У х в а л а
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України
у складі:
головуючого
Філатова
В.М.,
суддів
Глоса Л.Ф. і
Гриціва М.І.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 28 квітня 2009 року матеріали справи за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої та апеляційної інстанції, на постанову Приморського районного суду м. Одеси від 21 жовтня 2008 року та ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 6 листопада 2008 року,
в с т а н о в и л а:
постановою старшого слідчого Чорноморської транспортної прокуратури від 29 серпня 2007 року порушено кримінальну справу щодо ОСОБА_1 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України. Як зазначено у цій постанові, приводом та підставою для порушення кримінальної справи стали матеріали дослідчої перевірки, які вказували на те, що в період 2004 року ОСОБА_1, будучи службовою особою - виконробом компанії "Cooper Maritime Management" (яка, за договором з компанією "Ecohidrotechnika" була фрахтівником землесоса "Азовське море", що на праві власності належав Державному підприємству "Черазморшлях", взяла на себе зобов'язання з ремонту даного судна), до службових обов'язків якого було віднесено здійснення контролю за якістю та вартістю виконаних робіт, пов'язаних з ремонтом зазначеного землесоса, неналежно виконуючи ці свої службові обов'язки, склав від імені компанії "Cooper Maritime Management" виконавчий кошторис ремонту даного судна, в якому безпідставно завищив вартість робіт і послуг, виконаних Державним підприємством "Одеський судноремонтний завод "Україна" на загальну суму 29694 доларів США. Ці кошти були сплачені компанією "Ecohidrotechnika" компанії "Cooper Maritime Management".
У зв'язку з невиконанням ДП "Черазморшлях" своїх договірних зобов'язань перед компанією "Ecohidrotechnika" рішенням Лондонського арбітражного суду на користь останньої було стягнуто з Державного підприємства "Черазморшлях" вартість ремонту землесоса "Азовське море".
Слідчий дійшов висновку, що внаслідок неналежного виконання ОСОБА_1 своїх службових обов'язків виконроба компанії "Cooper Maritime Management" щодо здійснення контролю за якістю та вартістю виконаних робіт, пов'язаних з ремонтом зазначеного землесоса, державі в особі ДП "Черазморшлях" було спричинено матеріальну шкоду на суму 29694 доларів США, що становить 157378,2 грн.
21 жовтня 2008 року Приморський районний суд м. Одеси, розглянувши скаргу ОСОБА_1 на постанову про порушення кримінальної справи щодо останнього, скасував зазначену постанову та відмовив у порушенні кримінальної справи.
Ухвалою Апеляційного суду Одеської області від 6 листопада 2008 року цю постанову районного суду залишено без зміни.
У касаційному поданні прокурор просить судові рішення у зв'язку з істотним порушенням кримінально-процесуального закону скасувати, а матеріали справи направити на новий судовий розгляд. На його думку, у прокурора були достатні дані, які вказували на наявність у діях ОСОБА_1 ознак злочину, передбаченого ч. 2ст. 367 КК України.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи подання, колегія суддів вважає, що подання не підлягає задоволенню.
Суд першої інстанції при розгляді скарги ОСОБА_1 на постанову про порушення кримінальної справи щодо нього дотримався вимог ст. 236-8 КПК України, перевіривши наявність приводів та підстав для винесення зазначеної постанови. На думку колегії суддів, суддя зробив правильний висновок про відсутність достатніх даних, які б вказували на наявність в діях ОСОБА_1 ознак злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.
Суд належним чином мотивував свій висновок про відсутність у матеріалах справи даних, що в період 2004 року ОСОБА_1 в компанії "Cooper Maritime Management" обіймав посаду, пов'язану з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов'язків, або виконував такі обов'язки за спеціальним повноваженням. Тобто, що він був службовою особою, оскільки з матеріалів справи убачається лише те, що ОСОБА_1 був залучений до ремонту судна "Азовське море" керівництвом зазначеної компанії тільки в якості спеціаліста-консультанта. Із дослідженої судом трудової книжки ОСОБА_1 видно, що він офіційно працював у ТОВ "Трансервіс Інтернешнл" на посаді головного інженера.
Немає у справі також і даних, які б вказували на те, що саме ОСОБА_1 підписав виконавчий кошторис ремонту землесоса "Азовське море".
Крім того, судом правильно зазначено і про відсутність даних, які б вказували, що безпосередніми діями ОСОБА_1 було спричинено матеріальну шкоду державі в особі ДП "Черазморшлях" на суму 157378, 2 грн.
Із урахуванням викладеного, місцевий суд дійшов правильного висновку, що на час порушення кримінальної справи орган досудового слідства не мав достатніх даних, які б вказували на наявність в діях ОСОБА_1 ознак злочину, а відтак про необхідність скасування постанови старшого слідчого Чорноморської транспортної прокуратури від 29 серпня 2007 року про порушення кримінальної справи щодо ОСОБА_1 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, та відмовив у порушенні кримінальної справи.
Апеляційним судом при перевірці матеріалів справи в апеляційному порядку прийнято правильне рішення. Свої висновки, із якими погоджується колегія суддів, із цього питання суд належним чином умотивував.
Істотних порушень норм кримінально-процесуального закону, які були б підставою для зміни або скасування судових рішень, не встановлено.
З урахуванням наведеного, колегія суддів не знаходить підстав для задоволення касаційного подання.
Керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів
ухвалила:
відмовити у задоволенні касаційного подання прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої та апеляційної інстанції.
Судді: Філатов В.М. Гриців М.І. Глос Л.Ф.