У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Філатова В.М.,
суддів
Таран Т.С., Пекного С.Д.
розглянула в судовому засіданні у м. Києві 4 листопада 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Запорізької області на вирок Якимівського районного суду Запорізької області від 9 жовтня 2007 року.
Зазначеним вироком
ОСОБА_1
ІНФОРМАЦІЯ_1
уродженця м. Бердянська Запорізької області, жителя смт. Кирилівка Якимівського району Запорізької області, раніше не судимого, -
засуджено за ч. 3 ст. 185 КК України до позбавлення волі строком на 3 роки.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з випробуванням із іспитовим строком на 2 роки.
В апеляційному порядку справа не переглядалася.
За вироком суду ОСОБА_1 визнано винним в тому, що він 08.08.2007р., близько 3 години, перебуваючи на території домоволодіння АДРЕСА_1, власником якого є ОСОБА_2, через незакриті двері проникнув до кімнати НОМЕР_1 звідки таємно викрав гроші у сумі 1300 грн., завдавши ОСОБА_2 збитки на вказану суму.
Крім того, в той же день ОСОБА_1, перебуваючи на території зазначеного домоволодіння, проникнув у підвальне приміщення, звідки таємно викрав належне ОСОБА_2 майно на загальну суму 2250 грн.
Органом досудового слідства дії ОСОБА_1 кваліфіковано за ч.3 ст. 185 КК України за ознаками повторності. Вироком суду із обвинувачення, пред'явленого ОСОБА_1, виключено кваліфікуючу ознаку ст. 185 КК України - повторність, у зв'язку з тим, що за злочин, що ОСОБА_1 вчинив 18.10.2006 р., його ще не засуджено.
У касаційному поданні ставиться питання про скасування вироку та направлення справи на новий судовий розгляд у зв'язку з неправильним виключенням із обвинувачення кваліфікуючої ознаки ст. 185 КК України - повторність.
Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що воно не підлягає задоволенню.
В судовому засіданні було встановлено, що в провадженні слідчого відділу Мелітопольського МВ УМВС України в Запорізькій області знаходиться кримінальна справа за обвинуваченням ОСОБА_1 у скоєнні ним 18.10.2006р. злочину, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України. Однак, на момент постановлення вироку досудове слідство зупинено та обвинувальний вирок не винесено. Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
З огляду на викладене, суд дійшов правильного висновку про необхідність виключення із обвинувачення, пред'явленого ОСОБА_1, кваліфікуючої ознаки ст. 185 КК України - повторність, у зв'язку з тим, що за злочин, який ОСОБА_1 начебто вчинив 18.10.2006 р., його ще не засуджено.
За таких обставин колегія суддів вважає, що постановлений у справі вирок щодо ОСОБА_1 відповідає вимогам закону, а касаційне подання є необґрунтованим.
Керуючись ст.ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів, -
ухвалила:
касаційне подання заступника прокурора Запорізької області на вирок Якимівського районного суду Запорізької області від 9 жовтня 2007 року щодо ОСОБА_1 залишити без задоволення.
судді:
Філатов В.М.
Таран Т.С.
Пекний С.Д.