У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Кравченка К.Т.,
суддів
Кривенди О.В., Мороза М.А.,
за участю прокурора
Кравченко Є.С.,
захисника
ОСОБА_2
розглянула у судовому засіданні 18 вересня 2008 року в м. Києві кримінальну справу за касаційною скаргою захисника ОСОБА_2 на ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Дніпропетровської області від 12 лютого 2008 року щодо ОСОБА_1
Вироком Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 12 листопада 2007 року
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
уродженця м. Новомосковська Дніпропетровської області,
не судимого,
засуджено за ч. 2 ст. 286 КК України на 5 років позбавлення волі, з позбавленням права керування транспортними засобами строком 3 роки.
Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Дніпропетровської області від 12 лютого 2008 року вирок змінено, пом'якшено ОСОБА_1 покарання із застосуванням ст. 69 КК України до 4 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком 3 роки.
ОСОБА_1 визнано винним у тому, що він 27 липня 2007 року близько 01 год. 15 хвилин у с. Вязовок Павлоградського району, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, керуючи автомобілем ВАЗ 321053, порушив вимоги п.п. 1.3, 1.5, 2.9, 12.1 Правил дорожнього руху, не впорався з керуванням та виїхав за межу проїзної частини, де допустив наїзд на пішоходів ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які котили перед собою дитячу коляску з малолітньою дитиною ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2. Внаслідок ДТП ОСОБА_3 та ОСОБА_4 отримали легкі тілесні ушкодження, а ОСОБА_5 - тяжкі тілесні ушкодження, від яких вона на місці померла.
У касаційній скарзі захисник ОСОБА_2 посилається на неправильне застосування апеляційним судом кримінального закону. Указує, що апеляційний суд, застосувавши до ОСОБА_1 ст. 69 КК України, фактично призначив йому покарання у межах санкції ч. 2 ст. 286 КК України. Просить змінити ухвалу та призначити ОСОБА_1 покарання, не пов'язане з позбавленням волі.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, думку прокурора, яка вважала, що скаргу слід задовольнити частково та призначити засудженому покарання нижче від найнижчої межи санкції ч. 2 ст. 286 КК України з відбуванням покарання реально, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла наступного.
Як видно з вироку, суд, обираючи ОСОБА_1 основне покарання у виді 5 років позбавлення волі, врахував ступінь суспільної небезпечності злочину, який є тяжким, наявність тяжких наслідків - смерть малолітньої дитини, обставини вчиненого - те, що ОСОБА_1 знаходився за кермом автомобіля у стані алкогольного сп'яніння, після скоєння ДТП залишив місце злочину. Крім того, у судовому засіданні потерпілі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 просили суворо покарати засудженого. Суд також взяв до уваги те, що ОСОБА_1 щиро розкаявся у вчиненому, позитивно характеризується за місцем проживання та роботи, добровільно відшкодував потерпілим матеріальну та моральну шкоду.
Апеляційний суд, проаналізувавши наявні конкретні обставини справи, а також доводи апеляції потерпілої ОСОБА_4, яка просила пом'якшити покарання засудженому та не позбавляти його волі, дійшов до обґрунтованого висновку про можливість зміни вироку та пом'якшення засудженому основного покарання нижче від найнижчої межі, встановленої у санкції відповідної статті.
Разом із тим, застосувавши до засудженого ст. 69 КК України, апеляційний суд помилково визначив ОСОБА_1 основне покарання у виді 4 років позбавлення волі, оскільки санкцією ч. 2 ст. 286 КК України передбачено покарання від 3 до 8 років позбавлення волі. Тому зазначене покарання призначено не нижче найнижчої межі, а у межах санкції ч. 2 ст. 286 КК України.
Виходячи з наведеного, ухвала апеляційного суду підлягає зміні у зв'язку з неправильним застосуванням судом кримінального закону, а обране ОСОБА_1 покарання - пом'якшенню відповідно до вимог закону.
Керуючись ст.ст. 394 - 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
касаційну скаргу захисника ОСОБА_2 задовольнити частково.
Ухвалу колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Дніпропетровської області від 12 лютого 2008 року щодо ОСОБА_1 змінити, пом'якшити засудженому покарання із застосуванням ст. 69 КК України до 2 років 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком 3 роки. У решті ухвалу залишити без зміни.
С у д д і : К.Т. Кравченко О.В. Кривенда М.А. Мороз