У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Верховний Суд України на спільному засіданні
Судової палати у кримінальних справах
та Військової судової колегії
під головуванням голови Судової
палати у кримінальних справах Верховного Суду України
Короткевича М.Є.,
за участю заступника Генерального
прокурора України
Кудрявцева В.В.,
розглянув у судовому засіданні у м. Києві 3 жовтня 2008 року внесене на розгляд за поданням п'яти суддів Верховного Суду України клопотання заступника прокурора Запорізької області про перегляд у порядку виключного провадження кримінальної справи щодо ОСОБА_1
Вироком Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 9 березня 2006 року
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 року народження,
уродженця с. Андріївка
Великоновосілківського району Донецької області,мешканця м. АДРЕСА_1,
не працюючого, такого, що судимості не має,
засуджено за ч. 2 ст. 121 КК України на 8 років позбавлення волі.
Цим же вироком засуджено ОСОБА_2, ОСОБА_3 ОСОБА_4. та ОСОБА_5, питання про перегляд судового рішення щодо них у клопотанні та поданні не ставиться.
За вироком суду ОСОБА_1. визнано винуватим у тому, що 6 квітня 2005 року приблизно о 21-ій годині він спільно з ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5, діючи за попередньою змовою групою осіб, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, знаходячись біля будинку АДРЕСА_1, завдали ОСОБА_6 численні удари руками та ногами в різні частини тіла.
Крім того, за вимогою ОСОБА_2, ОСОБА_3. завдав потерпілому декілька ударів дерев'яною палкою. Після чого ОСОБА_2, забравши у ОСОБА_3 зазначену палку, також завдав удари ОСОБА_6, доки останній не припинив чинити опір. Потім всі пішли з місця події.
Цього ж дня приблизно о 22-ій годині ОСОБА_2 спільно з ОСОБА_1 повернулися до будинку АДРЕСА_1, де знову вивели на вулицю ОСОБА_6. і продовжили його бити. Коли потерпілий не зміг самостійно пересуватися, ОСОБА_2 з ОСОБА_1 затягнули його в господарче приміщення вказаного будинку.
Внаслідок зазначених дій ОСОБА_6 були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили його смерть.
Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Запорізької області від 5 червня 2006 року вирок щодо ОСОБА_1 залишено без зміни.
У клопотанні про перегляд судових рішень з підстав, передбачених п. 2 ст. - 400-4 КПК України, заступник прокурора Запорізької області порушує питання про неправильне застосування кримінального закону, яке істотно вплинуло на правильність судового рішення.
Оскільки відповідно до вимог ч. 2 ст. 102 КК України неповнолітньому ОСОБА_1 за тяжкий злочин не може бути призначене покарання у виді позбавлення волі більше семи років.
Поданням п'яти суддів Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України клопотання прокурора підтримано.
На думку суддів, судові рішення щодо ОСОБА_1 підлягають зміні зі зниженням йому покарання до семи років позбавлення волі.
Заслухавши доповідь судді Короткевича М.Є., думку прокурора Кудрявцева В.В., який вважав клопотання обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи клопотання, судді Судової палати у кримінальних справах та Військової колегії вважають, що воно підлягає задоволенню.
Як убачається із матеріалів справи, ОСОБА_1. народився ІНФОРМАЦІЯ_1 року, а злочин, за який його засуджено за ч. 2 ст. 121 КК України, вчинив 6 квітня 2005 року, тобто у неповнолітньому віці.
Однак, суд першої інстанції з порушенням вимог ст. 102 КК України призначив йому за тяжкий злочин вісім років позбавлення волі, а апеляційний суд під час розгляду кримінальної справи щодо ОСОБА_1 в апеляційному порядку не виправив цієї помилки.
Оскільки судом першої та апеляційної інстанції неправильно застосовано кримінальний закон, то судові рішення щодо ОСОБА_1 підлягають зміні, а призначене йому покарання зниженню до семи років позбавлення волі.
Виходячи з наведеного, керуючись ст. ст. - 400-4, - 400-10 КПК України, Верховний Суд України
у х в а л и в:
Клопотання заступника прокурора Запорізької області, внесене за поданням п'яти суддів, задовольнити.
Вирок Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 9 березня 2006 року та ухвалу колегії суддів судової палати в кримінальних справах Апеляційного суду Запорізької області від 5 червня 2006 року щодо засудженого ОСОБА_1а змінити.
За ч. 2 ст. 121 КК України знизити йому покарання до семи років позбавлення волі.
Головуючий М.Є. Короткевич