У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі :
головуючого
Присяжнюк Т.І.,
суддів
Філатова В.М., Школярова В.Ф.,
за участю прокурора
Яковенко Р.І.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 2 грудня 2008 року кримінальну справу за касаційними скаргами засудженого ОСОБА_1і його захисника ОСОБА_2 на вирок апеляційного суду Одеської області від 18 березня 2008 року, яким
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина
України, не судимого,
засуджено :
- за ч.2 п.п.4, 6 ст. 115 КК України до довічного позбавлення волі з конфіскацією всього майна;
- за ч.2 ст. 15, ч.2 п.п.6, 13 ст. 115 КК України до позбавлення волі строком на 15 років з конфіскацією всього майна;
- за ч.4 ст. 187 КК України до позбавлення волі строком на 14 років з конфіскацією всього майна;
- за ч.2 ст. 187 КК України до позбавлення волі строком на 8 років з конфіскацією всього майна;
- за ч.2 ст. 15, ч.2 п.п.1,6,13 ст. 115 КК України до позбавлення волі строком на 15 років з конфіскацією всього майна.
На підставі ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим ОСОБА_1остаточно призначено покарання у виді довічного позбавлення волі.
ОСОБА_1засуджено за вчинення наступних злочинів.
6 квітня 2007 року, приблизно о 18 год. 30 хв., ОСОБА_1, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння в Артилерійському парку м. Одеси і, побачивши ОСОБА_3, вирішив напасти на нього з метою заволодіння майном. Для цього ОСОБА_1 заздалегідь приготував ніж типу "метелик" і, несподівано напавши на ОСОБА_3, став наносити йому численні удари ножем у життєво-важливі органи: шию, голову, грудну клітку, а після того, як потерпілий намагався чинити опір, з особливою жорстокістю наніс ще десятки ударів у голову і грудну клітку (всього 51 поранення).
Внаслідок заподіяних перелому кісток черепа з крововиливом у м'які мозкові оболонки ОСОБА_3, який зазнав сильної болі і страждань, помер, а ОСОБА_1, заволодівши грошима потерпілого у сумі 60 грн., залишив місце злочину.
В ніч з 7 на 8 квітня 2007 року ОСОБА_1, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння на Французькому бульварі в м. Одеса, вирішив заволодіти майном ОСОБА_4, з яким познайомився і розпивав спиртні напої. З цією метою ОСОБА_1 напав на потерпілого, який через сильне алкогольне сп'яніння не міг чинити опір, і наніс ОСОБА_4не менше 24 ударів ножем, заподіявши 19 колото-різаних поранень грудної клітки, в тому числі два ножових поранення з проникненням у серце, які є тяжкими тілесними ушкодженнями за критерієм небезпечності для життя в момент заподіяння.
Після цього ОСОБА_1 заволодів майном ОСОБА_4 на загальну суму 1530 грн. і залишив місце злочину. Смерть потерпілого ОСОБА_4 не настала через надану йому своєчасну медичну допомогу.
Після розбійного нападу на ОСОБА_4, 8 квітня 2007 року близько 4-ї години ОСОБА_1 пішов по Французькому бульвару в м. Одеса в бік вул. Піонерської і біля повороту в Курортний провулок зустрів ОСОБА_5, з метою заволодіння майном напав на неї і наніс не менше 6 ударів в голову, шию і грудну клітку. Потерпілій вдалося відштовхнути ОСОБА_1 і вона спитала в нього про його вимоги, на що ОСОБА_1 зажадав передачі грошей і мобільного телефону. ОСОБА_5 віддала засудженому 7 грн., якими він заволодів і залишив місце злочину.
Після нападу на ОСОБА_5, 8 квітня 2007 року близько 4 год. 30 хв. на вул. Піонерській в м. Одеса ОСОБА_1 з метою заволодіння чужим майном напав на родину ОСОБА_6. і ОСОБА_7. При цьому він несподівано наніс спочатку удар приготовленим ножем у праве око ОСОБА_6., заподіявши потерпілому тяжке тілесне ушкодження у виді проникаючого колото-різаного поранення правого очного яблука з випадінням оболонок, поранення верхньої вії правого ока, що потягло відсутність зору, а потім наніс 2 удари ножем у голову ОСОБА_7., заподіявши їй дві різані рани потиличної області.
Умисел ОСОБА_1на умисне вбивство під час розбійного нападу двох осіб не був доведений до кінця з незалежних від його волі причин, оскільки потерпілі чинили активний опір і ОСОБА_1було затримано.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1, посилаючись на те, що він розкаявся у вчинених злочинах, просить замінити призначене йому довічне позбавлення волі на позбавлення волі.
Захисник ОСОБА_2, зазначаючи у касаційній скарзі, що ОСОБА_1 позитивно характеризується, розкаявся у вчиненому і сприяв розслідуванню кримінальної справи, також ставить питання про зміну постановленого вироку в частині призначеного ОСОБА_1покарання і просить замінити довічне позбавлення волі на 15 років позбавлення волі.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, думку прокурора Яковенко Р.І., яка вважає вирок законним і обґрунтованим, перевіривши матеріали кримінальної справи та обговоривши доводи касаційних скарг, колегія суддів вважає, що касаційні скарги задоволенню не підлягають з наступних підстав.
Висновок суду про вчиненняОСОБА_1 злочинів, за які його засуджено, відповідає фактичним обставинам справи, підтверджується дослідженими в судовому засіданні і наведеними у вироку доказами. Обґрунтованість засудження ОСОБА_1і правильність юридичної кваліфікації його дій у скаргах не оспорюються.
При призначенні ОСОБА_1покарання суд відповідно до вимог ст. 65 КК України врахував ступінь тяжкості вчинених злочинів, які є особливо тяжкими, спосіб їх вчинення, дані про особу ОСОБА_1., який вчинив злочини у стані алкогольного сп'яніння, що визнано судом обтяжуючою обставиною, а також думку потерпілих, які просили призначити засудженому довічне позбавлення волі. Суд дійшов обґрунтованого висновку про особливу небезпечність ОСОБА_1для суспільства і підстав для пом'якшення ОСОБА_1покарання, про що йдеться у касаційних скаргах, колегія суддів не вбачає.
Істотних порушень вимог кримінально-процесуального закону, які б були підставою для зміни чи скасування вироку, колегія суддів не вбачає.
Керуючись статтями 395, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційні скарги засудженого ОСОБА_1та захисника ОСОБА_2 залишити без задоволення, а вирок апеляційного суду Одеської області від 18 березня 2007 року щодо ОСОБА_1 - без зміни.
с у д д і : Присяжнюк Т.І. Філатов В.М. Школяров В.Ф.