Ухвала
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого, судді
Редьки А.І.
суддів
Гошовської Т.В. та Канигіної Г.В.
за участю прокурора
Пересунька С.В.
представників ЗАТ "Індар"
ОСОБА_1 і ОСОБА_2
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 19 березня 2009 року матеріали провадження за касаційними поданням прокурора і скаргою цивільного позивача ЗАТ "Індар" на постанову Шевченківського районного суду м. Києва від 13 серпня 2008 року та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 29 серпня 2008 року,
установила:
Постановою старшого слідчого в ОВС СУ СБУ від 27 березня 2008 року порушено кримінальну справу за фактом розтрати державного майна - 11 437 581 простих іменних акцій ЗАТ "Індар" на суму 57 187 905 грн. за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. Постановою старшого слідчого в ОВС СУ СБУ від 14 квітня 2008 року порушено кримінальну справу з тих же підстав відносно посадових осіб ДАК "Держмедпром" - генерального директора ОСОБА_3 та його заступника ОСОБА_4, які за попередньою змовою між собою та невстановленими представниками комерційних структур, зареєстрованих в офшорних зонах "Геріст Інвест Лімітед" і " Строк Холдінг Лімітед", умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби незаконно обернули на користь третіх осіб державне майно - 11 437 581 просту іменну акцію ЗАТ "Індар", номінальною вартістю 57 187 905 грн., які були передані до статутного капіталу ДАК "Держмедпром" при його створенні, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.
Постановою Шевченківського районного суду м. Києва від 13 серпня 2008 року за скаргою захисника ОСОБА_5 в інтересах ОСОБА_3 і ОСОБА_4 скасовано постанови старшого слідчого в ОВС СУ СБУ від 27 березня 2008 року та від 14 квітня 2008 року і відмовлено в порушенні кримінальної справи відносно ОСОБА_3 і ОСОБА_4 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, за відсутністю в їхніх діях складу злочину.
Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 29 серпня 2008 року зазначену постанову місцевого суду залишено без зміни.
У касаційному поданні прокурор просить скасувати зазначені судові рішення, а матеріали провадження - направити на новий судовий розгляд. Твердить, що судові інстанції допустилися порушень вимог ст. 236-8 КПК України і заздалегідь вирішили питання, які вирішуються судом при розгляді справи по суті.
У касаційній скарзі ЗАТ "Індар" теж просить скасувати судові рішення, оскільки вони постановлені з істотним порушенням норм КПК України (1001-05) . Зазначається, що суд не повідомив особу, за заявою якої було порушено кримінальну справу, про оскарження постанови слідчого до суду, і розглянув скаргу без ЗАТ "Індар", а апеляційна інстанція на таке порушення не звернула уваги.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, виступ представника ЗАТ "Індар" ОСОБА_1, який підтримав касаційну скаргу ЗАТ "Індар", просив скасувати судові рішення і направити матеріали провадження на новий судовий розгляд, думку прокурора, який підтримав касаційне подання і просив скасувати постанову та ухвалу з направленням матеріалів на новий судовий розгляд, перевіривши матеріали провадження та обговоривши доводи касаційних подання і скарги, колегія суддів дійшла до наступного.
Скасовуючи постанови старшого слідчого в ОВС СУ СБУ від 27 березня і 14 квітня 2008 року про порушення кримінальних справ за фактом розтрати державного майна ЗАТ "Індар" на суму 57 187 905 грн. і з цих же підстав стосовно генерального директора ДАК "Держмедпром" ОСОБА_3 та його заступника ОСОБА_4 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, суд, як видно з мотивувальної частини рішення, оцінив докази і визнав, що, оскільки між ДАК "Держмедпром" і державою в особі Міністерства охорони здоров'я України склалися виключно цивільно-правові відносини, то в діях ОСОБА_3 і ОСОБА_4 немає складу злочину, передбаченого за ч. 5 ст. 191 КК України. З таким рішенням суду, яке в апеляційної інстанції сумнівів не викликало, погодитись не можна.
Відповідно до ст. 236-8 КПК України розгляд скарги на постанову про порушення кримінальної справи передбачає лише перевірку наявності приводів і підстав для винесення зазначеної постанови, а також законність джерел отримання даних, які стали підставою для винесення постанови про порушення кримінальної справи. Розглядати і заздалегідь вирішувати ті питання, які мають вирішуватись судом при розгляді справи по суті, не можна.
Крім того, відкривши провадження за скаргою захисника ОСОБА_5 на постанови про порушення кримінальної справи щодо ОСОБА_3 і ОСОБА_4, та розглянувши цю скаргу по суті, суд не повідомив особу, за заявою якої було порушено цю справу. Така процесуальна дія не відповідає вимогам ч. 2 ст. 236-8 КПК України.
Отже, зазначені судові рішення постановлено з істотними порушеннями норм кримінально-процесуального закону, що відповідно до положень п. 1 ч. 1 ст. 398 КК України є підставою для їх скасування та направлення матеріалів провадження на новий судовий розгляд, під час якого суду необхідно належно перевірити матеріали справи і постановити законне рішення.
На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 394 - 398 КПК України, колегія суддів
ухвалила:
касаційне подання прокурора і касаційну скаргу ЗАТ "Індар" задовольнити.
Постанову Шевченківського районного суду м. Києва від 13 серпня 2008 року та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 29 серпня 2008 року скасувати, а матеріали провадження, порушеного за скаргою захисника ОСОБА_5 на постанови старшого слідчого в ОВС СУ СБУ від 27 березня 2008 року та від 14 квітня 2008 року про порушення кримінальної справи щодо ОСОБА_3 і ОСОБА_4 - направити на новий судовий розгляд.
Судді: Редька А.І. Гошовська Т.В. Канигіна Г.В.