У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Паневіна В.О.,
суддів за участю прокурора
Ковтюк Є.І., Прокопенка О.Б., Гладкого О.Є.,
розглянувши у судовому засіданні у м. Києві 28 квітня 2009 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Донецької області на вирок Київського районного суду м. Донецька від 24 квітня 2008 року,
в с т а н о в и л а:
Цим вироком
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження,
уродженця та жителя с. Нова Полтавка
Костянтинівського району
Донецької області,
такого, що не має судимості в силу
ст. 89 КК України,
засуджено за ч.2 ст. 307 КК України із застосуванням ст. 69 КК України до позбавлення волі на строк 5 років без конфіскації майна.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 3 роки.
Відповідно до ст. 76 КК України на нього покладено обов'язки не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи та періодично з`являтися для реєстрації в цей орган.
Постановлено стягнути із ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у солідарному порядку у доход держави 353 грн. 10 коп. судових витрат.
Цим же вироком засуджено ОСОБА_2, судове рішення щодо якого не оскаржується.
Як визнав суд, у кінці серпня 2006 року, приблизно о 14 годині, ОСОБА_1, перебуваючи неподалік від будинку АДРЕСА_1, з метою збуту незаконно придбав наркотичний засіб (зірвав рослини коноплі), який переніс та незаконно зберігав на горищі вказаного будинку.
У жовтні 2006 року, ОСОБА_1 на території селища Гладківка у м. Донецьку незаконно збув ОСОБА_2 3,1 г. особливо небезпечного наркотичного засобу - канабісу.
У березні 2007 року з висушених рослин коноплі ОСОБА_1 незаконно виготовив наркотичний засіб і на автомобілі перевіз його до будинку АДРЕСА_2, де продовжив зберігати з метою збуту.
2 березня 2007 року він на території селища Гладківка у м. Донецьку повторно незаконно збув ОСОБА_2 8,5 г. особливо небезпечного наркотичного засобу - канабісу, отримавши від останнього у якості оплати мобільний телефон "Сіменс А-55".
Крім того, 27 березня 2007 року, приблизно о 21 годині 30 хвилин, ОСОБА_1 біля будинку АДРЕСА_3 у автомобілі незаконно зберігав з метою збуту 568 г. особливо небезпечного наркотичного засобу - канабісу.
В апеляційній інстанції вирок щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не оскаржувався.
У касаційному поданні прокурор просить судове рішення щодо ОСОБА_1 скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд через невідповідність призначеного покарання тяжкості вчинених злочинів та даним про його особу внаслідок м`якості. Вважає, що ОСОБА_1 має бути призначено реальне покарання.
У запереченні на доводи прокурора захисник ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_1 просить залишити касаційне подання без задоволення. Вважає, що призначене засудженому покарання є справедливим.
Заслухавши доповідь судді, думку прокурора Гладкого О.Є., який підтримав касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи наведені у касаційному поданні, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню.
Суд, призначивши ОСОБА_1 покарання, звільнив від його відбування з випробуванням на підставі ст. 75 КК України, пославшись на те, що засуджений повністю визнав себе винним, розкаявся, на досудовому слідстві сприяв розкриттю злочинів, судимості не має в силу ст. 89 КК України, на його утриманні знаходиться малолітня дитина, має поганий стан здоров`я.
Саме ці обставини за переконанням суду свідчили про можливість виправлення засудженого ОСОБА_1 без відбування покарання з випробуванням.
Однак, такий висновок суду не ґрунтується на матеріалах справи та загальних засадах призначення покарання, передбачених у ст. 65 КК України, і є помилковим.
Як убачається зі справи, суд фактично не врахував кількість епізодів злочинів, що вчинені ОСОБА_1 злочини є тяжкими. Він за місцем проживання характеризується негативно (а/с 285), на час постановлення вироку не працював.
З огляду на наведене, колегія суддів вважає, що призначене ОСОБА_1 покарання зі звільненням його від відбування з випробуванням на підставі ст. 75 КК України, не відповідає ступеню тяжкості вчинених злочинів та даним про особу засудженого внаслідок його м`якості, про що обґрунтовано стверджується у касаційному поданні.
З огляду на наведене, вирок щодо ОСОБА_1 підлягає скасуванню, а справа - направленню на новий судовий розгляд.
При новому судовому розгляді суд має розглянути справу з дотриманням чинного законодавства та прийняти законне і обґрунтоване рішення в тому числі і при призначенні покарання.
Керуючись ст. 394, 396 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а:
касаційне подання заступника прокурора Донецької області задовольнити.
Вирок Київського районного суду м. Донецька від 24 квітня 2008 року щодо ОСОБА_1 скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд до того ж місцевого суду в іншому складі суддів.
Судді: Паневін В.О. Ковтюк Є.І. Прокопенко О.Б.