У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Скотаря А.М.,
суддів
Жука В.Г., Шевченко Т.В.,
за участю прокурора
Микитенка О.П.,
та засудженого
ОСОБА_1,
розглянула в судовому засіданні в м.Києві 17 липня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи, та касаційними скаргами засудженого ОСОБА_1 і захисника ОСОБА_2. на вирок апеляційного суду Вінницької області від 7 квітня 2008 року, яким засуджено до позбавлення волі
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
раніше не судимого,
-за п.п.6,12 ч.2 ст. 115 КК України на 13 років з конфіскацією всього майна, яке є його особистою власністю;
-за ч.4 ст. 187 КК України на 10 років з конфіскацією всього майна, яке є його особистою власністю, а на підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів остаточно на 13 років з конфіскацією всього майна, яке є його особистою власністю.
Згідно з вироком 18 листопада 2005 року ОСОБА_1 з корисливих мотивів за попередньою змовою з ОСОБА_3. і ОСОБА_4, які засуджені вироком цього ж суду від 14 вересня 2006 року за даний злочин, спочатку ОСОБА_3., а потім ОСОБА_1 через вікно проникли у будинок ОСОБА_5, що у с.Кремінне Могилів-Подільського району, відкрили двері і впустили ОСОБА_4. Втрьох вони напали і повалили потерпілого на підлогу, зв'язали липкою стрічкою, почергово завдали удари руками й ногами ОСОБА_5. у різні частини тіла, від яких останній помер на місці, та заволоділи майном потерпілого на загальну суму 1.269 грн.
З метою приховання вчиненого ОСОБА_1, ОСОБА_3. і ОСОБА_4. вкинули труп у криницю.
У ту ж ніч ОСОБА_1 з ОСОБА_3. повернулись до будинку вбитого ними ОСОБА_5, де знайшли і заволоділи ще 1.000 грн.
У касаційному поданні прокурор, не оспорюючи доведеність вини і правильність кваліфікації дій ОСОБА_1, просить вирок скасувати і направити справу на новий судовий розгляд внаслідок порушення судом вимог кримінально-процесуального закону та м'якістю призначеного засудженому покарання.
У касаційних скаргах:
засуджений ОСОБА_1 і захисник ОСОБА_2. зазначають, що суд не взяв до уваги показання ОСОБА_3. і ОСОБА_4. в судовому засіданні, де вони неодноразово наполягали на непричетності ОСОБА_1 до вчинення даного злочину. За змістом скарги засуджений і захисник просять скасувати вирок і закрити справу за відсутністю події злочину.
Заслухавши доповідача, прокурора, підтримавшого касаційне подання, засудженого ОСОБА_1, який підтримав свою касаційну скаргу і скаргу захисника ОСОБА_2., перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційних подання і скарг, колегія суддів вважає, що вони підлягають частковому задоволенню за таких підстав.
Відповідно до ст. 334 КПК України мотивувальна частина обвинувального вироку повинна містити формулювання обвинувачення, визнаного судом доведеним, з зазначенням місця, часу, способу вчинення та наслідків злочину, форми вини і мотивів злочину.
Судом ці вимоги закону належним чином не виконано.
Як зазначено у вироку, 18 листопада 2005 року ОСОБА_1 за попередньою змовою з ОСОБА_3. і ОСОБА_4, які засуджені вироком цього ж суду від 14 вересня 2006 року за даний злочин, з корисливих мотивів, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, проникли до будинку ОСОБА_5, що у с.Кремінне Могилів-Подільського району, де вчинили розбійний напад та умисне вбивство потерпілого.
Разом з тим, формулюючи обвинувачення, визнане доведеним, суд виклав лише обставини розбійного нападу на потерпілого ОСОБА_5, вчиненого ОСОБА_1., ОСОБА_3. і ОСОБА_4 за попередньою змовою групою осіб з проникненням у житло, поєднаного із заподіянням потерпілому тяжких тілесних ушкоджень.
Проте, всупереч висновку про вчинення засудженим умисного вбивства ОСОБА_5 з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб, суд не виклав обвинувачення ОСОБА_1 за п.п.6,12 ч.2 ст. 115 КК України.
За таких обставин мотивувальна частина вироку щодо ОСОБА_1 не відповідає вимогам ст. 334 КПК України, оскільки містить суперечливі висновки і в ній не зазначено форму вини засудженого, що є істотним порушенням вимог кримінально-процесуального закону.
На підставі наведеного вирок щодо ОСОБА_1 підлягає скасуванню, а справа - направленню на новий судовий розгляд, в процесі якого необхідно усунути вказані недоліки, перевірити доводи касаційного подання в частині м'якості призначеного засудженому покарання і постановити рішення, яке б відповідало вимогам закону.
Керуючись ст.ст. 395, 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційне подання прокурора, який брав участь у розгляді справи, та касаційні скарги засудженого ОСОБА_1 і захисника ОСОБА_2. задовольнити частково.
Вирок апеляційного суду Вінницької області від 7 квітня 2008 року щодо ОСОБА_1 скасувати, а кримінальну справу направити на новий судовий розгляд у той же суд в іншому складі суду.
Судді: Скотарь А.М. Жук В.Г. Шевченко Т.В.