У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України
у складі:
головуючого
Пошви Б.М.,
суддів
Кузьменко О.Т. і Гошовської Т.В.,
за участю прокурора
Саленка І.В.
розглянула в судовому засіданні 24 липня 2008 року в м. Києві кримінальну справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції, на вирок Снятинського районного суду Івано-Франківської області від 25 квітня 2007 року та ухвалу апеляційного суду Івано-Франківської області від 11 липня 2007 року.
Вироком Снятинського районного суду Івано-Франківської області від 25 квітня 2007 року
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
уродженця с. Коровія Глибоцького району Чернівецької області, раніше не судимого,
засуджено за ч. 2 ст. 286 КК України із застосуванням ст. 69 КК України до покарання у виді виправних робіт по місцю роботи з відрахуванням 20% від заробітку в дохід держави щомісячно строком на 2 років без позбавлення права керувати транспортними засобами.
Постановлено стягнути цивільні позови.
ОСОБА_1. передано на поруки трудового колективу радіо-таксі "Чернівці".
За вироком суду ОСОБА_1. визнано винуватим і засуджено за те, що він 25 грудня 2006 року, керуючи власним автомобілем "Деу-Нексія" в с. Вовчківці Снятинського району івано-Франківської області, порушив п. п. 10.1, 12.1, 12.2, 12.3, 12.4, 14.2, 14.6 Правил дорожнього руху України, в умовах недостатньої видимості не вибрав безпечної швидкості, здійснюючи маневр обгону, пересік суцільну лінію і виїхав на зустрічну смугу, де допустив зіткнення з автомобілем ВАЗ-2108 д. н. НОМЕР_1 під керуванням водія ОСОБА_2. Внаслідок ДТП водій ОСОБА_2. отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості, а пасажири автомобілів ВАЗ 2108 ОСОБА_3. та "Деу-Нексія" ОСОБА_4. отримали тяжкі тілесні ушкодження.
Ухвалою апеляційного суду Івано-Франківської області від 11 липня 2007 року вирок щодо ОСОБА_1. змінено, застосовано до ОСОБА_1. Закон України "Про амністію" від 9.06.2007 року і від призначеного даним вироком покарання звільнено.
У решті вирок залишено без зміни.
У касаційному поданні прокурор порушує питання про скасування судових рішень щодо ОСОБА_1. у зв'язку з неправильним застосуванням кримінального закону та істотним порушенням вимог кримінально-процесуального закону, оскільки ОСОБА_1. необхідно звільнити від кримінальної відповідальні на підставі акту амністії, а справу щодо нього закрити.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, думку прокурора, який підтримав касаційне подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи, наведені у касаційному поданні, колегія суддів вважає, що касаційне подання підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ст. 6 Закону України від 19.04.2007 року "Про амністію" 9далі Закон), звільняються від кримінальної відповідальності в порядку та на умовах, визначених Законом, особи, які підпадають під дію ст. 1 Закону, кримінальні справи стосовно яких перебувають у провадженні органів дізнання, досудового слідства чи суду, але не розглянуті судами або розглянуті, але вироки не набрали законної сили, про злочини, вчинені до набрання чинності Законом.
Як убачається з матеріалів справи, ОСОБА_1. вчинений злочин до набрання чинності Законом "Про амністію" та не є тяжким, на момент розгляду справи в апеляційному порядку вирок не набрав законної сили, ОСОБА_1. має на утриманні неповнолітню дочку ОСОБА_5 - 1999 року народження і він дав згоду на застосування до нього Закону "Про амністію".
Згідно зі ст. 376 КПК України апеляційний суд, встановивши обставини, передбачені статтею 6 цього Кодексу, скасовує обвинувальний вирок чи постанову і закриває справу.
За таких обставин, колегія суддів вважає, що судові рішення щодо ОСОБА_1. про застосування акту амністії належить скасувати, звільнити ОСОБА_1. від кримінальної відповідальності на підставі п. "б" ст. 1 Закону України "Про амністію" від 19.04.2007р., а кримінальну справу провадженням закрити.
Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 395, 396 КПК України, колегія суддів Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
касаційне подання прокурора задовольнити.
Вирок Снятинського районного суду Івано-Франківської області від 25 квітня 2007 року та ухвалу апеляційного суду Івано-Франківської області від 11 липня 2007 року щодо ОСОБА_1. скасувати.
На підставі ст. 6, п. "б" ст. 1 Закону України "про амністію" від 19.04.2007 року ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 286 КК України звільнити, справу провадженням закрити.
С у д д і : Пошва Б.М. Кузьменко О.Т. Гошовська Т.В.