У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Кармазіна Ю.М.,
суддів
Косарєва В.І., Пекного С.Д.,
розглянувши в судовому засіданні у м. Києві 23 вересня 2008 року кримінальну справу за касаційною скаргою засуджених ОСОБА_2 і ОСОБА_1 на вирок Зарічненського районного суду Рівненської області від 9 листопада 2004 року та ухвалу апеляційного суду Рівненської області від 25 січня 2005 року,
встановила:
зазначеним вироком
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження, уродженця с. Неньковичі Зарічненського району Рівненської області, мешканця м. Рівне,
раніше не судимого, -
засуджено за ч.2 ст. 296 КК України до обмеження волі строком на 2 роки.
Відповідно із ст. 75 КК України його звільнено від відбування покарання з випробуванням із іспитовим строком на 1 рік.
Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 1000 грн. в рахунок відшкодування заподіяної моральної шкоди.
ОСОБА_2,
ІНФОРМАЦІЯ_2 народження, уродженця с. Неньковичі Зарічненського району Рівненської області, мешканця м. Рівне,
раніше не судимого, -
засуджено за ч.2 ст. 296 КК України із застосуванням ст. 69 КК України до покарання у виді штрафу у розмірі 1700 грн.
Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 1000 грн. в рахунок відшкодування заподіяної моральної шкоди.
ОСОБА_1 та ОСОБА_2 визнано винними та засуджено за те, що вони 13 квітня 2004 року, близько 23 години, у сільському клубі с. Неньковичі Зарічненського району Рівненської області, грубо порушуючи громадський порядок, безпричинно побили ОСОБА_3, заподіявши їй легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров'я.
Ухвалою апеляційного суду Рівненської області від 25 січня 2005 року вирок залишено без зміни.
У касаційній скарзі засуджені ОСОБА_1 та ОСОБА_2 порушують питання про перевірку постановлених судових рішень у касаційному порядку, вважаючи, що їх засуджено необґрунтовано, оскільки інкримінований їм злочин вони не вчиняли. Зазначають, що судами було порушено кримінальний та кримінально-процесуальний закон, а висновки суду не відповідають фактичним обставинам справи. Просять про скасування судових рішень і закриття провадження у справі за відсутністю в їх діях складу злочину.
Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи скаржників, колегія суддів вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає.
Висновок суду про доведеність вини ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у вчиненні інкримінованого їм злочину за викладених у вироку обставин підтверджується сукупністю доказів, зібраних по справі та перевірених у судовому засіданні у встановленому кримінально-процесуальним законом порядку, зокрема: показаннями потерпілої ОСОБА_3, послідовними впродовж досудового і судового слідства про те, що 13 квітня 2004 року, близько 23 години, у сільському клубі с. Неньковичі Зарічненського району Рівненської області, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 безпричинно її побили, заподіявши легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров'я; показаннями свідка ОСОБА_4, даними на досудовому слідстві, які співпадають з показаннями потерпілої; показаннями свідків ОСОБА_5, ОСОБА_6; висновком судово-медичної експертизи.
Виходячи з фактичних обставин справи, суд правильно застосував щодо засуджених ОСОБА_1 та ОСОБА_2 кримінальний закон при кваліфікації їх дій за ч.2 ст. 296 КК України.
Призначене засудженим покарання відповідає вимогам ст. 65 КК України. При його обранні суд врахував характер і ступінь суспільної небезпечності вчиненого ними злочину, дані про особи ОСОБА_1 та ОСОБА_2, а також обставини, що обтяжують і пом'якшують покарання.
Порушень процесуальних прав засуджених не встановлено.
Керуючись ст.ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів, -
ухвалила:
у задоволенні касаційної скарги засуджених ОСОБА_2 і ОСОБА_1 на вирок Зарічненського районного суду Рівненської області від 9 листопада 2004 року та ухвалу апеляційного суду Рівненської області від 25 січня 2005 року відмовити.
судді:
Кармазін Ю.М.
Косарєв В.І.
Пекний С.Д.