У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючо го
Кармазіна Ю.М.,
суддів
Глоса Л.Ф. і Федченка О.С.
за участю прокурора Морозової С.Ю.
розглянула в судовому засіданні в м. Києві 30 вересня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Житомирської області на вирок Баранівського районного суду Житомирської області від 20 серпня 2007 року щодо ОСОБА_1
Цим вироком
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження,
громадянка України, така, що судимості не мала,
засуджена за ч. 1 ст. 310 КК України на один рік обмеження волі.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на один рік і покладенням на неї обов'язку, передбаченого п. 3 ч. 1 ст. 76 цього ж Кодексу.
Постановлено стягнути з ОСОБА_1 на користь НДЕКЦ при УМВС України у Житомирській області 118 грн 80 коп. судових витрат.
У апеляційному порядку справа не переглядалась.
Згідно з вироком ОСОБА_1 визнано винною і засуджено за те, що вона у квітні 2007 року на присадибній ділянці свого домоволодіння, розташованого в с. Климентіївка Баранівського району Житомирської області, незаконно посіяла і вирощувала без мети збуту 414 рослин маку снотворного, які 9 липня 2007 року були виявлені і вилучені працівниками міліції.
У касаційному поданні прокурор просить вирок щодо ОСОБА_1 скасувати внаслідок неправильного застосування кримінального закону, а справу направити на новий судовий розгляд. Зазначає, що ОСОБА_1 має на утриманні двох дітей, яким на момент постановлення вироку не виповнилось 14 років, і ця обставина згідно ст. 61 КК України позбавляла суд можливості призначити їй покарання у виді обмеження волі.
Заслухавши доповідача, думку прокурора, який касаційне подання підтримав частково, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.
Висновок суду про доведеність вини ОСОБА_1 у незаконному посіві та вирощуванні без мети збуту маку снотворного в кількості 414 рослин підтверджується дослідженими судом доказами і в касаційному поданні прокурором не оспорюється.
Дії ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 310 КК України кваліфіковані правильно.
Разом з тим, при призначенні ОСОБА_1 покарання суд припустився помилки.
З огляду на матеріали справи, ОСОБА_1 на момент постановлення вироку мала на утриманні двох малолітніх дітей - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 народження, і ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 народження, а тому відповідно до ст. 61 КК України покарання у виді обмеження волі до неї не могло бути призначено.
Санкція ч. 1 ст. 310 КК України передбачає такі види покарання: штраф, арешт або обмеження волі. Оскільки ОСОБА_1 засуджено умовно, то штраф чи арешт як покарання хоча й більш м'які, ніж обмеження волі, але як ті, що мають виконуватись реально, при їх призначенні погіршили б становище засудженої.
Зважаючи на те, що в касаційному поданні не ставиться питання про перегляд вироку щодо ОСОБА_1 унаслідок м'якості призначеного покарання, усунення допущеної судом помилки можливо не у спосіб, запропонований прокурором.
Відповідно до роз'яснення, що міститься у п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику призначення судами кримінального покарання" від 24 жовтня 2003 року № 7 (v0007700-03) , суд не вправі перейти до більш м'якого виду покарання у випадках, коли санкцією закону, за яким засуджується особа, передбачено лише такі покарання, які з огляду на її вік чи стан не можуть бути до неї застосовані. У таких випадках суд, за наявності до того підстав, відповідно до ст. 7 КПК України повинен постановити обвинувальний вирок і звільнити засудженого від покарання.
Отже, вирок щодо ОСОБА_1 підлягає зміні у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону та необхідністю звільнення засудженої на підставі ст. 7 КПК України від призначеного покарання.
Керуючись ст. ст. 394, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційне подання заступника прокурора Житомирської області задовольнити частково.
Вирок Баранівського районного суду Житомирської області від 20 серпня 2007 року щодо ОСОБА_1 змінити, звільнити її на підставі ст. 7 КПК України від призначеного покарання.
судді: Ю.М. Кармазін Л.Ф. Глос О.С. Федченко