У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Синявського О.Г.,
суддів
Косарєва В.І., Пекного С.Д.,
за участю прокурора
Сухарєва О.М.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 14 квітня 2009 року кримінальну справу за касаційною скаргою захисника ОСОБА_1 на вирок Староміського районного суду м. Вінниці від 15 квітня 2008 року щодо ОСОБА_2
встановила:
зазначеним вироком
ОСОБА_2,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
уродженця та жителя с. Зозівка Липовецького району
Вінницької області, раніше не судимого,
засуджено до обмеження волі:
- за ч. 1 ст. 190 КК України на строк 2 роки;
- за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 190 КК України на строк 2 роки 6 місяців;
- за ч. 2 ст. 358 КК України на строк 3 роки;
- за ч. 3 ст. 358 КК України на строк 1 рік.
На підстав ст. 70 КК України ОСОБА_2 визначено остаточне покарання у виді обмеження волі на строк 3 роки.
Постановлено стягнути з засудженого на користь кредитної спілки "Фаворит" 22142 грн. 78 коп. в рахунок відшкодування матеріальної шкоди.
В апеляційному порядку зазначений вирок не переглядався.
За вироком суду ОСОБА_2 визнано винним у тому, що він на початку червня 2006 року з метою отримання кредиту, за попередньою змовою з невстановленою слідством особою, підробив за допомогою комп'ютера та роздрукував довідку про дохід за останні 6 місяців з печаткою ДП "Вінницькі магістральні електричні мережі" та ксерокопію сторінки з трудової книжки. ОСОБА_2 особисто підробив у зазначених документах підписи від імені директора та бухгалтера та вніс до ксерокопії трудової книжки неправдиві відомості щодо його роботи на зазначеному підприємстві.
20 червня 2006 року, приблизно о 15 годині 35 хвилин, з метою отримання кредиту ОСОБА_2 подав до філії кредитної спілки "Фаворит", яка розташована по вул. Келецькій 64/47 в м. Вінниці підроблені документи: ксерокопію трудової книжки, довідку про дохід та паспорт громадянина України, в якому невстановлена слідством особа підробила печатку про реєстрацію ОСОБА_2 в м. Вінниці.
Він же, умисно, з корисливих мотивів, шляхом обману, тобто подання завідомо підроблених документів оформив кредит на придбання побутової техніки у вказаній філії, чим спричинив кредитній спілці "Фаворит" матеріальну шкоду на загальну суму 22142 грн. 78 коп.
Крім того, 23 серпня 2006 року, ОСОБА_2 умисно, повторно з корисливих мотивів, шляхом обману, тобто надання завідомо підроблених документів, намагався отримати кредит у ТОВ "Фаворит-Капітал" на придбання ноутбука, однак свій злочин до кінця не довів, оскільки був затриманий працівниками міліції.
У касаційній скарзі захисник засудженого - адвокат ОСОБА_1 вказує на недоведеність винності ОСОБА_2 у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст. 358, ч.1 ст. 190 та ч.2 ст. 15, ч.2 ст. 190 КК України; зазначає, що сума цивільного позову вирахувана невірно. У зв'язку з викладеним просить вирок суду змінити, перекваліфікувати дії ОСОБА_2 з ч. 2 на ч. 1 ст. 358 КК України та пом'якшити йому за цим законом міру покарання; за ч.3 ст. 358, ч.1 ст. 190 та ч.2 ст. 15, ч.2 ст. 190 КК України засудженого виправдати; застосувати до ОСОБА_2 Закон України "Про амністію" від 19.04.2007 (955-16) року.
Заслухавши доповідача, думку прокурора, який заперечував проти задоволення касаційної скарги, перевіривши матеріали справи та обговоривши наведені в скарзі доводи, колегія суддів вважає, що вона не підлягає задоволенню з таких підстав.
Висновки суду про доведеність винності ОСОБА_2 у вчиненні інкримінованих йому злочинів ґрунтуються на всебічно досліджених судом доказах.
Зокрема, частковому визнанні своєї вини засудженим, який в судовому засіданні показав, що восени 2006 року зустрів свого знайомого на ім'я ОСОБА_4, який запропонував йому за винагороду зробити в паспорті штамп прописки в м. Вінниці; зазначив, що довідку про доходи на прохання ОСОБА_2 було зроблено в Інтернет-салоні шляхом сканування, після чого він особисто вписав туди неправдиві відомості, зробив відповідні підписи і подав завідомо неправдиві документи для оформлення кредиту. Деякі речі, отримані в кредит, мав намір продати, однак не встиг, оскільки вони були викрадені у нього, тому він вирішив взяти другий кредит.
З показань свідка ОСОБА_3 вбачається, що нею було перевірено документи, які надав ОСОБА_2 для оформлення кредитного договору, а саме: довідку про заробітну плату, довідку-рахунок, копію двох сторінок трудової книжки та паспорт з пропискою в м. Вінниці; жодних підозр у неї не виникло, однак наступного дня, коли ОСОБА_2 прийшов оформляти кредит, у неї виникли щодо його документів підозри, у зв'язку з чим було повідомлено правоохоронні органи, які в її присутності та в присутності ще одного понятого вилучили у засудженого паспорт з підробленим штампом прописки.
Свідок ОСОБА_4 у суді показала, що дозволу на прописку в її квартирі в м. Вінниці вона нікому не давала та ОСОБА_2 раніше не знала.
Крім того, винність засудженого підтверджується дослідженими в судовому засіданні матеріалами справи, яким суд дав належну оцінку: кредитним договором від 20.06.2006р. між кредитною спілкою "Фаворит" та ОСОБА_2; рахунком від 15.06.2006р. СПД ОСОБА_5. про отримання засудженим ноутбуку, котла та домашнього кінотеатру; кредитним договором від 23.08.2006р. між ЗАТ "Міжнародний іпотечний банк" та ОСОБА_2; висновками експертів, згідно яких відтиск штампа прописки в паспорті ОСОБА_2 зроблений не штампом "м. Вінниця відділ внутрішніх справ Замостянського району ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ", а зображення відтисків печатки у довідці про заробітну плату та копії трудової книжки нанесені за допомогою копіювально-множильної техніки.
Доводи захисника ОСОБА_1 про те, що в діях ОСОБА_2 відсутні ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 358 КК України, спростовуються матеріалами справи, зокрема: показаннями засудженого, які він давав на досудовому слідстві та в суді, де він пояснив, що на його прохання чоловік з Інтернет-салону набрав на комп'ютері довідку про заробітну плату з чернетки, яку йому дав ОСОБА_2, роздрукував її на принтері, відсканував печатку з бланку та роздрукував її на довідці та ксерокопії з трудової книжки. Інші записи ОСОБА_2 підробив власноручно.
Таким чином, винність засудженого підтверджується сукупністю зібраних та ретельно досліджених доказах, яким суд дав належну оцінку, і кваліфікував дії ОСОБА_2 за ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 358 та ч. 3 ст. 358 КК України.
Цивільний позов по справі вирішено відповідно до вимог ст. 328 КПК України.
Клопотання захисника ОСОБА_1 про застосування до ОСОБА_2 Закону України "Про амністію" від 19.04.2007 року (955-16) задоволенню не підлягає, оскільки, відповідно до вимог ст. 9 цього Закону, для вирішення питання про застосування амністії необхідна згода самого засудженого.
Покарання ОСОБА_2 призначено відповідно до вимог ст. 65 КК України з врахуванням ступеня тяжкості вчинених злочинів, даних про його особу та обставин, що обтяжують і пом'якшують покарання, є достатнім і необхідним для виправлення засудженого та попередження вчинення ним нових злочинів.
Виходячи з викладеного, керуючись ст.ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів
У Х В А Л И Л А:
касаційну скаргу захисника ОСОБА_1 залишити без задоволення, а вирок Староміського районного суду м. Вінниці від 15 квітня 2008 року щодо ОСОБА_2 - без зміни.
С У Д Д І : Синявський О.Г. Косарєв В.І. Пекний С.Д.