У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати Верховного Суду України
у кримінальних справах у складі:
головуючого
Кравченка К.Т.,
суддів
Кривенди О.В., Пошви Б.М.
розглянула у судовому засіданні у м. Києві 25 грудня 2008 року кримінальну справу за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду м. Київ від 25 липня 2008 року,
у с т а н о в и л а:
прокурором відділу захисту фінансово-економічних інтересів держави Генеральної прокуратури України 27 грудня 2007 року порушено кримінальну справу щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2, за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст. 364, ч.2 ст. 366 КК України.
Відповідно до постанови прокурора, ОСОБА_1, будучи генеральним директором ЗАТ "Гідроінжбуд" та заступником голови правління ВАТ "Інжинірінг", за попередньою змовою із головою правління ВАТ "Інжинірінг" ОСОБА_2, вчинили зловживання службовим становищем та службове підроблення.
ОСОБА_1, за попередньою змовою із ОСОБА_2, діючи у своїх інтересах як генеральний директор ЗАТ "Гідроінжбуд", усупереч вимогам Статуту та рішенню загальних зборів ВАТ "Інжинірінг" від 25 травня 2001 року, із використанням завідомо підробленого ОСОБА_2 протоколу ВАТ "Інжинірінг" №3 від 13 липня 2001 року та акту прийому передачі майна №1, виготовленого ОСОБА_1, в якості внеску до статутного фонду ЗАТ "Гідроінжбуд", отримано майно за явно заниженою вартістю 2 567 496 грн., що завдало істотну шкоду охоронюваним правам та інтересам акціонерів товариства "Інжинірінг".
У подальшому, 30 жовтня 2002 року, ОСОБА_1, за попередньою змовою із ОСОБА_2, будучи службовою особою, діючи у своїх інтересах та інтересах ТОВ "Будсервіскомплект", із використанням завідомо підроблених документів, здійснив продаж пакету акцій ЗАТ "Гідроінжбуд" товариству "Будсервіскомплект", чим заподіяв збиток акціонерам ВАТ "Інжинірінг" на суму 1 502 018 грн.
Постановою Печерського районного суду м. Київ від 20 червня 2008 року скаргу ОСОБА_1 задоволено. Постанову прокурора відділу Генеральної прокуратури України від 27 грудня 2007 року про порушення кримінальної справи щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст. 364 та ч.2 ст. 366 КК України, скасовано і у порушенні кримінальної справи щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовлено.
Ухвалою Апеляційного суду м. Київ від 25 липня 2008 року апеляцію прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції задоволено. Постанову Печерського районного суду м. Київ від 20 червня 2008 року скасовано. Скаргу ОСОБА_1 на постанову про порушення кримінальної справи щодо нього та ОСОБА_2 за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст. 364 та ч.2 ст. 366 КК України, залишено без задоволення.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 просить ухвалу апеляційного суду скасувати через істотне порушення кримінально-процесуального закону, а постанову Печерського районного суду м. Київ від 20 червня 2008 року залишити без зміни.
Вважає, що у слідчого прокуратури не було приводів і підстав для порушення кримінальної справи, оскільки злочинів він не вчиняв.
Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги ОСОБА_1, колегія суддів вважає за необхідне призначити справу до розгляду у касаційному порядку, із повідомленням осіб, зазначених у ст. 384 КПК України.
Керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
матеріали кримінальної справи за скаргою на постанову про порушення кримінальної справи щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2 призначити до касаційного розгляду у Верховному Суді України на 10 годину 22 січня 2009 року, про що повідомити заінтересованих осіб.
С у д д і: Кравченко К.Т. Кривенда О.В. Пошва Б.М.