У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі :
головуючого
Пивовара В.Ф.,
суддів
Кривенди О.В., Шевченко
Т.В.,
за участю прокурора
Волошиної Т.Г.,
розглянула в судовому засіданні у м. Києві 7 серпня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи апеляційним судом по першій інстанції, на постанову судді апеляційного суду Донецької області від 21 травня 2008 року щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2
Цією постановою кримінальну справу про обвинувачення
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
уродженця с. Олександрівка Донецької області,
громадянина України, мешканця с. Веселий Гай
Донецької області, неодноразово судимого,
у вчиненні злочинів, передбачених п.п. 6,12 ч.2 ст. 115, ч.2 та ч.4 ст. 187, ч.3 ст. 289, ч.3 ст. 357 КК України,
ОСОБА_2,
ІНФОРМАЦІЯ_2,
уродженця м. Вугледар Донецької області,
громадянина України, без визначеного
місця проживання,
у вчиненні злочинів, передбачених п.п. 6,12 ч.2 ст. 115, ч.2 та ч.4 ст. 187, ч.2 ст. 194, ч.3 ст. 289, ч.3 ст. 357, ст. 395 КК України, повернуто на додаткове розслідування.
Органами досудового слідства ОСОБА_2 обвинувачувався у порушенні правил адміністративного нагляду та умисному знищенні майна ОСОБА_3
Крім того, ОСОБА_2 та ОСОБА_1. обвинувачувались у тому, що вони 20 квітня 2007 року ввечері, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, з метою заволодіння майном ОСОБА_4., напали на нього, та, застосувавши насильство, небезпечне для життя та здоров'я потерпілого, заволоділи його майном.
Також ОСОБА_2 та ОСОБА_1 обвинувачувались у тому, що 13 травня 2007 року, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, умисно позбавили життя потерпілого ОСОБА_5 заволоділи його автомобілем та іншим майном, у тому числі й особливо важливими документами.
У касаційному поданні прокурор зазначає, що суддя апеляційного суду безпідставно повернув кримінальну справу на додаткове розслідування, оскільки під час досудового слідства не було допущено таких порушень вимог КПК України (1001-05) , без усунення яких справа не може бути призначена до судового розгляду.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, міркування прокурора, який просив задовольнити касаційне подання, перевіривши матеріали справи й обговоривши доводи, викладені у поданні, колегія суддів вважає, що касаційне подання прокурора підлягає задоволенню з таких підстав.
Повертаючи справу на додаткове розслідування, суддя виходив із того, що орган досудового слідства не виконав вказівок, викладених в ухвалі апеляційного суду Донецької області від 1 листопада 2007 року, з якими погодився й касаційний суд.
Проте такий висновок судді не ґрунтується на матеріалах справи.
Ухвалою апеляційного суду Донецької області від 1 листопада 2007 року, залишеною без зміни ухвалою колегії суддів Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України від 24 січня 2008 року, кримінальна справа щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2 була повернута на додаткове розслідування у зв'язку з порушенням права обвинувачених під час досудового слідства на захист, а також у зв'язку з тим, що орган досудового слідства не встановив розміру шкоди, завданої умисним знищенням майна ОСОБА_3, у вчиненні якого обвинувачувався ОСОБА_2
Як видно з матеріалів справи, на виконання вказівок апеляційного суду, під час додаткового розслідування для захисту прав і законних інтересів ОСОБА_2 був призначений адвокат ОСОБА_6. (т.5, а.с.155).
ОСОБА_2 та ОСОБА_1. в присутності їх захисників було оголошено постанови про притягнення як обвинувачених, роз'яснено суть пред'явленого обвинувачення та вручено копії цих постанов. Обвинувачені також були допитані в присутності своїх захисників (т.5, а.с. 157-166, 176-182).
Орган досудового слідства встановив і розмір шкоди, завданої умисним знищенням майна ОСОБА_3, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_2 (т.5, а.с.167-175).
Оголошення обвинуваченим про закінчення досудового слідства, ознайомлення їх та захисників з матеріалами справи було проведено з дотриманням вимог ст. ст. 218- 221 КПК України, при цьому ОСОБА_2 та ОСОБА_1 роз'яснювалось право заявити клопотання про доповнення досудового слідства, проте жодних зауважень чи клопотань ні від обвинувачених ні від їх захисників не надійшло ( т.5, а.с. 199-202).
За таких обставин, на думку колегії суддів, немає підстав вважати, що під час провадження досудового слідства були допущені такі порушення вимог КПК України (1001-05) , без усунення яких справа не може бути призначена до судового розгляду, у зв'язку з чим постанова судді апеляційного суду підлягає скасуванню з направленням справи на новий попередній розгляд.
Керуючись ст.ст. 395, 396 КПК України, колегія суддів Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України, -
у х в а л и л а:
касаційне подання прокурора задовольнити. Постанову судді апеляційного суду Донецької області від 21 травня 2008 року про повернення кримінальної справи щодо ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на додаткове розслідування скасувати, а справу направити на новий попередній розгляд.
Судді: Пивовар В.Ф. Кривенда О.В. Шевченко Т.В.