• Продаж новозбудованого житла у 2004 роц


Який порядок обкладання ПДВ операцій з продажу новозбудованого житла фізичним особам у зв’язку зі зміною законодавства у 2004 р.?

 

Пунктом 49 ст. 80 Закону № 1344-IV зупинено на 2004 р. дію пп. 5.1.20 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР, відповідно до якого звільняються від обкладання ПДВ операції з продажу або передачі у власність новозбудованого житла фізичним особам для його використання як місця проживання.
Закон № 168/97-ВР чітко визначає правила виникнення податкових зобов’язань при здійсненні операцій з продажу товарів (робіт, послуг), що підлягають оподаткуванню. Так, податкові зобов’язання з ПДВ виникають на дату, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше, а саме: або дата зарахування коштів від покупця в рахунок оплати або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) (п. 7.3 ст. 7 Закону).
Таким чином, у разі проведення до початку 2004 р. попередньої оплати (авансових платежів) у рахунок компенсації майбутніх поставок (поставки відбудуться у 2004 р.) податкові зобов’язання нараховуються на дату зарахування таких сум. Аналогічний порядок оподаткування застосовується i до операцій з будівництва житла чи передачі його у власність фізичним особам. Якщо до початку 2004 р. буде здійснено попередню оплату (авансовий платіж) для операцій з будівництва житла, то з метою обкладання ПДВ уже відбувається перша подія, яка оподатковується за правилами, що діють на дату її проведення, а саме застосовується режим звільнення від оподаткування. У разі коли до початку 2004 р. відбудеться факт виконання робіт з будівництва житла, що відповідно оформлено, або факт передачі у власність цього житла, то режим звільнення від оподаткування застосовується в порядку аналогічному до попереднього.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології ДПА України ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 / 2004