У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Кравченка К.Т.,
суддів
Кузьменко О.Т., Пошви Б.М.
розглянула у судовому засіданні у м. Києві 30 жовтня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Херсонської області на вирок Білозерського районного суду Херсонської області від 26 листопада 2007 року та хвалу Апеляційного суду Херсонської області від 27 травня 2008 року щодо ОСОБА_1
Вироком місцевого суду
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження,
уродженця с. Арзні Абовянського
району Вірменії, жителя м. Херсон, такого, що не має судимості в силу
ст. 89 КК України
засуджено до позбавлення волі:
- за ч.1 ст. 121 КК України на три роки;
- за ч.2 ст. 307 КК України на п'ять років.
На підставі ст. 70 КК України ОСОБА_1 за сукупністю злочинів призначено позбавлення волі на п'ять років.
Відповідно до ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком три роки.
На підставі ст. 76 КК України на ОСОБА_1 покладено обов'язки не виїжджати а межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи та повідомляти цей орган про зміну місця проживання.
Постановлено стягнути із ОСОБА_1 на користь:
- потерпілого ОСОБА_2 на відшкодування завданої моральної шкоди 10 000 грн., матеріальної - 524 грн. 24 коп. та 1 750 грн. судових витрат;
- потерпілої ОСОБА_3 на відшкодування завданої моральної шкоди 10 000 грн.;
- у доход держави 850 грн. судових витрат.
Як визнав суд, 18 серпня 2006 року, приблизно о 23 годині, ОСОБА_1, перебуваючи біля кафе ПП "Бєлоножко" у с. Радянське Білозерського району Херсонської області, на грунті особистих неприязних стосунків, завдав один удар рукою в обличчя ОСОБА_4, заподіявши потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження.
Крім того, ОСОБА_1, за невстановлених слідством обставин, незаконно придбав наркотичну речовину рослинного походження - канабіс. Вказаний наркотичний засіб засуджений незаконно зберігав та перевозив в автомобілі "Мерседес", державний номерний знак НОМЕР_1, з метою збуту.
3 серпня 2007 року, приблизно о 1 годині 20 хвилин, ОСОБА_1, перебуваючи біля кафе "Фламінго" на вулиці Пестеля у м. Херсон, незаконно збув ОСОБА_5 за 70 грн. особливо-небезпечний наркотичний засіб - канабіс, вагою 4.1 г. у висушеному стані.
За невстановлених слідством обставин, ОСОБА_1, повторно, незаконно придбав канабіс, який незаконно зберігав та перевозив у вказаному автомобілі з метою збуту.
8 серпня 2007 року, приблизно о 2 годині 30 хвилин, ОСОБА_1, перебуваючи у стані наркотичного сп'яніння, біля кафе "Фламінго" у м. Херсон, повторно, незаконно збув ОСОБА_5 за 70 грн. 4,6 г. канабісу (у висушеному стані).
Решту наркотичного засобу вагою 13,6г. ОСОБА_1 незаконно зберігав з метою збуту в автомобілі "Мерседес", державний номерний знак НОМЕР_2.
Ухвалою Апеляційного суду Херсонської області від 27 травня 2008 року апеляції потерпілих ОСОБА_2 та ОСОБА_3на м`якість призначеного ОСОБА_1 покарання, залишені без задоволення, а вирок Білозерського районного суду Херсонської області від 26 листопада 2007 року - без зміни.
У касаційному подання прокурор, не оспорюючи правильність встановлення фактичних обставин справи та кваліфікацію злочинних дій ОСОБА_1, просить судові рішення щодо нього скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд через м`якість призначеного винному покарання.
Прокурор вважає, що суд безпідставно звільнив винного від відбування покарання з випробуванням. На думку прокурора суд не урахував тяжкість вчинених засудженим злочинів та дані про його особу. Зазначає, що поза увагою суду залишився той факт, що ОСОБА_1, на час судового розгляду кримінальної справи щодо нього, вчинив два епізоди незаконного збуту особливо-небезпечного наркотичного засобу.
За таких обставин, прокурор вважає, що ОСОБА_1 необхідно призначити покарання у виді позбавлення волі, яке слід відбувати реально та з конфіскацією майна.
Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що дану справу слід призначити до розгляду у Верховному Суді України із повідомленням заінтересованих осіб.
Керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
кримінальну справу щодо ОСОБА_1 призначити до розгляду у касаційному порядку у Верховному Суді України на 10 годину 11 грудня 2008 року, про що повідомити заінтересованих осіб.
Судді: Кравченко К.Т. Кузьменко О.Т. Пошва Б.М.