У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Редьки А.І.
суддів
Шевченко Т.В., Заголдного
В.В.
за участю прокурора
Сорокіної О.А.
розглянувши в судовому засіданні у м.Києві 18 лютого 2010 року справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи в суді апеляційної інстанції, на судові рішення, постановлені у справі за скаргою в.о.голови правління ВАТ "Приладобудівний завод "Сокіл"" ОСОБА_5 на постанову про порушення кримінальної справи,
в с т а н о в и л а :
постановою Новокаховського міського суду Херсонської області від 20 березня 2009 року задоволено скаргу ОСОБА_5 і скасовано постанову старшого слідчого СВ ПМ м.Нова Каховка Херсонської області від 22 січня 2009 року про порушення кримінальної справи за фактом умисного ухилення від сплати податків за зборів службовими особами ВАТ "Приладобудівний завод "Сокіл"" за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, та відмовлено у порушенні кримінальної справи.
Ухвалою апеляційного суду Херсонської області від 30 березня 2009 року постанову суду залишено без зміни.
У касаційному поданні прокурор просить скасувати судові рішення та направити справу на новий судовий розгляд у зв ’ язку з порушенням вимог кримінально-процесуального закону. Посилається на те, що матеріалах перевірки наявні достатні дані для порушення кримінальної справи, а тому рішення суду про скасування постанови прокурора є необгрунтованим.
Заслухавши доповідь судді Шевченко Т.В., думку прокурора Сорокіної О.А., яка підтримала касаційне подання, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню, а судові рішення скасуванню з направленням справи на новий судовий розгляд з таких підстав.
Відповідно до вимог ст. 236-8 КПК України, суд, розглядаючи скаргу на постанову про порушення кримінальної справи, повинен перевіряти наявність приводів та підстав для винесення зазначеної постанови, законність джерел отримання даних, які стали підставою для винесення постанови про порушення справи, і не вправі розглядати й заздалегідь вирішувати ті питання, які вирішуються судом при розгляді справи по суті.
Скасовуючи постанову про порушення кримінальної справи, суд послався на відсутність у матеріалах перевірки достатніх даних, які вказують на наявність в діях службових осіб ВАТ "Приладобудівний завод "Сокіл"" ознак злочину, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.
При цьому суд зазначив, що, крім акту перевірки від 28.08.2008 року "Про результати виїзної планової перевірки з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 1.07.2005 року по 30.06.2008 року", який оскаржено до суду, немає інших доказів, які б були підставою до порушення кримінальної справи.
Разом з тим, суд не взяв до уваги, що у матеріалах справи наявні пояснення ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 та ОСОБА_9, які в різний час виконували обов’язки головного бухгалтера ВАТ "Приладобудівний завод "Сокіл"", в яких вони не заперечували, що після реалізації основних фондів в розмірі 2024981,8 грн. суми ПДВ дійсно не були включені до податкових зобов’язань.
З’ясування обставин, внаслідок яких не було здійснено виконання податкових зобов’язань з квітня 2007 року по січень 2008 року, можливе лише в межах порушеної кримінальної справи, однак, скасовуючи постанову старшого слідчого СВ ПМ м.Нова Каховка Херсонської області, суд не взяв цього до уваги.
Отже, розглядаючи скаргу ОСОБА_5 суд не надав об’єктивної оцінки всім матеріалам, які були підставою для порушення кримінальної справи, прийняв передчасне рішення про скасування постанови прокурора, внаслідок чого постановив необґрунтовану постанову. Апеляційний суд не виправив цієї помилки.
Наведені обставини, згідно з ч.1 ст. 398 КПК України, є підставою до скасування судових рішень та направлення справи на новий судовий розгляд для постановлення рішення, яке б відповідало вимогам закону.
Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів,
у х в а л и л а :
касаційне подання заступника прокурора Хмельницької області задовольнити.
Постанову Новокаховського міського суду Херсонської області від 20 березня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Херсонської області від 30 березня 2009 року у справі за скаргою ОСОБА_5 на постанову про порушення кримінальної справи скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд в той же суд в іншому складі.
С у д д і : Редька А.І. Шевченко Т. В. Заголдний В..В.