УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Кармазіна Ю.М.,
суддів за участю прокурора
Вус С.М., Глоса Л.Ф., Саленка І.В.
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 9 вересня 2008 року кримінальну справу за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 на вирок Петриківського районного суду Дніпропетровської області від 30 червня 2006 року та ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 13 жовтня 2006 року щодо нього,
в с т а н о в и л а:
вироком Петриківського районного суду Дніпропетровської області від 30 червня 2006 року засуджено:
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
уродженця та мешканця с. Лобойковки
Петриківського району
Дніпропетровської області,
раніше не судимого,
за ч. 1 ст. 358 КК України на 1 рік обмеження волі;
за ч. 2 ст. 358 КК України на 1 рік 6 місяців обмеження волі;
за ч. 1 ст. 190 КК України на 2 роки обмеження волі;
за ч. 2 ст. 190 КК України на 2 роки 6 місяців обмеження волі;
за ч. 1 ст. 366 КК України на 2 роки 3 місяці позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з веденням бухгалтерського обліку на 2 роки;
за ч. 3 ст. 191 КК України на 4 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з веденням бухгалтерського обліку на 2 роки 6 місяців;
за ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 369 КК України на 3 роки позбавлення волі.
На підставі ст. 70 КК України ОСОБА_1 призначено остаточне покарання шляхом часткового складання покарань у виді позбавлення волі на 5 років з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з веденням бухгалтерського обліку на 3 роки.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки, з покладенням обов'язку, передбаченого ст. 76 КК України щомісячно з'являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи.
Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 13 жовтня 2006 року зазначений вирок змінено.
Виключено засудження ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 190 КК України. Призначено за ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 369 КК України покарання у виді обмеження волі на 3 роки.
На підставі ст. 70 КК України призначено ОСОБА_1 остаточне покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з веденням бухгалтерського обліку на 3 роки.
На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком 3 роки.
На підставі ст. 76 КК України покладено на ОСОБА_1 обов'язок періодично з'являтись для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи.
В решті вирок залишено без зміни.
ОСОБА_1 засуджено за те, що він будучи головним бухгалтером ЗАТ "Петриківка-Агротехсервіс", бухгалтером ФГ "Еліта" та вів без трудового договору бухгалтерський облік приватного підприємця ОСОБА_2, шляхом обману і підробки документів, які надавали право на відшкодування заробітної плати по дотаційним робочим місцям, за період з квітня 2004 року по січень 2005 року заволодів бюджетними коштами, які виділялись державою на відшкодування витрат за дотаційні робочі місця ПП "Хоруженко" у сумі 12 056 грн. 86 коп.
Крім того, ОСОБА_1 шляхом підроблення, зловживаючи службовим становищем, за період з липня 2004 року по січень 2005 року заволодів бюджетними коштами, які виділялись державою на відшкодування витрат за дотаційні робочі місця по ФГ "Еліта" у сумі 8 680 грн. 80 коп.
16 лютого 2005 року приблизно об 11 годині у приміщенні кафе "До Івана", розташованому по вул. Калініна, 62 смт. Петриківка Дніпропетровської області, ОСОБА_1, будучи посадовою особою, шляхом обману, переконавши ОСОБА_2 в необхідності передачі хабара директору Петриківського районного центру зайнятості, отримав від неї в якості хабара 850 грн.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1 вказує на те, що його безпідставно засуджено за вчинення злочинів, пов'язаних з діяльністю ПП "Хоруженко", оскільки він неофіційно працював у зазначеного приватного підприємця та вносив інформацію до офіційних документів за вказівкою ОСОБА_2 Стверджує, що суд першої інстанції безпідставно поклав в основу вироку показання ОСОБА_2, які вона давала під час досудового слідства. Зазначає, що ОСОБА_2 передала йому гроші в сумі 850 грн. за оплату його послуг, а не для передачі хабара директору центру зайнятості. Просить судові рішення скасувати, а кримінальну справу направити на новий судовий розгляд.
Заслухавши доповідача, міркування прокурора про необгрунтованність касаційної скарги засудженого, перевіривши матеріали справи та обговоривши наведені у касаційній скарзі доводи, колегія суддів вважає, що скарга задоволенню не підлягає з таких підстав.
Доводи касаційної скарги засудженого ОСОБА_1 щодо необгрунтованості засудження за інкриміновані йому злочини є непереконливими.
Як убачається з матеріалів справи, висновок суду щодо винності ОСОБА_1 у вчиненні злочинів грунтується на доказах, які повно і об'єктивно досліджені судом першої інстанції та перевірені при розгляді апеляцій апеляційним судом. Наявним доказам дана правильна юридична оцінка.
Посилання засудженого ОСОБА_1 у скарзі на неправдивість показань свідка ОСОБА_2 є безпідставними, оскільки її показання послідовні, підтверджуються іншими доказами, і даних про те, що вона обмовила ОСОБА_1 немає.
Не ґрунтуються на матеріалах справи і твердження у касаційній скарзі засудженого ОСОБА_1 про те, що ОСОБА_2 передала йому кошти не в якості хабара директору центра зайнятості, а як заробітну плату за послуги, пов'язані з веденням бухгалтерського обліку, оскільки з огляду на матеріали справи вбачається, що ОСОБА_1 підбурював ОСОБА_2 саме до дачі хабара, а отримавши від неї кошти заволодів ними шляхом обману.
Призначене ОСОБА_1 покарання відповідає вимогам ст. 65 КК України, воно є необхідним і достатнім для його виправлення та попередження вчинення ним нових злочинів.
Істотних порушень вимог кримінально-процесуального закону, які б тягнули за собою скасування судових рішень, у справі не виявлено.
Таким чином, колегія суддів, перевіривши матеріали справи, не вбачає підстав для скасування чи зміни судових рішень.
З урахуванням наведеного та керуючись статтями 394- 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
відмовити в задоволенні касаційної скарги засудженого ОСОБА_1
с у д д і: Кармазін Ю.М. Вус С.М. Глос Л.Ф.