У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Кармазіна Ю.М.,
суддів
Глоса Л.Ф. і Федченка
О.С.
за участю прокурора Морозової С.Ю.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 30 вересня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Чернігівської області на вирок Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 25 жовтня 2007 року щодо ОСОБА_1
Цим вироком
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження,
громадянин України, такий, що судимості не мав,
засуджений за ч. 3 ст. 187 КК України із застосуванням ст. 69 КК України на три роки позбавлення волі з конфіскацією майна.
Постановлено стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 1180 грн. на відшкодування майнової шкоди і на користь держави 329 грн. 52 коп. судових витрат.
У апеляційному порядку справа не переглядалась.
Постановою Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 10 грудня 2007 року вирок цього ж суду від 25 жовтня 2007 року щодо ОСОБА_1 у порядку ст. 411 КПК України уточнено та постановлено вважати ОСОБА_1 засудженим за ч. 3 ст. 187 КК України із застосуванням ст. 69 КК України на три роки позбавлення волі без конфіскації майна.
Згідно з вироком ОСОБА_1 засуджено за те, що він 25 липня 2007 року приблизно о 23-ій год., перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння та діючи за попередньою змовою із засудженим за цей же злочин, але в іншій справі ОСОБА_3, з метою заволодіння чужим майном проникли у будинок ОСОБА_2 розташований по АДРЕСА_1, де, погрожуючи ОСОБА_2 застосуванням ножа, вчинили розбійний напад, у ході якого заволоділи її грошима на суму 1180 грн.
У касаційному поданні прокурор просить вирок щодо ОСОБА_1 змінити у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону та виключити з нього рішення суду про застосування додаткового покарання у виді конфіскації майна. Посилається на те, що ОСОБА_1 учинив злочин у неповнолітньому віці, а тому відповідно до вимог ст. 98 КК України таке додаткове покарання як конфіскація майна не могло бути йому призначено.
Заслухавши доповідача, думку прокурора, який касаційне подання підтримав, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що його необхідно задовольнити.
Висновок суду про доведеність вини ОСОБА_1 у розбої, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, поєднаного з проникненням у житло, підтверджується зібраними і дослідженими судом доказами і в касаційному поданні прокурором не оспорюється.
Дії ОСОБА_1 за ч. 3 ст. 187 КК України кваліфіковані правильно, а призначене йому основне покарання із застосуванням положень ст. 69 КК України відповідає вимогам ст. 65 КК України і є необхідним для його виправлення і попередження вчинення ним нових злочинів.
Проте, обираючи ОСОБА_1 додаткове покарання за ч. 3 ст. 187 КК України у виді конфіскації належного йому майна, суд припустився помилки.
Із матеріалів справи видно, що ОСОБА_1 вчинив злочин у неповнолітньому віці, а тому з огляду на вимоги ст. 98 КК України, додаткове покарання у виді конфіскації майна не могло бути йому призначено.
Ураховуючи викладене, вирок щодо ОСОБА_1 у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону підлягає зміні та виключенню з нього рішення суду про призначення додаткового покарання у виді конфіскації майна.
Наведена обставина обумовлює також скасування постанови Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 10 грудня 2007 року, якою уточнено вирок щодо ОСОБА_1, оскільки відповідно до роз'яснень постанови Пленуму Верховного Суду України від 21.12.1990 року № 11 "Про практику застосування судами України процесуального законодавства при вирішенні питань, пов'язаних із виконанням вироків" (v0011700-90) питання, які зачіпають суть вироку та стосуються його прогалин і недоліків у частині призначення покарання, не підлягають розгляду в порядку, передбаченому ст. 411 КПК України.
Істотних порушень норм кримінально-процесуального закону, які були б підставою для скасування постановленого у справі вироку, не встановлено.
Керуючись ст.ст. 394, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційне подання заступника прокурора Чернігівської області задовольнити.
Вирок Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 25 жовтня 2007 року щодо ОСОБА_1 змінити, виключити із нього рішення суду про призначення засудженому додаткового покарання у виді конфіскації майна.
Вважати ОСОБА_1 засудженим за ч. 3 ст. 187 КК України із застосуванням ст. 69 КК України до покарання, призначеного судом першої інстанції, у виді трьох років позбавлення волі.
Постанову Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 10 грудня 2007 року щодо ОСОБА_1 скасувати.
С у д д і: Ю.М. Кармазін Л.Ф. Глос О.С. Федченко