У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Скотаря А.М.,
суддів
Жука В.Г., Канигіної Г.В.,
за участю прокурора
Опанасюка О.В.,
розглянула в судовому засіданні в м.Києві 24 липня 2008 року кримінальну справу за касаційними скаргами засудженого ОСОБА_1. та захисника ОСОБА_2. на вирок Сєверодонецького міськрайонного суду Луганської області від 17 квітня 2007 року, яким
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
судимого 15.04.2005 р. за ч.1 ст. 152, ч.1 ст. 153, ч.1 ст. 187 КК України на 2 роки позбавлення волі, звільненого 30.06.2006 року умовно-достроково на 6 місяців 27 днів,
засуджено за ч.2 ст. 15, ч.2 ст. 152 КК України на 5 років 6 місяців позбавлення волі, а на підставі ст. 71 КК України частково приєднано 6 місяців невідбутого покарання за попереднім вироком і остаточно призначено на 6 років позбавлення волі.
Ухвалою апеляційного суду Луганської області від 31 серпня 2007 року вирок залишено без зміни.
За наведених у вироку обставин ОСОБА_1. 16 листопада 2006 року о 21 год. у м.Сєверодонецьку Луганської області із застосуванням ножа примусив ОСОБА_3. пройти у парк на вул.Леніна з метою її згвалтування, але потерпіла змогла заволодіти ножем, який тримав в руках засуджений, вдарила його локтем і втекла.
У касаційних скаргах:
засуджений ОСОБА_1. вважає, що справу сфабриковано, досудове слідство проведено неповно, упереджено, з обвинувальним ухилом та іншими порушеннями вимог кримінально-процесуального закону. Суд не дав належної оцінки показанням свідків, які підтверджують його непричетність до вчинення злочину, а поклав в основу обвинувального вироку показання потерпілої, яка їх постійно змінювала. За змістом скарги ОСОБА_1. просить скасувати постановлені судові рішення і закрити справу за відсутністю в його діях складу злочину;
захисник ОСОБА_2. теж зазначає, що докази, зібрані у справі на досудовому слідстві, отримані з порушенням вимог кримінально-процесуального закону. Суд не дав належної оцінки показанням свідків, які підтверджують алібі ОСОБА_1. на час вчинення злочину. За змістом скарги захисник у зв'язку із порушенням вимог кримінально-процесуального закону і неправильним застосуванням кримінального закону просить скасувати судові рішення щодо ОСОБА_1. і направити справу на новий судовий розгляд.
Заслухавши доповідача, прокурора про залишення судових рішень без зміни, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційних скарг, колегія суддів вважає, що в їх задоволенні слід відмовити за таких підстав.
Висновок про доведеність винуватості ОСОБА_1. у вчиненні зазначених дій суд у вироку обгрунтував дослідженими у судовому засіданні доказами, зокрема, послідовними показаннями на досудовому слідстві і в суді потерпілої ОСОБА_4. про обставини вчиненого щодо неї злочину; даними протоколу пред'явлення осіб і предметів для впізнання, згідно з якими потерпіла впізнала по названими нею прикметам ОСОБА_1., показаннями свідків ОСОБА_5., ОСОБА_6, та іншими доказами, аналіз яких суд дав у вироку.
Як видно із матеріалів справи, органи досудового слідства і суд дослідили всі обставини, які могли мати значення для справи; порушень вимог кримінально-процесуального закону, які тягнуть скасування чи зміну вироку, у тому числі й тих, які б були пов'язані із фабрикацією справи чи із фальсифікацією доказів, перевіркою матеріалів справи не виявлено, як і даних, які б могли свідчити про прояви упередженості щодо ОСОБА_1. з боку слідчих органів чи суду. Докази, зібрані у справі, є належними, відповідають вимогам допустимості, достатності і достовірності.
Дії ОСОБА_1. за ч.2 ст. 15, ч.2 ст. 152 КК України кваліфіковано правильно, а покарання йому призначено відповідно до вимог ст. 65 КК України з урахуванням характеру і ступеня суспільної небезпечності вчиненого та даних про його особу.
На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 394- 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційні скарги засудженого ОСОБА_1. і захисника ОСОБА_2. залишити без задоволення, а вирок Сєверодонецького міськрайонного суду від 17 квітня 2007 року та ухвалу апеляційного суду Луганської області від 31 серпня 2007 року щодо ОСОБА_1 - без зміни.
Судді: Скотарь А.М. Жук В.Г. Канигіна Г.В.