• Порядок заповнення назви підприємства (продавця) у податковій накладній


Підприємство (продавець) при заповненні податкової накладної в графі «Назва продавця» зазначило свою скорочену назву. Чи є це порушенням порядку заповнення податкової накладної? Чи вважається така накладна недійсною?
(Асоціація «Донецька автотранспортна компанія», м. Донецьк)

 

Порядок заповнення податкової накладної затверджено наказом № 165.
Податкову накладну складає особа, зареєстрована як платник податку в податковому органі та якій присвоєно індивідуальний податковий номер платника ПДВ (п. 2 Порядку).
Згідно з п. 5 Порядку податкова накладна вважається недійсною у разі її заповнення іншою особою, ніж зазначено у п. 2 цього Порядку.
Податкова накладна повинна містити: порядковий номер i дату виписування податкової накладної; назву юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ; податковий номер платника податку (продавця та покупця); місце розташування юридичної особи або місце податкової адреси фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ; опис (номенклатуру) товарів (робіт, послуг) та їх кількість (обсяг, об’єм); повну назву отримувача; ціну продажу без врахування податку; ставку податку та відповідну суму податку в цифровому значенні; загальну суму коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку (пп. 7.2.1 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Відсутність хоча б одного з цих реквізитів позбавляє покупця права на включення до податкового кредиту витрат на сплату ПДВ на підставі такої накладної.
Це питання викладено в оглядовому листі № 01-8/1271.
Таким чином, скорочена назва підприємства (продавця), зазначена в податковій накладній, за наявності всіх вищенаведених реквізитів не може бути підставою для визнання такої податкової накладної недійсною.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології ДПА України ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 / 2004