У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Паневіна В.О.,
суддів
Коротких О.А. і Таран Т.С.,
за участю прокурора Колесниченка О.В.,
захисника ОСОБА_2 та ОСОБА_1,
розглянула в судовому засіданні в м.Києві 02 грудня 2008 року кримінальну справу за касаційною скаргою ОСОБА_3 на постанову Ленінського районного суду м.Севастополя від 27 серпня 2007 року та ухвалу Апеляційного суду м.Севастополя від 17 жовтня 2007 року щодо ОСОБА_1
в с т а н о в и л а :
постановою в.о. начальника СЧ СВ УМВС України в м.Севастополі від 27 червня 2007 року порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України, за фактом розтрати чужого майна шляхом зловживання службовою особою ТОВ "Янос-В" своїм службовим становищем, вчиненої у великих розмірах.
Постанову про порушення кримінальної справи ОСОБА_1 оскаржила до суду і постановою Ленінського районного суду м.Севастополя від 27 серпня 2007 року її скаргу задоволено, постанову в.о. начальника СЧ СВ УМВС України в м.Севастополі від 27 червня 2007 року про порушення кримінальної справи скасовано і в порушенні справи відмовлено.
Ухвалою Апеляційного суду м.Севастополя від 17 жовтня 2007 року зазначена постанова залишена без зміни.
У касаційній сказі ОСОБА_3 не погоджується з постановленими судовими рішеннями та вважає, що вони є незаконними, просить їх скасувати, а матеріали справи направити на досудове слідство.
Заслухавши доповідача, думку прокурора, який вважав касаційну скаргу обгрунтованою, адвоката ОСОБА_2, який підтримав касаційну скаргу ОСОБА_3 і просив скасувати постановлені у справі судові рішення, ОСОБА_1, яка заперечувала проти задоволення касаційної скапги, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що вона підлягає частковому задоволенню.
У ст. 236-8 КПК України, якою передбачено порядок розгляду скарг на постанови про порушення кримінальної справи, зазначено, що при розгляді скарги на постанову про порушення справи суд повинен перевірити наявність приводів і підстав для винесення зазначеної постанови, законність джерел отримання даних, які стали підставою для винесення постанови про порушення справи, і не вправі розглядати й заздалегідь вирішувати ті питання, які вирішуються судом при розгляді справи по суті.
Із змісту наведеного закону вбачається, що на цій стадії перевіряється лише наявність об'єктивних ознак, що характеризують подію злочину, і закон не вимагає надавати докази або вважати встановленими будь-які обставини.
Такі вимоги закону суд першої інстанції порушив.
Скасувавши постанову про порушення кримінальної справи за фактом розтрати чужого майна шляхом зловживання службовою особою ТОВ "Янос-В" своїм службовим становищем, вчиненої у великих розмірах, суд у постанові послався на те, що підстав для її порушення не було.
Суд зробив висновок, що аудиторський висновок фінансової діяльності ТОВ "Янос-В", покладений в обгрунтування порушення кримінальної справи, отриманий з порушенням порядку, передбаченого діючим законодавством, він не є повним і не містить достатніх фактичних даних, які свідчать про наявність у діях службових осіб ТОВ "Янос-В" ознак складу злочину, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України, і не міг бути підставою для порушення кримінальної справи.
Крім того, на думку суду, постанова про порушення кримінальної справи від 27 червня 2007 року винесена з порушенням вимог ст. 98 КК України, також резолютивній частині на зазначено місце роботи службової особи, щодо якої порушена кримінальна справа за фактом розтрати чужого майна.
Таким чином, суд в порушення вимог ст. 236-8 КПК України, у постанові визнав установленими обставини, які, відповідно до ст. 64 КПК України, підлягають доказуванню в кримінальній справі і можуть бути встановлені лише при проведені досудового слідства, а також оцінив докази з точки зору їх допустимості, що можливо тільки під час розгляду справи по суті.
Допущені місцевим судом порушення вимог кримінально-процесуального закону залишились поза увагою і не були усунуті при апеляційному розгляді справи, а доводи апеляції ОСОБА_3 не були спростовані. Вважаючи рішення місцевого суду про відсутність підстав для порушення кримінальної справи законним, апеляційний суд припустився аналогічної помилки і послався на ті ж обставини, що й місцевий суд.
Такі порушення вимог кримінально-процесуального закону є істотними, вони ставлять під сумнів законність та обґрунтованість постановлених у справі судових рішень, а тому постанову Ленінського районного суду м.Севастополя та ухвалу Апеляційного суду м.Севастополя за фактом розтрати чужого майна шляхом зловживання службовою особою ТОВ "Янос-В" своїм службовим становищем, вчиненої у великих розмірах слід скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд.
Керуючись ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів
У Х В А Л И Л А:
касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити частково.
Постанову Ленінського районного суду м.Севастополя від 27 серпня 2007 року та ухвалу Апеляційного суду м.Севастополя від 17 жовтня 2007 року щодо ОСОБА_1 скасувати, справу направити на новий судовий розгляд до Ленінського районного суду м.Севастополя.
С У Д Д І: Паневін В.О. Коротких О.А. Таран Т.С.