У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Пивовара В.Ф.,
суддів
Гошовської Т.В., Жука В.Г.
за участю прокурора
Гладкого О.Є.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 6 листопада 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Херсонської області на вирок Цюрупинського районного суду Херсонської області від 5 травня 2008 року.
Зазначеним вироком
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
Уродженця с. Кардашинка Голопристанського району
Херсонської області, громадянина України,
раніше судимого Голопристанським районним судом Херсонської області: 1) 23 січня 1995 року за ч. 3 ст. 140 КК України 1960 року на 3 роки позбавлення волі із застосуванням ст. 45 КК України 1960 року умовно з іспитовим строком 2 роки; 2) 8 квітня 1996 року за ст. 94 КК України 1960 року на 11 років позбавлення волі із застосуванням ст. 43 КК України 1960 року на 12 років позбавлення волі; звільненого 16 лютого 2005 року на підставі постанови Суворовського районного суду м. Херсона від 8 лютого 2005 року умовно-достроково на 2 роки 10 місяців 29 днів, -
засуджено за ч. 1 ст. 309 КК України на 1 рік позбавлення волі.
На підставі ст. 71 КК України ОСОБА_1 до призначеного покарання частково приєднано невідбуте покарання за вироком Голопристанського районного суду Херсонської області від 8 квітня 1996 року і остаточно визначено покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік 1 місяць.
Постановлено стягнути з ОСОБА_1 304 грн. 98 коп. судових витрат за проведення експертизи.
За вироком суду ОСОБА_1 визнано винним та засуджено за те, що він в кінці жовтня 2007 року на березі річки Конка поблизу м. Цюрупинська Херсонської області незаконно придбав (зірвав) частини рослин конопель, які подрібнив та зберігав у целофановому пакеті на березі річки, а потім при собі з метою особистого вживання.
15 січня 2008 року приблизно о 17 годині на території Житлоселища у м. Цюрупинську Херсонської області працівниками міліції у ОСОБА_1 в правій кишені куртки виявлено та вилучено речовину рослинного походження, яку він незаконно зберігав без мети збуту, та яка, згідно з висновком експерта, є особливо небезпечним наркотичним засобом - канабісом висушеним, вагою 8,7 г.
В апеляційному порядку справа не розглядалася.
У касаційному поданні прокурор, не оспорюючи висновків суду про доведеність вини ОСОБА_1 та правильність кваліфікації його дій, порушує питання про скасування вироку щодо нього з направленням справи на новий судовий розгляд у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону. При цьому посилається на те, що місцевий суд при призначенні ОСОБА_1 покарання на підставі ст. 71 КК України за сукупністю вироків необґрунтовано призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік 1 місяць, оскільки це покарання менше невідбутої частини покарання за попереднім вироком, яка становить 2 роки 10 місяців 29 днів.
Заслухавши доповідача, пояснення прокурора, який підтримав касаційне подання, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно зі ст. 371 КПК України підставою для скасування або зміни судових рішень є неправильне застосування кримінального закону.
Призначаючи ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 309 КК України покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік, а за сукупністю вироків на підставі ст. 71 КК України, частково приєднуючи невідбуту частину покарання й остаточно визначаючи 1 рік 1 місяць позбавлення волі, суд припустився помилки.
Відповідно до ч. 4 ст. 71 КК України остаточне покарання за сукупністю вироків має бути більшим від покарання за новий злочин, а також від невідбутої частини покарання за попереднім вироком.
Як убачається з матеріалів справи, постановою Суворовського районного суду м. Херсона від 8 лютого 2005 року ОСОБА_1, засудженого вироком Голопристанського районного суду Херсонської області від 8 квітня 1996 року за ст. 94 КК України 1960 року із застосуванням ст. 43 КК України на 12 років позбавлення волі, звільнено умовно-достроково від відбування невідбутої частини покарання. Згідно з довідкою про судимості, яка міститься в матеріалах справи, на підставі зазначеної постанови суду ОСОБА_1 був звільнений умовно-достроково 16 лютого 2005 року, невідбута частина покарання складала 2 роки 10 місяців 29 днів.
Суд же призначив ОСОБА_1 остаточне покарання за сукупністю вироків менше, ніж невідбута частина покарання за попереднім вироком.
За таких обставин вирок суду є незаконним і підлягає скасуванню, а справа - направленню на новий судовий розгляд, під час якого суду належить прийняти законне та обґрунтоване рішення.
Керуючись статтями 394- 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційне подання заступника прокурора Херсонської області задовольнити.
Вирок Цюрупинського районного суду Херсонської області від 5 травня 2008 року щодо ОСОБА_1 с к а с у в а т и, а справу направити на новий судовий розгляд у той же місцевий суд.
С У Д Д І: Гошовська Т.В. Пивовар В.Ф. Жук В.Г.