• Дебіторську заборгованість погашено товаром


Для погашення дебіторської заборгованості з підприємством розрахувалися товаром. Чи вважається така операція бартерною? Як відбувається нарахування ПДВ?

 

Відповідно до п. 1.19 ст. 19 Закону № 168/97-ВР бартер (товарний обмін) — це господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у будь-якій формі, іншій, ніж грошова, включаючи будь-які види заліку та погашення взаємної заборгованості, в результаті яких не передбачається зарахування коштів на рахунки продавця для компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг).
Якщо з підприємством за поставлені раніше товари розрахувалися не коштами, як передбачалось договором, а товарами (роботами, послугами), то така операція вважається бартерною. База оподаткування таких операцій визначається згідно з п. 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР.
Дата виникнення податкових зобов’язань та права на податковий кредит за бартерними операціями, починаючи з 07.02.2003 р., визначається відповідно до порядку, передбаченого підпунктами 7.3.1 п. 7.3 ст. 7 та 7.5.1 п. 7.5 ст. 7 Закону № 168/97-ВР.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб та Департаменту методології ДПА України ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 / 2004