У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати Верховного Суду України у кримінальних справах у складі:
Головуючого
Верещак В.М.,
суддів
Гошовської Т.В., Мороза М.А.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 20 листопада 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у апеляційному розгляді кримінальної справи, на вирок Дергачівського районного суду Харківської області від 12 грудня 2007 року,
в с т а н о в и л а:
Зазначеним вироком:
ОСОБА_1, 1977 року народження, раніше несудимий,
- виправданий у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочинів, передбачених ч. 1 ст. 305, ч. 1 ст. 309 КК України.
Органами досудового слідства ОСОБА_1 обвинувачувався у тому, що він 22 липня 2006 року, близько 18 години у зоні дії митного пункту "Гоптовка" Магістральної митниці, на своєму автомобілі "Альфа Ромео" з території Російської Федерації в Україну під водійським кріслом автомобіля перемістив через митний кордон України двадцять вісім таблеток препарату "Феназепам", до складу якого входить психотропна речовина - феназепам, загальною вагою 0,014 г. При цьому ОСОБА_1 при письмовому та усному декларуванні не заявив митному контролю про наявність у нього психотропної речовини, що міститься в лікарському препараті "Феназепам"
Ухвалою апеляційного суду Харківської області від 29 травня 2008 року вирок залишений без зміни.
У касаційному поданні прокурор, який брав участь у справі, просить судові рішення скасувати, у зв'язку з істотним порушенням кримінально-процесуального закону.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши матеріали справи, доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що воно задоволенню не підлягає.
Так з показань ОСОБА_1 вбачається, що 3 червня 2006 року він отримав тяжку травму та переніс операцію, після чого лікарем йому були призначені чотири препарати для лікування, серед яких - "Феназепам", що призначався для вживання у випадках приступів. Сильнодіючі лікарські препарати, що перебували в аптечці, були внесені їм у митну декларацію. "Феназепам" не був внесений у декларацію у зв'язку з тим, що зберігався окремо в салоні автомобіля, щоб бути "під рукою". Ці таблетки він не збирався приховувати від митного контролю, так як не вважав їх забороненими для ввезення на територію України.
Згідно довідки Міського центру пограничних станів консультативно-діагностичного відділу лікарні №12 м. Москви ОСОБА_1 страждає на невротичний панічний розлад на фоні біполярного розладу настрою, з призначенням 4-х препаратів, серед яких - "Феназепам".
Про те, що препарат "Феназепам" необхідний був ОСОБА_1 для лікування свідчать і дані, що містяться у медичній карті ОСОБА_1 та рецепті на "Феназепам" від 20 липня 2006 року.
Місцевий суд обґрунтовано визнав недоведеним той факт, що ОСОБА_1 приховував таблетки феназепаму під водійським сидінням, і дав належну оцінку показанням ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 та інших.
Обґрунтованими є і висновки суду про відсутністю у діях ОСОБА_1 складу злочину, передбаченого ст. 309 ч.1 КК України, оскільки останній був затриманий на пункті митного контролю і потрапити на територію України не зміг.
Підстав для призначення справи до касаційного розгляду з обов'язковим повідомленням осіб, зазначених у ст. 384 КПК України, немає.
Керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів
У Х В А Л И Л А :
Касаційне подання прокурора, який брав участь у справі, залишити без задоволення.
Судді:
Верещак В.М. Мороз М.А. Гошовська Т.В.