У х в а л а
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України
у складі:
головуючого
Паневіна
В.О.,
суддів
Глоса Л.Ф. і
Кліменко М.Р.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 5 серпня 2008 року справу за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову судді Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 10 грудня 2007 року та ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 10 січня 2008 року,
встановила:
постановою судді Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 10 грудня 2007 року залишено без задоволення скаргу ОСОБА_1 на постанову старшого помічника прокурора м. Слов'янська від 8 травня 2007 року про відмову в порушенні кримінальної справи за ознаками злочинів, передбачених ст. ст. 364, 367 КК України, щодо службових осіб комісії Слов'янського міського виконавчого комітету з проведення інвентаризації заборгованості із заробітної плати збанкрутілих та ліквідованих підприємств агропромислового комплексу за станом на 1 січня 2004 року.
Ухвалою Апеляційного суду Донецької області від 10 січня 2008 року постанову місцевого суду залишено без зміни.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 ставить питання про скасування зазначених судових рішень з направленням справи на новий судовий чи апеляційний розгляд, оскільки на його думку, прокуратурою неповно та поверхово проведено перевірку по даному факту, а судові рішення є необґрунтованими та незаконними. Зазначає про те, що висновки судів першої та апеляційної інстанції не відповідають матеріалам справи, а судом першої інстанції справа розглянута неповно та необ'єктивно. Доводить, що були підстави для порушення кримінальної справи щодо службових осіб комісії Слов'янського міського виконавчого комітету з проведення інвентаризації заборгованості із заробітної плати збанкрутілих та ліквідованих підприємств агропромислового комплексу за станом на 1 січня 2004 року.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи скарги, колегія суддів вважає, що вона не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Згідно з вимогами ч. 2 ст. 94 КПК України, справа може бути порушена тільки в тих випадках, коли є достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину.
Відповідно до ст. 236-2 КПК України при розгляді скарги на постанову слідчого, прокурора про відмову в порушенні кримінальної справи суд перевіряє, чи були виконані вимоги ст. ст. 97, 99 КПК України, а саме, чи дійсно відсутні дані, які вказують на наявність ознак злочину.
Як убачається зі змісту постанови місцевого суду, зазначені вимоги закону було дотримано. Суд обґрунтовано послався на те, що в ході перевірок прокуратурою не було встановлено достатніх даних, які б вказували на наявність умислу в діях службових осіб зазначеної комісії Слов'янського міського виконавчого комітету на умисне невиконання рішення суду про примусове стягнення суми заборгованості ЗАТ "Слов'янський м'ясокомбінат" по виплаті заробітної плати, у тому числі на користь ОСОБА_1, оскільки це рішення не було виконано в повному обсязі у зв'язку з тим, що на момент ліквідаційної процедури боржника - ЗАТ "Слов'янський м'ясокомбінат" було виявлено недостатню кількість майна, на яке можливо було б звернути стягнення, а тому суд обґрунтовано відмовив ОСОБА_1 у задоволенні його скарги.
Отже, перевіркою матеріалів встановлено, що рішення місцевого суду, з яким погодився й апеляційний суд, про те, що постанова старшого помічника прокурора м. Слов'янська від 8 травня 2007 постановлена відповідно до вимог ст. ст. 97, 99 КПК України, оскільки в повному обсязі з'ясовані обставини щодо виконання своїх повноважень службовими особами інвентаризаційної комісії, є обґрунтованою та судом зроблено правильний висновок про відсутність в діях цих осіб ознак злочинів, передбачених ст.ст. 364, 367 КК України, а тому доводи касаційної скарги колегія суддів вважає безпідставними.
Ураховуючи викладене та керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів
ухвалила:
касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.
Судді: Паневін В.О. Кліменко М.Р. Глос Л.Ф.