У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Присяжнюк Т.І.,
суддів
Філатова В.М., Школярова В.Ф.,
за участю
прокурора
Гладкого О.Є.,
розглянувши в судовому засіданні у місті Києві 31 березня 2009 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Донецької області на вирок Жданівського міського суду Донецької області від 8 травня 2008 року,
в с т а н о в и л а :
вказаним вироком засуджений:
ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 народження, громадянин
України, раніше судимий вироком Жданівського міського суду від 23.11.2007 р.
за ч. 1 ст. 190 КК України
до 1 року обмеження волі, звільненого на підставі
ст. 75 КК України
від відбування покарання з іспитовим строком 1 рік,
- за ч. 2 ст. 296 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки 6 місяців,
- за ч. 1 ст. 122 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 1 рік 6 місяців.
На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначено остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки 6 місяців.
В силу ч. 4 ст. 70, ст. 72 КК України шляхом повного складання покарань, призначених за вказаним вироком та вироком від 23 листопада 2007 року призначити покарання у виді 3 років 2 місяців позбавлення волі.
На підставі ст.ст. 75, 76 КК України постановлено звільнити ОСОБА_1 від відбування покарання з іспитовим строком 3 роки.
Вказаним вироком також засуджений ОСОБА_2, стосовно якого вирок не оскаржується.
ОСОБА_1 визнаний винним і засуджений за те, що 17 травня 2007 року разом з ОСОБА_2 прийшов до квартири АДРЕСА_1, де діючи умисно з хуліганських спонукань, грубо порушуючи громадський порядок, з мотивів явної неповаги до суспільства, нанесли удари ОСОБА_3 та середньої тяжкості тілесні ушкодження ОСОБА_4, супроводжуючи це нецензурною лайкою. Потім, виявляючи особливий цинізм, з метою приниження честі і гідності ОСОБА_4, який лежав на підлозі, відправили на потерпілого природні потреби. Після цього ОСОБА_1 та ОСОБА_2 нанесли не менше двох ударів ОСОБА_3 і, зриваючи з неї одяг та спідню білизну, почали вимагати задоволення статевої пристрасті неприродним способом, супроводжуючи вказані дії нецензурною лайкою.
У апеляційному порядку справа не переглядалась.
У касаційному поданні прокурор просить вирок суду стосовно ОСОБА_1 змінити у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону, а саме ст. 70 КК України, і вважати ОСОБА_1 засудженим на підставі ч. 4 ст. 70, ст. 72 КК України до остаточного покарання у виді 3 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільненим з випробуванням на 3 роки.
Заслухавши доповідача, думку прокурора, який підтримав касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню.
Як убачається з вироку, висновки суду про доведеність винності ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 296, ч. 1 ст. 122 КК України, відповідають фактичним обставинам справи, підтверджені сукупністю зібраних у справі, вірно оцінених та обґрунтовано покладених судом в основу вироку доказів. У касаційному поданні вказані висновки суду не оспорюються.
Покарання ОСОБА_1 за вказані злочини суд призначив на підставі вимог ст. 65 КК України з урахуванням ступеня тяжкості вчинених злочинів, особи винного та обставин, що обтяжують та пом'якшують покарання.
Водночас при призначенні ОСОБА_1 остаточного покарання за даним вироком та вироком Жданівського міського суду від 23 листопада 2007 року суд припустився помилки.
Використавши повне складання призначених за вказаними вироками покарань, а саме двох років шести місяців позбавлення волі за даним вироком та з урахуванням положень п. 1 ч. 1 ст. 72 КК України шести місяців позбавлення волі за вироком від 27 листопада 2007 року, суд неправильно визначив остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк три роки два місяці, оскільки воно повинно складати тільки три роки.
За таких обставин вирок Жданівського міського суду Донецької області від 8 травня 2008 року стосовно ОСОБА_1 підлягає зміні у частині призначеного цій особі покарання.
Керуючись статтями 395, 396 КПК України, колегія суддів
У Х В А Л И Л А:
касаційне подання заступника прокурора Донецької області задовольнити.
Вирок Жданівського міського суду Донецької області від 8 травня 2008 року стосовно ОСОБА_1 змінити.
Вважати ОСОБА_1 засудженим на підставі ч. 4 ст. 70, ст. 72 КК України шляхом повного складання призначених покарань: за цим вироком 2 (два) роки 6 (шість) місяців позбавлення волі та за вироком Жданівського міського суду від 23 листопада 2007 року 6 (шість) місяців позбавлення волі до остаточного покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки.
У решті цей же вирок залишити без змін.
С У Д Д І : Присяжнюк Т.І. Філатов В.М. Школяров В.Ф.