У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі :
головуючого
Міщенка С.М.,
суддів
Коротких О.А.,
Федченка О.С.,
за участю
прокурора
Кравченко
Є.С.,
розглянувши в судовому засіданні в м. Києві 24 червня 2008 року кримінальну справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції, на судові рішення щодо ОСОБА_1.
в с т а н о в и л а:
постановою Кіровського міського суду Донецької області від 22 травня 2007 року щодо
ОСОБА_1,
ІНФОРМАЦІЯ_1,
такого, що не має судимості,
застосовано примусові заходи медичного характеру - госпіталізацію до психіатричного закладу із суворим наглядом.
Ухвалою апеляційного суду Донецької області від 10 серпня 2007 року постанова місцевого суду щодо ОСОБА_1. залишена без зміни.
Згідно з постановою ОСОБА_1. обвинувачувався у вчиненні злочинів за таких обставин.
9 березня 2006 року без передбаченого законом дозволу незаконно носив ніж, який є холодною зброєю колюче - ріжучої дії, яка була виготовлена кустарним способом по типу мисливського ножа.
18 квітня 2006 року незаконно зберігав за місцем свого проживання м. Кіровськ АДРЕСА_1 без мети збуту особливо небезпечний наркотичний засіб - канабіс вагою у перерахунку на суху речовину 2.37 г. та 58.7 г., яку того ж дня працівниками міліції було виявлено та вилучено.
20 квітня 2006 року близько 20 год. ОСОБА_1., перебуваючи за місцем свого проживання, будучи у стані алкогольного сп'яніння, на ґрунті особистих неприязних стосунків під час сварки заподіяв ОСОБА_2. тяжкі тілесні ушкодження.
У касаційному поданні прокурор порушує питання про скасування ухвали апеляційного суду щодо ОСОБА_1. з направленням справи на новий апеляційний розгляд у зв'язку з істотними порушеннями кримінально-процесуального закону. На думку прокурора, апеляційний суд у порушенні ст. 358 КПК України за наявності клопотання не викликав ОСОБА_1. у судове засідання.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, думку прокурора Кравченко Є.С., яка не підтримала касаційне подання, обговоривши доводи касаційного подання та перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що воно підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ч.1 п.4 ст. 348 КПК України апеляцію мають право подати законний представник та захисник особи, щодо якої вирішувалося питання про застосування примусового заходу медичного характеру.
Як убачається з матеріалів справи постановою Кіровського міського суду Донецької області від 22 травня 2007 року щодо ОСОБА_1. застосовано примусові заходи медичного характеру - госпіталізацію до психіатричного закладу із суворим наглядом.
На вказану постанову місцевого суду ОСОБА_1. було подано апеляцію в якій він просив скасувати постанову та направити справу на додаткове розслідування у зв'язку з невідповідністю висновків суду фактичним обставинам справи. Інші учасники судового розгляду апеляцій не подавали.
Апеляційний суд, залишаючи апеляцію ОСОБА_1. без задоволення, а постанову місцевого суду без зміни, не звернув уваги на те, що ОСОБА_1., відповідно до ч. 1 п. 4 ст. 348 КПК України не є особою, яка має право оскаржувати дану постанову місцевого суду.
За таких обставин, відповідно до вимог ст. 357 КПК України, апеляційний суд при попередньому розгляді справи повинен був вирішити питання про прийняття апеляції ОСОБА_1. до свого розгляду.
Таким чином, апеляційний суд допустив порушення чинного кримінально-процесуального законодавства, у зв'язку з чим, у порядку ст. 395 КПК України, ухвала підлягає скасуванню з направленням справи на новий апеляційний розгляд зі стадії попереднього розгляду.
При новому розгляді апеляційному суду слід визначитися щодо прийняття апеляції ОСОБА_1. та розглянути справу відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства. У зв'язку з цим касаційне подання прокурора підлягає частковому задоволенню.
Керуючись ст. ст. 394 - 396 КПК України колегія суддів, -
у х в а л и л а :
касаційне подання прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції задовольнити частково.
В порядку ст. 395 КПК України, ухвалу апеляційного суду Донецької області від 10 серпня 2007 року щодо ОСОБА_1 скасувати, а справу направити на новий апеляційний розгляд.
судді: Міщенко С.М. Коротких О.А. Федченко О.С.