• Придбання підприємством легкового автомобіля


Підприємство для виробничих потреб придбало легковий автомобіль, яким користується директор. Чи має право підприємство на податковий кредит у цьому випадку?

 

Законом № 168/97-ВР передбачено умови, за яких особа, зареєстрована як платник ПДВ, має право віднести до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені при придбанні товарів (робіт, послуг). Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку в звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації (пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Тобто платники ПДВ до податкового кредиту відносять суми податку за придбаними товарами (роботами, послугами) за умови, якщо:
платник здійснює операції з продажу товарів (робіт, послуг), які обкладаються ПДВ за ставкою 20% або нульовою ставкою.
Якщо платник придбаває товари (роботи, послуги), вартість яких не відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) i не підлягає амортизації, то податки, сплачені у зв’язку з таким придбанням, відшкодовуються за рахунок відповідних джерел i до складу податкового кредиту не включаються.
У разі коли виготовлені та/або придбані товари (роботи, послуги) частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково ні, до суми податкового кредиту включається та частка сплаченого (нарахованого) податку при їх виготовленні або придбанні, яка відповідає частці використання таких товарів (робіт, послуг) в оподатковуваних операціях звітного періоду;
придбані товари (роботи, послуги) відносяться до складу валових витрат виробництва (обігу) або основні фонди i нематеріальні активи підлягають амортизації;
витрати на сплату ПДВ підтверджено належним чином оформленими податковими накладними чи митними деклараціями, а при імпорті робіт — актом прийняття робіт (послуг) або банківським документом, який засвідчує перерахування коштів в оплату вартості таких робіт (послуг).
Отже, якщо платник ПДВ виконав усі законодавчі вимоги, то суму ПДВ, сплачену (нараховану) в складі вартості легкового автомобіля, можна віднести до податкового кредиту.
У разі передачі автомобіля в межах балансу для невиробничого використання, витрати на яке не підлягають амортизації, податкові зобов’язання нараховуються згідно з п. 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології ДПА України ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 / 2004