У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Верещак В.М.,
суддів
Канигіної Г.В., Мороза М.А.
розглянула у судовому засіданні 28 серпня 2008 року в м. Києві кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Чернівецької області на постанову Садгірського районного суду м. Чернівців від 30 жовтня 2007 року, якою
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 народження,
уродженця м. Чернівців, не судимого,
звільнено від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 296 КК України на підставі ст. 46 КК України за примиренням з потерпілим.
В апеляційному порядку справа не розглядалась.
Органами досудового слідства ОСОБА_1 обвинувачувався у тому, що він 22 вересня 2007 року біля залу ігрових автоматів "Роял" у м. Чернівці, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, безпричинно розпочав конфлікт з ОСОБА_2, під час якого, діючи з хуліганських спонукань, з особливою зухвалістю, завдав йому удар скляною пляшкою по голові, спричинивши легкі тілесні ушкодження.
У касаційному поданні прокурор просить скасувати постанову та направити справу на новий судовий розгляд у зв'язку з неправильним застосуванням судом кримінального закону. Посилається на те, що звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК України за примиренням з потерпілим за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 296 КК України, є неможливим, оскільки об'єктом посягання хуліганства є громадський порядок, й злочином було завдано шкоду не тільки потерпілому ОСОБА_2, а й присутнім відвідувачам. Зазначає, що розгляд справи на порушення ст. 264 КПК України проведений без участі прокурора. Указує, що постанова містить інші чисельні порушення: при викладенні думки потерпілого зазначені ініціали невідомо якої особи, вказано строк оскарження постанови 15 днів, хоча згідно ст. 282 КПК України він складає 7 днів, та інші.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що у його задоволенні слід відмовити.
З матеріалів справи убачається, що суд звільнив ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за наявності визначених у ст. 46 КК України умов і підстав. Зокрема, ОСОБА_1 вперше вчинив злочин невеликої тяжкості. примирився з потерпілим та відшкодував шкоду. Діючим кримінальним та кримінально-процесуальним законодавством не передбачено будь-які інших, крім зазначених у ст. 46 КК України, обмежень для звільнення особи від кримінальної відповідальності з цих підстав.
Твердження у касаційному поданні про те, що розгляд справи проведений без участі прокурора, є необґрунтованими. З протоколу судового засідання видно, що суд відбувся за участю прокурора Кініщук Л.І. Проводилося судове слідство, прокурор висловив думку про те, що є підстави для закриття справи у зв'язку з примиренням підсудного з потерпілим (а.с. 46). Доказів на підтвердження цих доводів касаційного подання матеріали справи не містять та прокурором їх не надано.
Доводи у поданні прокурора про те, що постанова суду містить інші чисельні порушення: при викладенні думки потерпілого зазначені ініціали невідомо якої особи, неправильно вказано строк оскарження постанови, не зазначено прізвище прокурора, є слушними. Проте, зазначені порушення не є істотними та не тягнуть безумовне скасування судових рішень, а можуть бути підставою для винесення окремої ухвали.
Даних, які б свідчили, що стосовно ОСОБА_1 неправильно застосовано кримінальний закон чи допущено істотне порушення кримінально-процесуального закону, не виявлено.
Отже, передбачені ч. 1 ст. 398 КПК України підстави для призначення справи щодо ОСОБА_1 до касаційного розгляду відсутні.
Керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
у задоволенні касаційного подання прокурора відмовити.
С у д д і : Верещак В.М. Канигіна Г.В. Мороз М.А.