У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі :
головуючого
Верещак В.М.,
суддів
Канигіної Г.В., Кузьменко О.Т.,
прокурора
Парусова А.М.,
розглянула у судовому засіданні у м. Києві 22 січня 2009 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Житомирської області на вирок Олевського районного суду Житомирської області від 13 травня 2008 року щодо ОСОБА_1
Зазначеним вироком засуджено
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження,
уродженця та мешканця с. Кам'янка Олевського району Житомирської області, судимого 25 квітня 2006 року Олевським районним судом Житомирської області за ч. 3 ст. 185 на 3 роки позбавлення волі, на підставі ст. 75 звільненого від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строк на 2 роки 6 місяців із покладенням обов'язків, передбачених ст. 76 КК України,
- за ч. 2 ст. 185 КК України на 2 роки 6 місяців позбавлення волі.
На підставі ст. 71 КК України за сукупністю вироків ОСОБА_1 призначено остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки 6 місяців.
Вирішено питання про речові докази.
В апеляційному порядку справа не розглядалася.
ОСОБА_1 визнано винуватим та засуджено за те, що він 31 грудня 2007 року приблизно о 22 годині, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, знаходячись на подвір'ї домоволодіння АДРЕСА_1, шляхом вільного доступу проник у салон автомобіля марки "ВАЗ-2107", звідки повторно таємно викрав майно, належне ОСОБА_2, на загальну суму 3735 гривень.
У касаційному поданні прокурор порушує питання про скасування вироку місцевого суду щодо ОСОБА_1 у зв'язку з істотним порушенням кримінально-процесуального закону та неправильним застосуванням кримінального закону, а справу просить направити на новий судовий розгляд. Мотивує це тим, що мотивувальна частина вироку не відповідає ст. 334 КПК України, оскільки суд, кваліфікуючи дії ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 185 КК України, не зазначив кваліфікуючої ознаки, а у вступній частині цього вироку суд послався на погашену у встановленому законом порядку судимість. Зазначає, що у порушення вимог ч. 4 ст. 67 КК України суд врахував як обтяжуючу покарання обставину - вчинення злочину повторно.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, думку прокурора, який підтримав касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи подання, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.
Постановлення вироку регулюється нормами, передбаченими Главою 28 КПК України (1001-05) . Відповідно до ст. 323 КПК України вирок суду повинен бути законним і обґрунтованим. Постановляючи його, суд повинен вирішити питання, передбачені ст. 324 КПК України, зокрема, чи мало місце діяння, у вчиненні якого обвинувачується підсудний, чи має це діяння склад злочину і якою саме статтею кримінального закону він передбачений.
Згідно ч. 1 ст. 334 КПК України мотивувальна частина обвинувального вироку повинна містити формулювання обвинувачення, визнаного судом доведеним, з зазначенням місця, часу, способу вчинення та наслідків злочину, форми вини і мотивів злочину.
При постановленні оскаржуваного вироку судом не було дотримано зазначених норм кримінально-процесуального закону. Дослідивши та оцінивши в судовому засіданні докази по кримінальній справі в їх сукупності, суд кваліфікував дії підсудного за ч. 2 ст. 185 КК України, не вказавши кваліфікуючих ознак вчиненого злочину, та не навівши їх і при формуванні обвинувачення, визнаного судом доведеним.
У зв'язку з тим, що вирок місцевого суду щодо ОСОБА_1 постановлено з істотним порушенням кримінально-процесуального закону, він підлягає скасуванню, а справа - направленню на новий судовий розгляд, під час якого необхідно вжити передбачених законом заходів для всебічного, повного і об'єктивного з'ясування всіх обставин справи, прийняти законне і обґрунтоване рішення.
Враховуючи наведене, керуючись статтями 395, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційне подання заступника прокурора Житомирської області задовольнити.
Вирок Олевського районного суду Житомирської області від 13 травня 2008 року щодо ОСОБА_1 скасувати, справу направити на новий судовий розгляд.
Судді: В.М. Верещак Г.В. Канигіна О.Т.Кузьменко