У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати Верховного Суду України
у кримінальних справах у складі:
головуючого-судді
Кравченка К.Т.,
суддів
Кривенди О.В., Пошви Б.М.
розглянула у судовому засіданні у м. Києві 14 серпня 2008 року кримінальну справу за касаційними скаргами засуджених ОСОБА_1, ОСОБА_2 та їх захисників ОСОБА_3 і ОСОБА_4 на вирок Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровськ від 24 жовтня 2007 року та ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 22 січня 2008 року.
Вироком суду
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
уродженця та жителя м. Дніпропетровськ,
такого, що не має судимості,
та
ОСОБА_2,
ІНФОРМАЦІЯ_2,
уродженця та жителя м. Дніпропетровськ,
такого, що не має судимості,
засуджено за ч.2 ст. 121 КК України обох до позбавлення волі на вісім років.
Постановлено стягнути з ОСОБА_1, ОСОБА_5 та ОСОБА_2, солідарно:
- на користь потерпілої ОСОБА_6 на відшкодування матеріальної шкоди 570 грн. 65 коп. та моральної - 100 000 грн.;
- у доход держави 706 грн. 16 коп. судових витрат.
Як визнав суд, 27 вересня 2006 року, приблизно о 3 годині, ОСОБА_1, ОСОБА_5., ОСОБА_2 та ОСОБА_7, перебуваючи біля будинку №9 на вулиці Тополиній у м. Дніпропетровськ, спільно вживали алкогольні напої. ОСОБА_1, ОСОБА_5. та ОСОБА_2, на грунті особистих неприязних стосунків, умисно, кулаками, ногами та дерев`яною палицею, завдали ОСОБА_8 чисельні удари у голову та тулуб. При цьомуОСОБА_8намагався втекти, проте засуджені наздоганяли його та продовжували завдавати удари, доки останній не перестав подавати ознак життя. Смерть ОСОБА_8 настала від тяжких тілесних ушкоджень у виді відкритої черепно-мозкової травми, що супроводжувалася переломами кісток зводу та основи черепа, нижньої щелепи, крововиливами під оболонку і у речовину головного мозку.
Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 22 січня 2008 року апеляції захисників ОСОБА_4, ОСОБА_9 та ОСОБА_3 в інтересах засуджених ОСОБА_2, ОСОБА_5 та ОСОБА_1 залишено без задоволення, а вирок щодо них - без зміни.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1 просить судові рішення щодо нього скасувати. Вказує, що злочин не вчиняв, свідки його обмовили, матеріали справи щодо нього сфальшовано, на досудовому слідстві до нього застосовувалися незаконні методи, тому він був змушений себе обмовити. Крім того, ОСОБА_1 зазначає, що йому не дали можливості ознайомитися із матеріалами справи.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_2 зазначає, що його винність у вчинення злочину не доведена, матеріали справи щодо нього сфальшовано, до нього застосовувалися незаконні методи слідства з боку працівників міліції, свідок ОСОБА_10 обмовила його. Просить судові рішення скасувати, а справу щодо нього закрити за відсутністю у його діях складу злочину.
У касаційній скарзі захисник ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_1 просить судові рішення скасувати та виправдати ОСОБА_1 Вказує, що висновки суду не відповідають фактичним обставинам справи, оскільки на тілі потерпілого виявлені тілесні ушкодження лише на голові, а суд визнав що ОСОБА_1 та інші завдавали ударів ОСОБА_8 ще й у тулуб. Показання свідків подружжя ОСОБА_11 та ОСОБА_12 суперечать встановленим у справі обставинам, інші засуджені та свідок ОСОБА_10 обмовили ОСОБА_1 через застосування до них незаконних методів. Вважає, що досудове та судове слідство проведено неповно та однобічно.
Захисник ОСОБА_4 у касаційній скарзі в інтересах засудженого ОСОБА_2 просить судові рішення щодо нього скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд. Вважає, що висновки суду про винність ОСОБА_2 у вчиненні злочину, не відповідають фактичним обставинам справи, у справі істотно порушено кримінально-процесуальний закон. Захисник вказує, що ОСОБА_2 був змушений обмовити себе та інших засуджених, свідок ОСОБА_10 та засуджені обмовили ОСОБА_2 через застосування до них незаконних методів, а суд належним чином не перевірив заяви учасників процесу відповідного змісту.
Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційних скарг, колегія суддів вважає, що дану справу слід призначити до розгляду у Верховному Суді України із повідомленням заінтересованих осіб.
Керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
кримінальну справу щодо ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_5 призначити до розгляду у касаційному порядку у Верховному Суді України на 10 годину 25 вересня 2008 року, про що повідомити заінтересованих осіб.
Судді: Кравченко К.Т. Кривенда О.В. Пошва Б.М.