У х в а л а
Іменем України
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого Присяжнюк Т.І.,
суддів Пекного С.Д.,
Школярова В.Ф. за участю прокурора Вергізової Л.А.
розглянула в судовому засіданні 21 жовтня 2008 року в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 на судові рішення щодо нього.
Вироком Ірпінського міського суду Київської області від 18 квітня 2006 року
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 року народження,
не судимого в силу ст. 89 КК України,
засуджено за ч. 3 ст. 308 КК України до позбавлення волі строком на 8 років з конфіскацією майна, за ч. 3 ст. 189 КК України до позбавлення волі строком на 7 років з конфіскацією майна.
На підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів призначено остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на 9 років з конфіскацією майна.
Вказаним вироком також засуджено ОСОБА_2, який у касаційному порядку вирок не оскаржує.
Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Київської області від 23 серпня 2006 року зазначений вирок залишено без змін.
Згідно з вироком суду ОСОБА_1 засуджено за те, що він за попередньою змовою із ОСОБА_2близько 09 години 6 листопада 2004 року біля нічного клубу "Заїр" у м. Ірпіні Київської області із застосуванням небезпечного для життя і здоров'я потерпілого насильства вчинив вимагання у ОСОБА_3. наркотичних засобів і грошових коштів, якими засуджені заволоділи 10 листопада 2004 року в смт. Буча Київської області.
У касаційній скарзі засудженого ОСОБА_1 поставлено питання про скасування судових рішень щодо нього і направлення справи на додаткове розслідування у зв'язку з істотними порушенням вимог КПК України (1001-05) і неправильним застосуванням кримінального закону. ОСОБА_1 зазначає, що справу сфабриковано, на досудовому слідстві і в суді було порушено його право на захист, в тому числі у частині фіксування судового процесу технічними засобами і ознайомлення з матеріалами справи.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, прокурора Вергізову Л.А., яка просила скаргу залишити без задоволення, а судові рішення - без зміни, перевіривши матеріали кримінальної справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів не вбачає підстав для її задоволення.
Як убачається з матеріалів справи, досудове слідство і судовий розгляд у ній проведено з дотриманням вимог кримінально-процесуального закону і таких порушень цього закону, які були б істотними і тягли за собою скасування судових рішень, у справі не допущено.
Висновки суду про винність ОСОБА_1 в інкримінованих йому злочинах відповідають фактичним обставинам справи і підтверджуються наведеними у вироку доказами, а саме: показаннями на досудовому слідстві потерпілого ОСОБА_3. про обставини вимагання у нього ОСОБА_1. і ОСОБА_2наркотиків і грошей з погрозами, які він сприймав реально; показаннями свідків ОСОБА_4., ОСОБА_5., ОСОБА_6 та інших, даними протоколів очних ставок між потерпілим, ОСОБА_2і ОСОБА_1., під час яких останні підтвердили показання ОСОБА_3. про вчинення ними злочинів щодо нього, даними протоколів інших слідчих дій, висновками експертиз.
Ці та інші наведені у вироку суду докази переконливо свідчать про те, що ОСОБА_1 вчинив щодо ОСОБА_3. злочини, за які його засуджено, а доводи у скарзі про однобічність, неповноту і необ'єктивність дослідження обставин справи та недоведеність його винності є безпідставними.
З матеріалів справи вбачається, що судом досліджені всі обставини, з'ясування яких могло мати істотне значення для правильного її вирішення. Проявів упередженості щодо ОСОБА_1 як під час досудового слідства, так і під час судового розгляду, перевіркою матеріалів справи не виявлено.
Вважати, що судом неправильно застосований кримінальний закон, чи що призначене ОСОБА_1. покарання не відповідає ступеню тяжкості вчинених злочинів і його особі, немає підстав.
Також не заслуговують на увагу посилання засудженого на порушення його права на захист, оскільки матеріалами справи не підтверджуються.
Керуючись ст. ст. 395- 396 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а:
касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 залишити без задоволення.
С у д д і: Присяжнюк Т.І. Пекний С.Д. Школяров В.Ф.