У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
Головуючого
Коновалова В.М.
суддів
Кузьменко О.Т., Пошви Б.М.
за участю прокурора
Кравченко Є.С.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 15 січня 2009 року кримінальну справу за касаційним поданням прокурора на ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Одеської області від 24 липня 2007 року щодо ОСОБА_1
Вироком Суворовського районного суду м. Одеси від 21 грудня 2006 року
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження,
немаючого судимості,
засуджено за ч. 4 ст. 187 КК України із застосуванням ст. 69 КК України до позбавлення волі строком 5 років.
Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Одеської області від 24 липня 2007 року вирок щодо ОСОБА_1 змінено, на підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з випробуванням 3 роки.
В решті вирок залишено без зміни.
Як визнав встановленим суд, 3 грудня 2005 року близько 19-ї години 20 хвилин ОСОБА_1 за попередньою змовою з ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 біля магазину "Сонячна долина" по вул. Ак. Заболотного, 57/2 м. Одеси, вчинили розбійний напад на інкасаторську машину "ДЕУ Ланос" д/н НОМЕР_1 та намагалися заволодіти грошима у сумі 432 647, 03 грн. Також, під час розбійного нападу, потерпілим ОСОБА_5 та ОСОБА_6 були заподіяні легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров'я, а ОСОБА_7 - легкі тілесні ушкодження.
ОСОБА_4, ОСОБА_3 та ОСОБА_2 були вбиті на місці злочину інспекторами інкасаторської служби, а ОСОБА_1 було затримано та доставлено до лікарні з проникаючим вогнепальним пораненням правого плеча грудної клітки, хребта, спинного мозку.
У касаційному поданні прокурор, не оспорюючи доведеності вини та правильності кваліфікації дій засудженого ОСОБА_1, зазначає, що апеляційний суд безпідставно застосував до засудженого ст. 75 КК України, а також не поклав на нього обов'язки, передбачені ст. 76 КК України. Просить скасувати ухвалу, а справу направити на новий апеляційний розгляд.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, міркування прокурора, яка підтримала касаційне подання, обговоривши його доводи та перевіривши кримінальну справу, колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає задоволенню.
На підставі зібраних у справі доказах, які у судовому засіданні досліджувалися в порядку ст. 299 КПК України, суд першої інстанції дійшов висновку щодо доведеності вини ОСОБА_1 у вчиненні інкримінованого злочину, кваліфікував його дії за ч. 4 ст. 187 КК України та призначив йому покарання із застосуванням ст. 69 КК України у виді позбавлення волі строком 5 років.
Апеляційний суд, переглядаючи справу в апеляційному порядку за апеляцією захисника засудженого, на підставі ст. 75 КК України звільнив ОСОБА_1 від відбування покарання з випробуванням 3 роки.
Проте, на думку колегії суддів, таке рішення суду апеляційної інстанції, не відповідає вимогам ст. 65 КК України.
Зокрема, звільняючи ОСОБА_1 на підставі ст. 75 КК України від відбування покарання з випробуванням, судом апеляційної інстанції не враховано, що злочин, за який ОСОБА_1 засуджено вироком місцевого суду, віднесений до категорії особливо тяжких, а також конкретні обставини справи.
Посилання Апеляційного суду на пом'якшуючи покарання обставини та дані про особу ОСОБА_1, на обґрунтування свого висновку щодо можливості звільнення ОСОБА_1 від відбування покарання з випробуванням, як видно з вироку, були враховані судом першої інстанції при призначенні йому покарання із застосуванням ст. 69 КК України.
За таких обставин, ухвала Апеляційного суду підлягає скасуванню, а справа направленню на новий апеляційний розгляд.
Якщо під час нового апеляційного розгляду справи, Апеляційний суд дійде висновку про обґрунтованість висновків суду першої інстанції щодо доведеності вини ОСОБА_1 у вчиненні інкримінованого йому злочину, призначення йому покарання із застосуванням ст. 75 КК України слід вважати м'яким.
На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 395, 396 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а:
касаційне подання прокурора задовольнити.
Ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Одеської області від 24 липня 2007 року щодо ОСОБА_1 скасувати, а справу направити на новий апеляційний розгляд у той же суд.
С у д д і: Коновалов В.М. Кузьменко О.Т. Пошва Б.М.