У х в а л а
і м е н е м У К Р А Ї Н И
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Федченка О.С.,
суддів
Вус С.М. і Таран Т.С.,
за участю прокурора
Колесниченка О.В.
розглянула у судовому засіданні в м. Києві 8 липня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням заступника прокурора АР Крим на рішення суду першої інстанції щодо ОСОБА_1
За вироком Феодосійського міського суду АР Крим від 16 листопада 2007 року
ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1народження, громадянин України, не
судимий,
засуджений за ст. 186 ч.2 КК України на 4 роки позбавлення волі.
На підставі ст. 75 КК України суд вирішив звільнити засудженого від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк на 3 роки з покладенням відповідних обов'язків, що передбачені у ст. 76 цього Кодексу.
За цим вироком також засуджено ОСОБА_2. і ОСОБА_1щодо яких рішення суду не оскаржується.
Ухвалою апеляційного суду АР Крим від 24 січня 2008 року цей вирок переглядався тільки стосовно засудженого ОСОБА_2. за його апеляцією і був залишений без зміни.
ОСОБА_1 визнано винуватим у тому, що 03 вересня 2005 року, приблизно о 4 годині, за попередньою змовою із засудженим за цим вироком ОСОБА_2., перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, на набережній м. Феодосії, він відкрито викрав майно потерпілого ОСОБА_3 вартістю 400 грн.
Того ж дня, приблизно о 5 год. 10 хв., засуджені ОСОБА_2ОСОБА_4. і ОСОБА_1. за попередньою змовою між собою, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, на пляжі "Камушки" м. Феодосії, пограбували потерпілого ОСОБА_5, відкрито викравши майно останнього вартістю 800 грн.
У касаційному поданні прокурор ставить питання про скасування як вироку суду першої інстанції, так і ухвали апеляційного суду щодо ОСОБА_1, посилаючись на істотне порушення судом першої інстанції кримінально-процесуального закону, у зв'язку з чим засудженому було призначено надто м'яке покарання.
Заслухавши доповідь судді, прокурора, який підтримав подання, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи, викладені у касаційному поданні прокурора, колегія суддів вважає, що це подання підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Висновки суду першої інстанції про доведеність вини ОСОБА_1 і кваліфікація його неправомірних дій за ст. 186 ч.2 КК України у касаційному порядку прокурор не оскаржує.
В результаті перевірки матеріалів справи встановлено, що згідно ухвали Верховного Суду України від 19 липня 2007 року за касаційним поданням прокурора було скасовано постановлені, зокрема, щодо ОСОБА_1 попередні вирок від 2 грудня 2005 року та ухвалу апеляційного суду від 16 лютого 2006 року, а справу направлено на новий судовий розгляд. Із змісту мотивувальної частини указаної ухвали касаційного суду видно, що підставою для прийняття такого рішення була м'якість призначеного ОСОБА_1. за вчиненні злочини покарання із застосуванням положень ст.ст. 69 і 75 КК України.
Відповідно до ст. 399 КПК України вказівки суду, який розглянув справу у касаційному порядку, є обов'язковими для суду першої інстанції при повторному розгляді справи.
Згідно даних мотивувальної частини вироку колегія суддів встановила, що обсяг пред'явленого ОСОБА_1. обвинувачення, яке суд першої інстанції визнав доведеним, при повторному розгляді справи не змінився.
За таких обставин, колегія суддів вважає обґрунтованими доводи прокурора про те, що суд першої інстанції, не врахувавши положень ст. 399 КПК України, залишив без уваги зазначені вказівки касаційного суду, у зв'язку з чим призначив ОСОБА_1. покарання із застосуванням ст. 75 КК України, що не відповідає тяжкості вчинених ним злочинів та даним про його особу внаслідок м'якості.
Приймаючи до уваги те, що під час розгляду справи апеляційною інстанцією вирок в частині засудження ОСОБА_1 не переглядався і ніяких рішень щодо цього засудженого апеляційний суд не приймав, колегія суддів вважає, що стосовно ОСОБА_1 підлягає скасуванню тільки вирок суду першої інстанції з направленням справи, в цій частині, на новий судовий розгляд.
Під час цього розгляду, у разі доведеності вини ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, суду необхідно вирішити питання призначення засудженому покарання з дотриманням відповідних вимог КК України (2341-14) та з врахуванням вказівок касаційного суду.
Керуючись ст.ст. 394 - 396 КПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
касаційне подання заступника прокурора АР Крим задовольнити частково.
Вирок Феодосійського міського суду АР Крим від 16 листопада 2007 року щодо ОСОБА_1 скасувати (rs843722) , а справу направити на новий судовий розгляд у той же районний суд.
Судді:
Вус С.М. Таран Т.С. Федченко О.С.