У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Синявського О.Г.,
суддів
Косарєва В.І. і Прокопенка О.Б.
за участю прокурора Колесниченка О.В.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 21 квітня 2009 року справу за касаційним поданням першого заступника прокурора Волинської області на постанову Шацького районного суду Волинської області від 27 березня 2008 року, якою
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_2 народження,
громадянина України, раніше не судимого,
та
ОСОБА_2,
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження,
громадянина України, раніше не судимого,
- звільнено від кримінальної відповідальності за ст.ст. 296 ч. 2, 296 ч. 3, 342 ч. 2, 345 ч. 2 КК України на підставі ст. 47 КК України із закриттям провадження у кримінальній справі у зв'язку з передачею їх на поруки трудовому колективу - відповідно підприємству "Профсервіс" і підприємству "СВ - Мовчан" за умови, якщо вони протягом 1 року з дня передачі на поруки виправдають довіру колективу, не ухилятимуться від заходів виховного характеру та не порушуватимуть громадський порядок і дисципліну.
В апеляційному порядку справа не переглядалась.
Досудовим слідством ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було обвинувачено в тому, що вони 22 липня 2007 року о 12-ій год. 30 хв. у с.м.т.Шацьк по вул. Центральній в урочищі Гряда, де знаходились бази відпочинку, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння та грубо порушуючи громадський порядок, з особливою зухвалістю безпричинно вчинили хуліганські дії стосовно перехожих громадян. У зв'язку з цим працівники РМОП "Беркут" УМВС України у Волинській області запропонували ОСОБА_1 та ОСОБА_2 припинити протиправні дії та пройти до приміщення пункту охорони громадського порядку, на що ті вчинили опір працівникам правоохоронних органів, відштовхували, шарпали їх за руки та формений одяг, висловлюючись на їх адресу нецензурною лайкою, перешкоджали здійсненню ними обов'язку по охороні громадського порядку. Працівниками міліції було застосовано до ОСОБА_2 слізогінний газ, після чого ОСОБА_1 умисно завдав ОСОБА_3 декілька ударів руками по голові та тілу, заподіявши йому легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров'я, а ОСОБА_2 після вчинення опору умисно завдав ногою удар по нозі ОСОБА_4, спричинивши йому середньої тяжкості тілесне ушкодження.
У касаційному поданні перший заступник прокурора Волинської області просить постанову щодо ОСОБА_1 і ОСОБА_2 скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону. Мотивує тим, що ОСОБА_1 і ОСОБА_2 обвинувачувались у вчиненні не одного, а чотирьох злочинів, а тому, на його думку, вони не підлягали звільненню від кримінальної відповідальності на підставі ст. 47 КК України.
Заслухавши доповідача, думку прокурора, який підтримав касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що подання задоволенню не підлягає з таких підстав.
Рішення суду про звільнення ОСОБА_1 і ОСОБА_2 від кримінальної відповідальності у зв'язку з передачею їх на поруки судом мотивоване і відповідає вимогам закону.
Так, в матеріалах справи є протокол №1 від 16.03.2008 р. і 20.03.2008 р. загальних зборів трудових колективів підприємств "Профсервіс" і "СВ-Мовчан" про взяття ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на поруки (а.с. 318, 323).
ОСОБА_1 і ОСОБА_2 вчинили злочини, які віднесено до злочинів невеликої та середньої тяжкості (ст. 12 КК України), раніше до кримінальної відповідальності не притягувались, щиро покаялись, добровільно відшкодували заподіяні матеріальні збитки, навчались, позитивно характеризуються за місцем роботи і служби, потерпілі просили їх звільнити від кримінальної відповідальності.
Крім того, прокурор, який брав участь у розгляді справи, вважав за можливе звільнити ОСОБА_1 і ОСОБА_2 від кримінальної відповідальності ст.ст. 296 ч. 2, 296 ч. 3, 342 ч. 2, 345 ч. 2 КК України, на підставі ст. 47 КК України (арк. 331 зв.).
Доводи у касаційному поданні, що ОСОБА_1 і ОСОБА_2 вчинили не один, а чотири злочини, а тому вони не підлягають звільненню від кримінальної відповідальності на підставі ст. 47 КК України, непереконливі.
Як видно із справи, ОСОБА_1 і ОСОБА_2 вчинили один злочин в один і той же час в одному і тому ж місці, але їх дії кваліфіковані за різними статтями КК України (2341-14) , тобто вони одними і тими ж продовжуваними діями вчинили декілька злочинів в ідеальній сукупності, а тому підстав вважати, що вони вчинили злочин не вперше, немає. Інших даних про те, що ОСОБА_1 і ОСОБА_2 раніше вчинили злочини чи притягувались до кримінальної відповідальності, із матеріалів справи не видно, і в поданні не вказано.
Підстав до скасування чи зміни судового рішення, з мотивів викладених у поданні, не вбачається.
Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Касаційне подання першого заступника прокурора Волинської області залишити без задоволення, а постанову Шацького районного суду Волинської області від 27 березня 2008 року щодо ОСОБА_1 і ОСОБА_2 - без зміни.
Судді: Синявський О.Г. Косарєв В.І. Прокопенко О.Б.