У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого Селівона
О.Ф.,
суддів Канигіної Г.В.,
Шевченко Т.В.,
розглянула в судовому засіданні у м. Києві 20 листопада 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Донецької області на вирок Микитівського районного суду м. Горлівки Донецької області від 9 листопада 2007 року та ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Донецької області від 19 лютого 2008 року щодо ОСОБА_1
Цим вироком ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку м. Теберда Ставропольського краю Російської Федерації, раніше неодноразово судиму,
визнано винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, і призначено їй за цим законом покарання 8 років позбавлення волі.
Прийнято рішення щодо цивільного позову та речових доказів.
Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Донецької області від 19 лютого 2008 року вирок щодо ОСОБА_1 залишено без зміни.
Згідно з вироком ОСОБА_1 засуджено за те, що вона 18 квітня 2007 року, приблизно о 20 год., перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння у будинку АДРЕСА_1, на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних стосунків з метою позбавлення життя ОСОБА_2 умисно нанесла їй три удари ножем в область задньої поверхні грудної клітки, заподіявши одне непроникаюче і два проникаючих колото-різаних поранення задньої поверхні грудної клітки з пошкодженням правого і лівого легенів, від яких ОСОБА_2 померла.
У касаційному поданні прокурор ставить питання про скасування вироку та ухвали щодо ОСОБА_1 і направлення справи на новий судовий розгляд у зв'язку з невідповідністю призначеного їй покарання тяжкості вчиненого нею злочину та її особі внаслідок м'якості.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що в його задоволенні необхідно відмовити.
Обґрунтованість засудження та правильність кваліфікації дій ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 115 КК України у касаційному поданні не заперечуються.
При призначенні покарання засудженій суд першої інстанції відповідно до вимог ст. 65 КК України врахував ступінь тяжкості вчиненого нею злочину, її особу, те, що вона раніше неодноразово судима, за місцем проживання характеризується негативно, злочин вчинила у стані алкогольного сп'яніння, що є обставиною, яка обтяжує покарання, а також інші обставини справи.
Призначене ОСОБА_1 покарання у виді позбавлення волі на строк 8 років є необхідним і достатнім для її виправлення й попередження нових злочинів і вважати його м'яким підстав не вбачається.
Отже, підстав для задоволення касаційного подання з наведених у ньому мотивів та призначення кримінальної справи до касаційного розгляду з обов'язковим повідомленням осіб, зазначених у ст. 384 КПК України, немає.
Враховуючи наведене та керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а :
у задоволенні касаційного подання заступника прокурора Донецької області у кримінальній справі щодо ОСОБА_1 відмовити.
Судді: Селівон О.Ф. Канигіна Г.В. Шевченко Т.В.