У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Синявського О.Г.,
суддів
Гриціва М.І., Пекного С.Д.
розглянула в судовому засіданні у м. Києві 2 грудня 2008 року кримінальну справу за касаційними скаргами засуджених ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на вирок Попаснянського районного суду Луганської області від 30 жовтня 2007 року та ухвалу апеляційного суду Луганської області від 25 січня 2008 року.
Вироком суду
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
уродженця і жителя м. Попасна Луганської області, раніше неодноразово судимого, останнього разу - 13.12.2001 р. за ч.3 ст. 185, 304, 42 КК України до позбавлення волі строком на 3 роки 6 місяців, звільнений 08.02.2003 р. на підставі ст. 81 КК України, -
засуджено за ч. 4 ст. 190 КК України до позбавлення волі строком на 6 років з конфіскацією всього належного йому майна.
ОСОБА_2,
ІНФОРМАЦІЯ_2,
уродженця і жителя м. Попасна Луганської області, раніше не судимого, -
засуджено: за ч. 4 ст. 190 КК України до позбавлення волі строком на 6 років 6 місяців з конфіскацією всього належного йому майна; за ч. 2 ст. 358 КК України до позбавлення волі строком на 2 роки; за ч. 3 ст. 358 КК України до арешту строком на 4 місяці.
На підставі ст. 70 КК України шляхом часткового складання призначених покарань остаточно ОСОБА_2 призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 7 років з конфіскацією всього належного йому майна.
Зазначеним вироком засуджено також ОСОБА_3, судові рішення щодо якого у касаційному порядку не оскаржено та касаційного подання не внесено.
Вироком суду ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 визнано винними та засуджено за те, що у вересні 2006 року ОСОБА_2, працюючи продавцем-консультантом магазину "Быттехника" у м. Попасна, умисно, з метою заволодіння належних ЗАТ "Альфа-Банк" грошових коштів у вигляді несплачених кредитів, шляхом обману, а також внесення недостовірних даних у офіційні документи, усвідомлюючи, що одноособово не зможе реалізувати свій умисел, організував злочинну групу, куди крім нього увійшли також його знайомий ОСОБА_1 та співробітник "Альфа-Банку" ОСОБА_3.
За період часу з 19 вересня по 10 жовтня 2006 року зазначена злочинна група, шляхом оформлення фіктивних кредитів на ім'я ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14 та наступної реалізації отриманих за кредитами побутової техніки, заволоділа грошовими коштами "Альфа-Банку" на загальну суму 52805 грн.
Ухвалою апеляційного суду Луганської області від 25 січня 2008 року зазначений вирок змінено. Виключено з вироку посилання, як на доказ вини ОСОБА_2, протоколи пред'явлення до впізнання та пом'якшено призначене ОСОБА_3 покарання.
У касаційній скарзі та доповненнях до неї засуджений ОСОБА_1 зазначає, що судом неправильно застосовано кримінальний та істотно порушено кримінально-процесуальний закони, висновки суду не відповідають фактичним обставинам справи та посилається на однобічність та неповноту досудового та судового слідства. За цих підстав просить про скасування судових рішень і закриття справи у зв'язку з відсутністю у його діях складу злочину, оскільки у справі не здобуто доказів про його причетність до злочину.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_2 також зазначає, що судом неправильно застосовано кримінальний та істотно порушено кримінально-процесуальний закони, посилається на недоведеність його вини в організації злочинної групи та посилається на однобічність та неповноту досудового та судового слідства. Просить про зміну постановлених щодо нього судових рішень з виключенням із вироку посилання на засудження його за ч.4 ст. 190 КК України та про пом'якшення призначеного покарання.
Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційних скарг, колегія суддів вважає, що вони не підлягають задоволенню.
Висновок суду про доведеність вини ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у вчиненні інкримінованих їм злочинів за викладених у вироку обставин зроблено на підставі сукупності наявних у справі доказів, яким судом дано належну оцінку, та підтверджується, зокрема: показаннями свідків ОСОБА_4, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_10,ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_9, ОСОБА_22, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_25; висновком почеркознавчої експертизи; даними протоколів огляду документів - кредитних справ; даними протоколів пред'явлення фотознімків для впізнання, та іншими доказами, зібраними по справі та перевіреними у судовому засіданні у встановленому кримінально-процесуальним законом порядку.
Доводи засуджених ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про неправильне застосування щодо них кримінального і кримінально-процесуального законів та невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи, є безпідставними, оскільки вивченням матеріалів справи даних, які б давали підстави вважати, що у справі допущені порушення, які тягнуть скасування вироку, не встановлено.
Виходячи з фактичних обставин справи, суд правильно застосував щодо засуджених ОСОБА_1 та ОСОБА_2 кримінальний закон при кваліфікації їх дій за ч. 4 ст. 190, ч.ч. 2, 3 ст. 358 КК України.
Призначене засудженим покарання відповідає вимогам ст. 65 КК України. При його обранні суд врахував характер і ступінь суспільної небезпечності вчинених ними злочинів, дані про особи ОСОБА_1 та ОСОБА_2, а також обставини, що обтяжують і пом'якшують покарання.
Апеляційний суд Луганської області, перевіряючи вирок суду, дав оцінку доводам, аналогічним тим, що викладені у касаційних скаргах та постановив обґрунтоване рішення, мотивувавши його належним чином.
Порушень процесуальних прав засуджених не встановлено.
Керуючись ст.ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів, -
ухвалила:
касаційні скарги засуджених ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на вирок Попаснянського районного суду Луганської області від 30 жовтня 2007 року та ухвалу апеляційного суду Луганської області від 25 січня 2008 року залишити без задоволення.
судді:
Синявський О.Г.
Гриців М.І.
Пекний С.Д.