У х в а л а
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого-судді
Присяжнюк
Т.І.,
суддів
Ковтюк
Є.І. і Школярова В.Ф.,
за участю прокурора
Сорокіної
О.А.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 24 лютого 2009 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Херсонської області на вирок Чаплинського районного суду Херсонської області від 22 червня 2007 року щодо ОСОБА_1,
в с т а н о в и л а:
цим вироком
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження, несудимого,
засуджено за ч. 2 ст. 286 КК України на 3 роки позбавлення волі.
На підставі п. "б" ст. 1 Закону України "Про амністію" від 19 квітня 2007 року ОСОБА_1 звільнено від призначеного покарання.
В апеляційному порядку справа не розглядалася.
ОСОБА_1 визнано винним у тому, що він 19 лютого 2007 року, приблизно о 13 год., поблизу с. Питомник Чаплинського району Херсонської області, керуючи автомобілем М-412 д.н. НОМЕР_1 та рухаючись у східному напрямку автошляху Чкалово - Асканія-Нова, порушив вимоги п. 2.1 "а" Правил дорожнього руху, а саме не маючи досвіду, навиків та посвідчення на право керування транспортним засобом, з'їхав у кювет, де зіткнувся з деревом. У результаті дорожньо-транспортної пригоди пасажиру автомобіля ОСОБА_2 було заподіяно тяжкі тілесні ушкодження, що спричинило його смерть.
У касаційному поданні прокурор посилається на те, що суд, кваліфікуючи дії ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 286 КК України, у мотивувальній частині вироку, безпідставно визнав, що засуджений, крім порушення правил безпеки дорожнього руху, порушив ще і правила експлуатації транспорту. Просить змінити вирок та виключити з нього кваліфікуючу ознаку дій засудженого ОСОБА_1 - порушення правил експлуатації транспорту.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, думку прокурора, яка підтримала касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши наведені в поданні доводи, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню з таких підстав.
Висновки суду про доведеність винності ОСОБА_1 у порушенні ним правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого ОСОБА_2, не оспорюються в касаційному поданні, відповідають фактичним обставинам справи і підтверджені розглянутими в судовому засіданні та викладеними у вироку доказами.
Разом із тим, твердження прокурора про те, що суд, даючи юридичну оцінку вчиненого ОСОБА_1 діяння, в мотивувальній частині вироку безпідставно визнав, що засуджений, крім порушення правил безпеки дорожнього руху, порушив ще і правила експлуатації транспорту, ґрунтується на законі та матеріалах справи.
Кримінальна відповідальність за ст. 286 КК України настає у разі порушення особою, яка керує транспортним засобом, правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту, тобто склад цього злочину передбачає дві альтернативні ознаки його об'єктивної сторони.
Як убачається з матеріалів справи, суд визнав доведеним, що 19 лютого 2007 року дорожньо-транспортна пригода за участю ОСОБА_1 сталася в результаті порушення останнім правил безпеки дорожнього руху. При цьому в матеріалах справи є висновок судової автотехнічної експертизи згідно з яким, в момент даної дорожньо-транспортної події рульове керування, гальмівна система та ходова частина автомобіля М-412 знаходилися в технічно справному стані.
Таким чином, підстави для кваліфікації дій ОСОБА_1 одночасно за двома ознаками об'єктивної сторони злочину-порушення правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту відсутні.
Враховуючи викладене, вирок суду щодо ОСОБА_1 підлягає зміні в зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону і з нього необхідно виключити рішення суду про порушення засудженим правил експлуатації транспорту.
На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
касаційне подання заступника прокурора Херсонської області задовольнити.
Вирок Чаплинського районного суду Херсонської області від 22 червня 2007 року щодо ОСОБА_1 змінити.
Виключити з мотивувальної частини вироку посилання суду на кваліфікуючу ознаку ч.2 ст. 286 КК України - порушення правил експлуатації транспорту.
Судді: Присяжнюк Т.І. Ковтюк Є.І. Школяров В.Ф.