УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Верховний Суд України на спільному засіданні Судової палати у кримінальних справах та Військової судової колегії
під головуванням Першого заступника Голови
Верховного Суду України Пилипчука П.П.
за участю заступника Генерального
прокурора України Кудрявцева В.В.
розглянув 5 грудня 2008 року в м. Києві клопотання заступника прокурора Херсонської області про перегляд у порядку виключного провадження вироку Великоолександрівського районного суду Херсонської області від 5 квітня 2007 року, внесене на розгляд палати та колегії за поданням п’яти суддів Верховного Суду України.
Вироком Великоолександрівського районного суду Херсонської області від 5 квітня 2007 року
ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки села Раденське Цюрупинського району Херсонської області, мешканку міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, таку, що не має судимості,
засуджено за ч. 2 ст. 192 КК України до обмеження волі на строк 2 роки.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування цього покарання з випробуванням з іспитовим строком на 2 роки, покладенням на неї обов’язку, передбаченого ст. 76 КК України, не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу органів кримінально – виконавчої системи.
На підставі ст. 76 КК України шляхом поглинення покарання, призначеного за вироком Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 6 травня 2005 року у виді одного року шести місяців позбавлення волі, призначено п’ятнадцять років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Постановлено стягнути з ОСОБА_1 на користь ВАТ ЕК "Херсонобленерго" 23 743 гривні 32 копійки на відшкодування матеріальної шкоди.
В апеляційному та касаційному порядку вирок не оскаржувався.
Згідно з вироком ОСОБА_1 визнано винним у тому, що вона з 29 листопада 2002 року по 31 травня 2005 року в селі Долгове Великоолександрівського району Херсонської області шляхом обману споживала електроенергію, яка не обліковувалась електролічильником, внаслідок чого заподіяла шкоду ВАТ ЕК "Херсонобленерго" у великому розмірі на загальну суму 23 743 гривні 32 копійки.
У клопотанні заступник прокурора Херсонської області та поданні суддів ставиться питання про скасування вироку та звільнення ОСОБА_1 від покарання на підставі ст. 7 КПК України. Посилаються на те, що при обранні покарання місцевий суд не зважив на відомості про знаходження на утриманні засудженої двох дітей, 1993 та 1996 років народження, тобто дітей віком до 14 років, за наявності яких відповідно до вимог ч. 3 ст. 61 КК України покарання у виді обмеження волі не застосовується.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, висновок заступника Генерального прокурор про необхідність звільнити ОСОБА_1 від покарання, перевіривши матеріали справи, судді Судової палати у кримінальних справах та Військової судової колегії Верховного Суду України визнали, що клопотання прокурора підлягає частковому задоволенню.
Подія злочину, кваліфікації дій ОСОБА_1 відповідає доказам, які суд дослідив у судовому засіданні, й у касаційному поданні не оспорюються.
Разом з тим, при призначенні ОСОБА_1 покарання суд припустився помилки.
Як убачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 на момент постановлення вироку мала на утриманні двох малолітніх дітей – ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, а тому відповідно до ст. 61 КК України покарання у виді обмеження волі до неї не могло бути призначено.
Санкція ч. 2 ст. 192 КК України передбачає такі види покарання у виді штрафу або обмеження волі. Оскільки ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з випробуванням, то штраф як покарання хоча й більш м’яке, ніж обмеження волі, але має виконуватись реально. Тому призначення такого виду покарання погіршить становище засудженої.
Отже, вирок щодо ОСОБА_1 підлягає зміні у зв’язку з неправильним застосуванням кримінального закону та необхідністю звільнення засудженої від призначеного покарання.
Керуючись статтями 400-4, 400-10 КПК України, Верховний Суд України
у х в а л и в:
клопотання заступника прокурора Херсонської області задовольнити частково.
Вирок Великоолександрівського районного суду Херсонської області від 5 квітня 2007 року щодо ОСОБА_1 змінити.
Звільнити ОСОБА_1 від призначеного покарання.
Головуючий П.П. Пилипчук Суддя – доповідач М.І. Гриців