У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Присяжнюк Т.І.,
суддів
Ковтюк Є.І., Школярова В.Ф.,
за участю прокурора
Колесніченка О.В.
розглянула в судовому засіданні у місті Києві 29 липня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора Автономної Республіки Крим на вирок Нижньогірського районного суду Автономної Республіки Крим від 25 травня 2007 року.
Вказаним вироком засуджений
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1 громадянин України, раніше судимий 4 вересня 2006 року за ч. 2
ст. 185 КК України
до позбавлення волі строком на 2 роки 6 місяців, на
підставі ст. 75 К України звільнений від покарання з іспитовим строком 1 рік
6 місяців,
за ч. 1 ст. 122 КК України із застосуванням ст. 69 КК України до штрафу у розмірі одна тисяча сімсот гривень.
У апеляційному порядку справа не переглядалась.
ОСОБА_1 визнаний винним і засуджений за те, що 25 січня 2007 року близько 19 год., будучи у стані алкогольного сп'яніння, перебуваючи за місцем свого проживання у АР Крим, Нижньогірський район, АДРЕСА_1, на грунті особистих неприязних стосунків умисно наніс два удари кулаком в обличчя та вухо ОСОБА_2, чим спричинив потерпілій тілесні ушкодження середньої тяжкості.
У касаційному поданні заступник прокурора АР Крим просить вирок скасувати у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону, посилаючись на те, що суд, призначаючи покарання засудженому, безпідставно не застосував до нього положення ст. 71 КК України.
Заслухавши доповідача, думку прокурора, який підтримав касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що воно підлягає задоволенню.
Відповідно до ч. 3 ст. 78 КК України у разі вчинення засудженим протягом іспитового стоку нового злочину суд призначає йому покарання за правилами, передбаченими в статтях 71, 72 КК цього Кодексу.
Як убачається з матеріалів справи, вироком Джанкойського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим від 4 вересня 2006 року ОСОБА_1 було засуджено до покарання у виді позбавлення волі строком на 2 роки 6 місяців. На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з іспитовим строком 1 рік 6 місяців.
Злочин, за який ОСОБА_1 був засуджений вироком від 25 травня 2007 року, він вчинив під час іспитового строку. Однак, призначаючи покарання за новим вироком, суд не застосував положення ст. 71 КК України, не приєднав до покарання повністю чи частково невідбуту частину покарання за попереднім вироком.
За таких обставин вирок Нижньогірського районного суду Автономної Республіки Крим від 25 травня 2007 року підлягає скасуванню, а справа направленню на новий судовий розгляд, під час якого серед іншого належить врахувати вищенаведене і перевірити усі доводи, на які посилається прокурор у касаційному поданні. Якщо при новому судовому розгляді справи суд дійде висновку про доведеність винності ОСОБА_1 у вчиненні інкримінованого йому злочину, то покарання йому має бути призначеним з дотриманням вимог КК України (2341-14) .
Керуючись статтями 395, 396 КПК України, колегія суддів
У Х В А Л И Л А:
касаційне подання заступника прокурора Автономної Республіки Крим задовольнити.
Вирок Нижньогірського районного суду Автономної Республіки Крим від 25 травня 2007 року стосовно ОСОБА_1 скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд у той же суд у іншому складі суду.
С У Д Д І : Присяжнюк Т.І. Ковтюк Є.І. Школяров В.Ф.