У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України
у складі:
головуючого
Міщенка С.М.,
суддів за участю прокурора
Глоса Л.Ф. і Коротких О.А.,
Кравченко Є.С.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 11 листопада 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Вінницької області на ухвалу Апеляційного суду Вінницької області від 21 травня 2008 року щодо ОСОБА_1,
встановила:
вироком Могилів - Подільського міськрайонного суду Вінницької області від 18 лютого 2008 року
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження,
уродженця та жителя с. Тартак Чечельницького району Вінницької області, в силу ст. 89 КК України такого, що не має судимості,
засуджено за ч. 3 ст. 307 КК України на 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна, яке є його власністю.
Ухвалою Апеляційного суду Вінницької області від 21 травня 2008 року вирок щодо засудженого залишено без зміни.
Згідно з вироком суду ОСОБА_1 визнано винуватим та засуджено за те, що він 26 липня 2007 року у с. Грабівці Чернівецького району Вінницької області незаконно придбав та перевозив з метою збуту особливо небезпечний наркотичний засіб - макову солому вагою 11 360 г, яку працівниками міліції під час огляду та обшуку було виявлено і вилучено.
У касаційному поданні прокурор просить ухвалу апеляційного суду скасувати у зв'язку з істотним порушенням кримінально-процесуального закону з направленням справи на новий апеляційний розгляд. Свою вимогу обґрунтовує тим, що апеляційний суд, розглядаючи справу за апеляцією засудженого, не перевірив викладені у ній доводи і не навів в ухвалі переконливих мотивів, через які визнав його апеляцію необґрунтованою.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, пояснення прокурора Кравченко Є.С., яка підтримала касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши наведені у поданні доводи, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до передбачених у ст. 377 КПК України положень апеляційний суд, розглянувши справу та залишивши апеляцію без задоволення, складає ухвалу, в мотивувальній частині якої указує підстави, через які апеляцію визнано необґрунтованою, аналіз доказів, досліджених під час проведення апеляційним судом судового слідства та докладні мотиви прийнятого рішення.
У результаті перевірки матеріалів даної справи встановлено, що на вирок суду першої інстанції засуджений ОСОБА_1 подав апеляцію, в якій він оспорював висновки суду щодо визнання його винуватим у незаконному придбанні, зберіганні та перевезенні наркотичних засобів з метою збуту в особливо великих розмірах.
При цьому, засуджений в апеляції посилався на неповноту досудового та судового слідства. Зокрема, ОСОБА_1 указував про відсутність у нього мети на збут незаконно придбаного наркотичного засобу, також на суперечливий характер доказів - висновок судово-хімічної експертизи, при проведені якої було використано ряд даних, що, на його думку, не відповідали фактичним обставинам справи. Також засуджений посилався на те, що до нього застосовувалися незаконні методи слідства та на суворість призначеного покарання.
Зміст ухвали апеляційного суду указує на те, що при розгляді даної справи зазначені доводи апеляції засудженого залишились поза увагою апеляційної інстанції, без відповідного аналізу доказів і без викладення мотивів безпідставності чи необґрунтованості цих доводів.
За таких обставин, колегія суддів вважає, що ухвалу апеляційного суду щодо ОСОБА_1 необхідно скасувати, а справу направити на новий апеляційний розгляд.
Під час цього розгляду апеляційному суду слід розглянути подану на вирок апеляцію і прийняти законне та обґрунтоване рішення з викладенням в ухвалі аналізу доказів та мотивів прийняття такого рішення.
Керуючись ст.ст. 394 - 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
задовольнити касаційне подання заступника прокурора Вінницької області.
Ухвалу Апеляційного суду Вінницької області від 21 травня 2008 року щодо ОСОБА_1 скасувати, а справу направити на новий апеляційний розгляд у той же апеляційний суд у іншому складі суддів.
Судді: Міщенко С.М. Коротких О.А. Глос Л.Ф.