У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Кравченка К.Т.,
суддів
Мороза М.А., Шевченко Т.В.,
за участю прокурора
Пересунька С.В.
розглянула у судовому засіданні 11 грудня 2008 року в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою представника цивільного відповідача ВАТ "БТА Банк"ОСОБА_1. на постановлені щодоОСОБА_2 судові рішення.
Вироком Радомишльського районного суду Житомирської області від 14 квітня 2008 року
ОСОБА_2
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження, уродженця
с. Богданівка Липовецького району
Вінницької області, не судимого,
засуджено за ч. 2 ст. 286 КК України на 4 роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки.
Постановлено стягнути зОСОБА_2 на користь держави судові витрати у сумі 917,60 грн., із цивільного відповідача ВАТ "БТА Банк" на користь: потерпілогоОСОБА_3. 5 000 грн. на відшкодування моральної шкоди, потерпілої ОСОБА_5. - 119 848,46 грн. матеріальної та 50 000 грн. моральної шкоди, потерпілої ОСОБА_6. - 230 802 грн. моральної шкоди.
Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Житомирської області від 1 липня 2008 року вирок залишено без зміни.
ОСОБА_2. визнано винним у тому, що він 2 липня 2004 року на 79 км автодороги Київ-Чоп, у Радомишльському районі, керуючи автомобілем "Тойота", порушив вимоги Правил дорожнього руху, виїхав на зустрічну смугу та допустив зіткнення з автомобілем "Ауді" під керуванням ОСОБА_4Унаслідок ДТП водій ОСОБА_4 отримав тяжкі тілесні ушкодження, від яких помер, а пасажир ОСОБА_3. - тілесні ушкодження середньої тяжкості.
У касаційній скарзі представник цивільного відповідача ВАТ "БТА Банк" ОСОБА_1. зазначає, що суд, визначаючи розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди, не навів у вироку відповідних мотивів. Указує, що потерпілі є працездатними особами й не перебували на утриманні загиблого потерпілого ОСОБА_4 Просить змінити судові рішення та відмовити у задоволенні цивільного позову або зменшити суму в частині відшкодування моральної шкоди.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, думку прокурора, який вважав, що у задоволенні касаційної скарги слід відмовити, обговоривши доводи касаційного подання та перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що вона підлягає задоволенню частково з наступних підстав.
Відповідно до роз'яснень, що містяться у постанові Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про відшкодування моральної(немайнової) шкоди" від 31 березня 1995 року (v0004700-95) , розмір відшкодування моральної шкоди суд визначає залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових утрат та з урахуванням інших обставин, обґрунтувавши зазначене належним чином.
З вироку убачається, що суд неповно дослідів питання про відшкодування моральної шкоди, не обґрунтував належним чином її розмір та не зазначив, якими доказами вона підтверджується.
Зазначивши в мотивувальній частині вироку про те, що позов про відшкодування моральної шкоди на користь ОСОБА_5. та ОСОБА_6. підлягає задоволенню, суд не навів у вироку відповідних мотивів, із яких він дійшов висновку про визначення моральних, фізичних страждань і втрат у розмірі 50 000 грн. відносно ОСОБА_5. та 230 802 грн. відносно ОСОБА_6.
Апеляційний суд помилку суду першої інстанції не виправив.
З огляду на викладені обставини колегія суддів вважає необхідним скасувати судові рішення у частині стягнення моральної шкоди на користь потерпілих ОСОБА_5. та ОСОБА_6. із направленням справи у цій частині на новий судовий розгляд у порядку цивільного судочинства.
Керуючись ст.ст. 394 - 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
касаційну скаргу представника цивільного відповідача ВАТ "БТА Банк"ОСОБА_1. задовольнити частково.
Вирок Радомишльського районного суду Житомирської області від 14 квітня 2008 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Житомирської області від 1 липня 2008 року щодо ОСОБА_2 у частині стягнення з цивільного відповідача ВАТ "БТА Банк" моральної шкоди на користь потерпілої ОСОБА_5. у сумі 50 000 грн., потерпілої ОСОБА_6. у сумі 230 802 грн. скасувати й направити справу у цій частині на новий судовий розгляд у порядку цивільного судочинства.
С у д д і : К.Т. Кравченко М.А. Мороз Т.В. Шевченко