УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України
у складі:
головуючого
Кравченка К.Т.,
суддів
Пошви Б.М. і Кривенди О.В.,
за участю прокурора
Колесніченка О.В.
розглянувши в судовому засіданні у м. Києві 25 грудня 2008 року кримінальну справу за касаційною скаргою засудженої ОСОБА_1 на вирок Євпаторійського міського суду Автономної Республіки Крим від 26 грудня 2007 року.
Цим вироком
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
уродженку та мешканку м. Євпаторії Автономної Республіки Крим, таку, що не має судимості,
засуджено за ч. 2 ст. 309 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком на 2 роки.
В апеляційному порядку справа не переглядалася.
За вироком суду ОСОБА_1 визнано винуватою і засуджено за те, що вона 11 та 31 жовтня 2007 року у м. Євпаторії у невстановленої слідством особи незаконно придбала без мети збуту особливо небезпечну психотропну речовину - кустарно виготовлений препарат із ефедрину (псевдоефедрину) вагою 0,19 гр. та особливо небезпечну наркотичну речовину - каннабіс (маріхуану) вагою 15,8 гр., які зберігала при собі без мети збуту.
У касаційній скарзі засуджена ОСОБА_1 порушує питання про зміну вироку та звільнення її від відбування покарання на підставі ст. 75 КК України. Зазначає, що при призначенні їй покарання суд не достатньо врахував дані про її особу, які пом'якшують покарання. Стверджує, що її дії, пов'язані з придбанням психотропної речовини вагою 0,19 гр., не утворюють складу злочину, передбаченого ст. 309 КК України.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, думку прокурора, який просив касаційну скаргу залишити без задоволення, перевіривши матеріали справи та доводи, наведені у касаційній скарзі, колегія суддів вважає, що вона підлягає задоволенню частково з таких підстав.
Висновок про доведеність винуватості ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 309 КК України, суд зробив на підставі доказів, досліджених у судовому засіданні, що по суті у касаційній скарзі не оспорюється.
Доводи касаційної скарги засудженої ОСОБА_1 про те, що її дії, пов'язані з придбанням 11 жовтня 2007 року психотропної речовини - кустарно виготовленого препарату із ефедрину (псевдоефедрину) вагою 0,19 гр., не утворюють складу злочину, передбаченого ст. 309 КК України, є необгрунтованими, оскільки відповідно до Таблиці (№ 2) "Невеликих, великих та особливо великих розмірів психотропних речовин, що перебувають у незаконному обігу", затвердженої Наказом Міністрества охорони здоров'я України 1 серпня 2000 року, віднесення психотропних речовин та їх суміші, кустарно виготовлених з ефедрину, норефедрину і псевдоефедрину, до відповідних кількісних категорій здійснюється за аналогією з амфітаміном (тобто невеликий розмір психотропної речовини є до 0.15 г).
Разом з тим, суд при призначенні ОСОБА_1 покарання за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 309 КК України, у виді позбавлення волі строком на 2 роки, всупереч вимогам ст. 65 КК України, не в достатній мірі врахував дані про особу винної та обставини, що пом'якшують покарання, зокрема, як убачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 щиро розкаялася та визнала себе винною у вчиненні злочину, здійснювала догляд за 82 річним дідом, який являється інвалідом війни, та хворою бабою 75 річного віку, а також стан її здоров'я, який погіршився у зв'язку з закриттям навчального закладу, у якому вона здобувала освіту.
Відповідно до ст. 69 КК України за наявності декількох обставин, що пом'якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, з урахуванням особи винного суд, умотивувавши своє рішення, може призначити основне покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті закону, або перейти до іншого більш м'якого виду основного покарання, не зазначеного в санкції за цей злочин.
З урахуванням наведеного, колегія суддів вважає за можливе на підставі ст. 69 КК України призначити ОСОБА_1 покарання, нижче від найнижчої межі, передбаченої в санкції статті закону, за яким її визнано винуватою.
На підставі наведеного, керуючись статтями 394- 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційну скаргу засудженої ОСОБА_1 задовольнити частково.
Вирок Євпаторійського міського суду Автономної Республіки Крим від 26 грудня 2007 року щодо ОСОБА_1 змінити. За ч. 2 ст. 309 КК України із застосуванням ст. 69 КК України призначити ОСОБА_1 покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік 6 місяців.
У решті вирок залишити без зміни.
С у д д і : Кравченко К.Т. Пошва Б.М. Кривенда О.В.