У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі :
головуючого
Верещак В.М.,
суддів
Канигіної Г.В., Пошви Б.М.,
прокурора
Парусова А.М.,
розглянула у судовому засіданні у м. Києві 26 березня 2009 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника Генерального прокурора України на вирок Сніжнянського міського суду Донецької області від 31 липня 2008 року щодо ОСОБА_1
Зазначеним вироком засуджено
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження,
уродженку с. Сердитого м. Шахтарська Донецької області, мешканку м. Сніжного Донецької області,
таку, що судимості не має,
- за ч. 1 ст. 129 КК України на 1 рік обмеження волі;
На підставі статей 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік із покладенням обов'язків, передбачених ст. 76 КК України.
Постановлено стягнути з ОСОБА_1на користь держави судові витрати у розмірі 43 гривні 80 копійок.
Вирішено питання про речові докази.
У апеляційному порядку справа не розглядалася.
ОСОБА_1 визнано винуватою та засуджено за те, що вона 11 червня 2008 року приблизно о 13 годині, знаходячись у дворі Заліснянської ЗОШ, розташованої по вул. Героїв Сталінграду у м. Сніжному Донецької області, на ґрунті особистих неприязних відносин влаштувала сварку з ОСОБА_2 в ході якої, на адресу останньої висловлювала погрозу вбивством. У підкріплення словесних погроз вбивством, ОСОБА_1 замахнулася металевим шампуром на ОСОБА_2, яка реально побоювалася здійснення зазначених вище погроз.
У касаційному поданні прокурор порушує питання про зміну вироку місцевого суду щодо ОСОБА_1 у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону. Вважає, що суд призначив покарання засудженій за ч. 1 ст. 129 КК у виді обмеження волі, яке не може бути до неї застосоване на підставі ч. 3 ст. 61 КК України, оскільки вона має дитину віком до чотирнадцяти років. Указує на те, що ОСОБА_1 підлягає звільненню від призначеного покарання.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, думку прокурора, який підтримав касаційне подання та вважав, що у порядку ст. 395 КПК України з вироку підлягає виключенню рішення суду про стягнення із ОСОБА_1судових витрат у розмірі 43 гривні 80 копійок, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи подання, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.
Згідно з ч. 3 ст. 61 КК України обмеження волі не застосовується до неповнолітніх, вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до чотирнадцяти років, до осіб, що досягли пенсійного віку, військовослужбовців строкової служби та до інвалідів першої і другої групи.
Як убачається із матеріалів справи ОСОБА_1 має на утриманні малолітнього сина - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 народження, тому покарання у виді обмеження волі за ч. 1 ст. 129 КК України їй призначено незаконно. У зв'язку із неправильним застосуванням кримінального закону вирок суду в цій частині підлягає зміні.
Санкцією ч. 1 ст. 129 КК України передбачено більш м'який ніж обмеження волі вид покарання - арешт, але з урахуванням стану засудженої його, згідно з ч. 3 ст. 60 КК України, не можна застосувати до ОСОБА_1
Ст. 7 КПК України передбачає право суду звільнити підсудного від кримінальної відповідальності, коли буде визнано, що на час розгляду справи в суді внаслідок зміни обстановки вчинене особою діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною. У матеріалах справи відсутні підстави для звільнення ОСОБА_1від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 129 КК України на підставі ст. 7 КПК України, тому вирок суду щодо неї підлягає зміні зі звільненням засудженої від покарання, призначеного за цим законом.
Крім того, у порядку ст. 395 КПК України з вироку підлягає виключенню рішення суду про стягнення з ОСОБА_1на користь держави судових витрат у розмірі 43 гривень 80 копійок за проведення судово-криміналістичної експертизи, оскільки відповідно до вимог ст. 91 КПК України, судові витрати не пов'язані із збиранням, дослідженням доказів за обвинуваченням, приймаються на рахунок держави.
Згідно з висновком судово-криміналістичної експертизи її проведення було пов'язане із дослідженням шампуру, яким погрожувала ОСОБА_1, на предмет належності його до холодної зброї. Постановою від 3 липня 2008 року слідчим було відмовлено в порушенні кримінальної справи щодо ОСОБА_1 за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 263 КК України.
Враховуючи наведене, керуючись статтями 395, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційне подання заступника Генерального прокурора України задовольнити.
Вирок Сніжнянського міського суду Донецької області від 31 липня 2008 року щодо ОСОБА_1 змінити: звільнити її від покарання, призначеного за ч. 1 ст. 129 КК України у виді 1 року обмеження волі зі звільненням на підставі ст. 75 КК України від його відбування з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік.
У порядку ст. 395 КПК України виключити рішення суду про стягнення з ОСОБА_1судових витрат у розмірі 43 гривень 80 копійок.
Судді: В.М. Верещак Г.В. Канигіна Б.М. Пошва