• Продаж (передплата) i доставка друкованих ЗМІ у 2004 році


Чи продовжується на 2004 р. режим звільнення від обкладання ПДВ операцій з продажу (передплати) i доставки друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва?

 

Відповідно до пп. 5.1.2 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР від обкладання ПДВ звільнено операції з продажу (передплати) i доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва; продажу книжок вітчизняного виробництва; продажу учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва.
Водночас п. 49 ст. 80 Закону № 1344-IV зупинено на 2004 р. дію пп. 5.1.2 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР (крім операцій з продажу учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва). Тобто з урахуванням зазначених змін, починаючи з 1 січня 2004 р., під час здійснення операцій з продажу (передплати) i доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва повинен застосовуватися загальний порядок обкладання ПДВ, який передбачає застосування звичайної ставки в оподаткуванні виходячи з бази оподаткування, визначеної згідно зі ст. 4 Закону № 168/97-ВР, i загального порядку формування податкового кредиту з урахуванням вимог п. 7.4 ст. 7 цього Закону.
Закон № 168/97-ВР чітко встановлює правила визначення дати виникнення податкових зобов’язань. Так, згідно з п. 7.3 ст. 7 цього Закону датою виникнення податкових зобов’язань з продажу товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку чи їх оприбуткування в касі платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.
Таким чином, відповідно до п. 49 ст. 80 Закону № 1344-IV з урахуванням вимог Закону № 168/97-ВР у разі проведення до початку 2004 р. попередньої оплати (авансові платежі) у рахунок компенсації майбутніх (у 2004 р.) поставок податкові зобов’язання виникають на дату зарахування коштів i обраховуються виходячи із законодавчих вимог, що існували на дату їх виникнення. Стосовно операцій з продажу (передплати) i доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва застосовується такий же порядок визначення дати виникнення податкових зобов’язань. Тобто в разі проведення у 2003 р. передплати на 2004 р. періодичних видань друкованих засобів масової інформації з метою оподаткування перша подія відбувається у 2003 р., тому використовується діючий у цей період (2003 р.) режим звільнення від оподаткування операцій з продажу (передплати) i доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології ДПА України ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 / 2004