Ухвала
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Синявського О.Г.,
суддів
Пекного С.Д. та Гриціва М.І.,
розглянувши в судовому засіданні в місті Києві 10 червня 2008 року кримінальну справу за касаційною скаргою засудженого ОСОБА_1 на судові рішення щодо нього,
встановила:
вироком Зміївського районного суду Харківської області від 23 листопада 2006 року, залишеного без зміни ухвалою апеляційного суду Харківської області від 19 липня 2007 року,
ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця та мешканця селища Комсомольського Зміївського району Харківської області, такого, що не має судимості,
засуджено за ч. 1 ст. 122 КК України до позбавлення волі на строк 3 роки зі звільненням від відбування покарання на підставі ст. 75 КК України з випробуванням з іспитовим строком 2 роки, з покладенням на нього передбачених ст. 76 КК України обов'язків не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу органів кримінально-виконавчої системи, періодично з'являтися туди для реєстрації та повідомляти ці органи про зміну місця проживання.
За вироком суду ОСОБА_1 визнано винним у тому, що він 26 травня 2003 року близько 21 години поблизу будинку № 4 на вулиці Леніна в селищі Комсомольському Харківської області на ґрунті особистих неприязних відносин під час сварки завдав потерпілій ОСОБА_2 декілька ударів руками по різних частинах тіла, зламав п'ятий палець на правій руці, внаслідок чого спричинив їй умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження.
У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1 просить судові рішення скасувати та закрити справу за відсутністю складу злочину. Вважає, що в матеріалах справи немає однозначних та достовірних доказів його винуватості у злочині. Вирок ґрунтується на суперечливих показаннях потерпілої, свідків та недостовірних даних висновків експертиз. Припускає, що потерпіла могла ушкодити собі палець після сварки з ним в іншому місці.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, дослідивши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що вона не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Висновок про винність ОСОБА_1 в умисному заподіянні середньої тяжкості тілесних ушкоджень, вчиненого за обставин зазначених у вироку, суд першої інстанції обґрунтував сукупністю доказів, які з додержанням установленого кримінально-процесуальним законом порядку дослідив та оцінив на підставі повного, всебічного та об'єктивного дослідження усіх фактичних обставин справи.
Доводи касаційної скарги, які, як видно з її змісту, в основному стосуються оцінки фактичних обставин справи, не викликають сумнівів у правильності судового рішення, й спростовуються зібраними у справі доказами.
Зокрема, із показань самого засудженого видно, що він, попри заперечення факту спричинення тілесних ушкоджень, у той же час ствердив, що на подвір'ї будинку в присутності його мешканців сварився з ОСОБА_2, хапав її за руки.
Потерпіла ОСОБА_2 пояснила, що засуджений, вважаючи винною її в образі його дружини, завдав їй декілька ударів рукою по тілу, схопив за руки й зламав п'ятий палець (мізинець) на правій руці.
Про сварку та побиття засудженим ОСОБА_2, скарги останньої на болі мізинця руки, час травмування та зовнішній вигляд ушкодженого пальця повідомили відповідно свідки ОСОБА_3, який був очевидцем злочину та припиняв протиправні дії засудженого, а також свідки ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, які знаходились неподалік місця події.
Те, що виявлені на тілі потерпілої ушкодження могли утворитися за описаних нею обставин і відносяться до середнього ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, підтверджується даними висновків судово-медичних експертиз.
Оцінивши наведені докази в сукупності, суд дійшов правильного висновку про винність ОСОБА_1 у злочині.
Кваліфікація дій засудженого за ч. 1 ст. 122 КК України є правильною.
Зазначені в касаційній скарзі доводи, які за змістом аналогічні тим, що були предметом судового розгляду, не містять нових даних, які б ставили під сумнів законність і обґрунтованість судового рішення та давали підстави для закриття справи. Посилаючись на аналіз зібраних у справі доказів, суд аргументовано визнав їх безпідставними.
Аналогічним чином ті ж доводи були перевірені й судом апеляційної інстанції, який, погоджуючись з висновками місцевого суду, мотивовано визнав їх необґрунтованими.
Порушень вимог кримінально-процесуального закону, які перешкодили чи могли перешкодити суду повно і всебічно розглянути справу та постановити законний вирок, не встановлено.
Керуючись ст. 394 КПК України, колегія суддів
ухвалила:
відмовити у задоволенні касаційної скарги засудженого ОСОБА_1.
С у д д і: Синявський О.Г. Пекний С.Д. Гриців М.І.