У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Скотаря А.М.
суддів
Кузьменко О.Т., Пошви Б.М.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 11 грудня 2008 року кримінальну справу за касаційною скаргою засудженої ОСОБА_1 на постановлені щодо неї судові рішення.
Вироком Кілійського районного суду Одеської області від 28 червня 2007 року
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1, судиму вироком Кілійського районного суду Одеської області від 17 травня 2005 року за ч.3 ст. 305, ч.3 ст. 307 КК України на п'ять років позбавлення волі, звільнену на підставі ст. 75 КК України від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком три роки,
засуджено за ч.2 ст. 309 КК України на два роки позбавлення волі, ч.2 ст. 307 КК України на п'ять років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, яке є її власністю.
Відповідно до ст. 70 КК України ОСОБА_1 призначено п'ять років шість місяців позбавлення волі з конфіскацією майна, яке є її власністю, а згідно зі ст. 71 КК України остаточно - шість років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, яке є її власністю.
Ухвалою апеляційного суду Одеської області від 20 травня 2008 року вирок у частині призначеного ОСОБА_1 змінено: за ч.2 ст. 309 КК України призначено два роки позбавлення волі й на підставі ст. 75 КК України засуджену звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком три роки. Відповідно до ч.4 ст. 70 КК України ОСОБА_1 призначено п'ять років позбавлення волі й на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком три роки. За ч.2 ст. 307 КК України засудженій призначено п'ять років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, яке є її власністю. На підставі ст. 71 КК України ОСОБА_1 остаточно призначено п'ять років шість місяців позбавлення волі з конфіскацією всього майна, яке є її власністю.
ОСОБА_1 визнано винуватою в тому, що вона 2 квітня 2005 року в м. Одесі повторно без мети збуту незаконно придбала в аптеці для власного вживання 30 таблеток "Феназепаму", сумарний уміст психотропної речовини у яких становить 0, 03 грами, та зберігала їх.
Її також засуджено за те, що вона в невстановлений досудовим та судовим слідством час, проте в період відбування покарання за вироком Кілійського районного суду Одеської області від 17 травня 2005 року, повторно з метою збуту незаконно придбала в невстановленої слідством особи 80 таблеток "Феназепаму", сумарний уміст психотропної речовини у яких становить 0,08 грами, із яких 13 лютого 2006 року за місцем свого проживання по АДРЕСА_1 збула ОСОБА_2 60 таблеток, а 14 лютого 2006 року йому ж - 20 таблеток.
За змістом касаційної скарги ОСОБА_1, посилаючись на безпідставність засудження, а також на допущені органами досудового слідства істотні порушення вимог кримінально - процесуального закону, просить судові рішення скасувати, а справу закрити.
Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали справи та, обговоривши доводи скарги, колегія суддів уважає, що в її задоволенні слід відмовити.
Висновки суду про доведеність винуватості ОСОБА_1 у вчиненні інкримінованих злочинів відповідають фактичним обставинам справи, підтверджуються сукупністю належним чином перевірених та оцінених у судовому засіданні доказів, і є обґрунтованими.
Твердження ОСОБА_1 про безпідставність засудження спростовуються матеріалами справи.
Так, свідок ОСОБА_2, щодо якого застосовано заходи безпеки відповідно до ст. 52-1 КПК України, допитаний у суді, показав, що він з 1999 року купує у ОСОБА_1 різні медикаменти, які в аптеці придбати без рецепта не можливо, в тому числі й таблетки "Феназепам". За пропозицією працівників міліцією він погодився здійснити оперативну закупку "Феназепаму" у ОСОБА_1 Оперативна закупка проводилася 13 та 14 лютого 2006 року. Увечері 13 лютого 2006 року в міліції, у присутності понятих, йому передали 4 купюри по 5 грн., на які попередньо нанесли помітки. З цими грошима він пішов до ОСОБА_1, якій спочатку зателефонував та попередив про свій візит, оскільки без дзвінка вона нікого не приймала. Вона вийшла на ганок свого будинку по АДРЕСА_1 та винесла йому 6 пластинок "Феназепаму" по 10 таблеток у кожній по 7 грн. за одну пластинку. Він узяв усі 6 пластинок, однак заплатив за 3, гроші за решту таблеток пообіцяв принести наступного дня. Придбані пластинки "Феназепаму" він відніс у міліцію та видав їх у присутності понятих. Наступного дня, тобто 14 лютого 2006 року, йому знову працівники міліції вручили помічені гроші, із якими він пішов до ОСОБА_1 й розрахувався з нею за попередні 3 пластинки "Феназепаму" й придбав ще 2, після чого повернувся в міліцію, де видав придбані медикаменти в присутності понятих.
Свідки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у суді також стверджували, що 13 та 14 лютого 2006 року у їх присутності у якості понятих працівники міліції нанесли помітки на грошові купюри, про що склали протокол, а гроші віддали особі для закупки лікарських засобів. Через деякий час указана особа повернулася та добровільно видала 6 пластинок "Феназепаму" із 10-ма таблетками у кожній. Про це також складено протокол. При цьому особа, яка здійснювала оперативну закупку, пояснила, що таблетки купував у ОСОБА_1 за місцем її проживання по АДРЕСА_1, розрахувався з нею лише за 3 пластинки таблеток, а решту необхідно принести наступного дня. 14 лютого 2006 року оперативна закупка "Феназепаму" у ОСОБА_1 відбувалася за тих же обставин.
Окрім того, вказані свідки зазначили, що вони як поняті були також присутні під час затримання ОСОБА_1 При огляді будинку АДРЕСА_1, на що вона добровільно дала згоду, ОСОБА_1 видала 1 пластинку "Феназепаму" із 2-ма таблетками, а також гроші в гривнях, доларах США та євро. Серед виданих виявлено й помічені в міліції грошові купюри, походження яких ОСОБА_1 пояснити не змогла, а також записки з проханням надати феназепам.
Обставини проведення оперативної закупки психотропної речовини феназепам у ОСОБА_1 та огляду її будинку також підтвердили свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6, працівники Кілійського РВ ГУ МВС України в Одеській області, які брали участь у вказаних оперативно - розшукових заходах.
Відповідно до висновку хімічної експертизи видані ОСОБА_2 80 таблеток, а також вилучені у будинку ОСОБА_1 ще 2 таблетки містять психотропну речовину феназепам, обіг якої обмежено, загальною кількістю 0,082 грами.
Винуватість ОСОБА_1 у незаконному без мети збуту придбанні 2 квітня 2005 року 30 таблеток "Феназепаму" для власного вживання та зберіганні цього медикаменту, що містить психотропну речовину феназепам, також підтверджується показаннями самої засудженої, яка у судовому засіданні визнала, що, придбала 30 таблеток "Феназепаму" без рецепту на своє ім'я, які зберігала за місце свого проживання та особисто вживала. На момент затримання 14 лютого 2006 року з тієї кількості таблеток у неї залишилося 2 шт., які вилучили працівники міліції.
Таким чином, суд законно й обґрунтовано засудив ОСОБА_1 за ч.2 ст. 309, ч.2 ст. 307 КК України. Призначене їй покарання з урахуванням змін, внесених апеляційною інстанцією, відповідає вимогам ст. 65 КК України.
Перевіркою матеріалів кримінальної справи істотних порушень вимог кримінально - процесуального закону, які тягнуть зміну або скасування судових рішень, не встановлено.
Доводи засудженої про фальсифікацію матеріалів справи, на що вона також посилалася в апеляції, перевірялися апеляційним судом, який їх спростував.
Не виявлено таких порушень й при перевірці матеріалів кримінальної справи касаційним судом.
З огляду на викладене передбачені законом підстави для призначення справи до касаційного розгляду відсутні.
Керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів,-
У Х В А Л И Л А:
відмовити в задоволенні касаційної скарги засудженої ОСОБА_1
Судді: А.М.СКОТАРЬ О.Т.КУЗЬМЕНКО Б.М.ПОШВА