У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Кармазіна Ю.М.,
суддів
Вус
С.М. і Філатова В.М.
за участю прокурора
Сухарєва О.М.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 23 грудня 2008 року справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судами першої та апеляційної інстанцій, на постанову Франківського районного суду м. Львова від 27 грудня 2007 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Львівської області від 04 квітня 2008 року,
в с т а н о в и л а:
постановою старшого слідчого прокуратури Франківського району м. Львова від 26 листопада 2007 року порушено кримінальну справу відносно ОСОБА_1 по факту умисного заподіяння працівникам Франківського РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області ОСОБА_2 і ОСОБА_3 легких тілесних ушкоджень за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України.
Приводом до порушення кримінальної справи стали рапорти працівників Франківського РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області ОСОБА_2 і ОСОБА_3 Згідно з постановою про порушення кримінальної справи 18 листопада 2007 року о 2-ій год. 30 хв. поблизу бару "Ротя" по вул. Стрийській, 106 у м. Львові ОСОБА_1, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, заподіяв працівникам Франківського РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області ОСОБА_2 і ОСОБА_3 легкі тілесні ушкодження.
Постановою Франківського районного суду м. Львова від 27 грудня 2007 року скаргу представника скаржника ОСОБА_4 в інтересах ОСОБА_1 на постанову старшого слідчого прокуратури Франківського району м. Львова від 26 листопада 2007 року про порушення кримінальної справи відносно ОСОБА_1 по факту умисного заподіяння працівникам Франківського РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області ОСОБА_2 і ОСОБА_3 легких тілесних ушкоджень за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України, задоволено, скасовано зазначену постанову та в порушенні кримінальної справи відносно ОСОБА_1 за цим фактом відмовлено.
Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Львівської області від 04 квітня 2008 року постанову Франківського районного суду м. Львова від 27 грудня 2007 року залишено без зміни. Виключено з постанови посилання на доведеність чи недоведеність подій.
У касаційному поданні прокурор просить постанову місцевого суду та ухвалу апеляційного суду скасувати, а матеріали за скаргою направити на новий судовий розгляд. Вважає, що при дослідчій перевірці було зібрано достатньо даних, які вказували на наявність у діях ОСОБА_1 ознак злочину, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України, а тому, на його думку, висновки судів першої та апеляційної інстанцій про відсутність підстав до порушення кримінальної справи є необгрунтованими.
Заслухавши доповідача, думку прокурора про підтримання касаційного подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.
Із справи за скаргою вбачається, що на постанову Франківського районного суду м. Львова від 27 грудня 2007 року подавалась апеляція як прокурором, так і ОСОБА_3, за заявою якого було порушено кримінальну справу щодо ОСОБА_1 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України.
Після виконання вимог, передбачених ст. 351 КПК України, місцевий суд передав справу за скаргою разом з апеляціями прокурора та ОСОБА_3 до апеляційного суду, визначивши дату розгляду ним справи.
Апеляційний суд при апеляційній перевірці постанови місцевого суду розглянув лише апеляцією прокурора, а на апеляцію ОСОБА_3 уваги не звернув.
Наведена обставина, на думку колегії суддів, істотно вплинула на законність і обгрунтованість судового рішення, винесеного апеляційним судом. Тому ухвала апеляційного суду в зв'язку з істотним порушенням кримінально-процесуального закону підлягає скасуванню, а справа за скаргою представника скаржника ОСОБА_4 в інтересах ОСОБА_1 - направленню на новий апеляційний розгляд.
При новому апеляційному розгляді необхідно перевірити доводи апеляцій прокурора та ОСОБА_3, а також з врахуванням наведених у касаційному поданні прокурора доводів прийняти законне і обгрунтоване судове рішення.
Керуючись ст. ст. 394, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційне подання прокурора, який брав участь у розгляді справи судами першої та апеляційної інстанцій, задовольнити частково.
Ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Львівської області від 04 квітня 2008 року, якою залишено без зміни постанову Франківського районного суду м. Львова від 27 грудня 2007 року про скасування постанови старшого слідчого прокуратури Франківського району м. Львова від 26 листопада 2007 року про порушення кримінальної справи відносно ОСОБА_1 по факту умисного заподіяння працівникам Франківського РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області ОСОБА_2 і ОСОБА_3 легких тілесних ушкоджень за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України, та відмову в порушенні кримінальної справи відносно ОСОБА_1 за цим фактом, скасувати, а справу за скаргою представника скаржника ОСОБА_4 в інтересах ОСОБА_1 направити на новий апеляційний розгляд у той же апеляційний суд в іншому складі суду.
судді: Ю.М. Кармазін С.М. Вус В.М. Філатов