У Х В А Л А
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у кримінальних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Кравченка К.Т.,
суддів
Гошовської Т.В., Мороза М.А.
розглянула у судовому засіданні 5 червня 2008 року в м. Києві кримінальну справу за касаційним поданням прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції, на постановлені щодо посадових осіб Промислово-фінансового концерну (ПФК) "Гала-Капітал" судові рішення.
Постановою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 27 листопада 2007 року задоволено скаргу президента ПФК "Гала-Капітал" Галагана О.В. та скасовано постанову прокурора про порушення кримінальної справи від 5 листопада 2007 року за фактом ухилення посадовими особами ПФК "Гала-Капітал" від сплати податку на додану вартість у сумі 1 511 286 грн., за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України (2341-14) .
Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Дніпропетровської області від 6 грудня 2007 року постанову залишено без зміни.
Згідно постанови прокурора, приводом та підставою для порушення зазначеної кримінальної справи став акт перевірки від 15 грудня 2004 року, проведеної ДПI Жовтневого району м. Дніпропетровська відносно правильності суми податка на додану вартість (ПДВ), що заявлена ПФК "Гала-Капітал" до відшкодування з бюджету за декларацією за жовтень 2004 року, під час якої встановлені порушення податкового законодавства України.
20 грудня 2004 року на підставі перевірки ДПI винесено податкове повідомлення-рішення про зменшення від'ємного значення у сумі 1 511 286 грн. по ПДВ, яке оскаржено у господарські суди й у задоволенні позову ПФК "Гала-Капітал" до ДПI про визнання недійсним податкового повідомлення-рішення відмовлено.
З грудня 2004 року по січень 2006 року ПФК "Гала-Капітал" використовувало незаконно заявлену до відшкодування суму по ПДВ, як переплату у подальших звітних періодах, із метою несплати нарахованого у цих періодах ПДВ.
У касаційному поданні прокурор просить скасувати судові рішення та направити справу на новий судовий розгляд. Посилається на те, що справу було порушено з дотриманням вимог ст. 94 КПК України (1001-05) при наявності достатніх підстав та приводів, проте судом постанову про порушення кримінальної справи незаконно скасовано.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційного подання, колегія суддів вважає, що у задоволенні подання слід відмовити.
З матеріалів справи убачається, що відносно ПФК "Гала-Капітал" вже порушувалась кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України (2341-14) , й підставою для цього став цей же акт перевірки ДПI Жовтневого району м. Дніпропетровська від 15 грудня 2004 року, проведеної ДПI Жовтневого району м. Дніпропетровська. Постановою Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 21 липня 2006 року, залишеною без зміни ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Дніпропетровської області від 20 вересня 2006 року, скасовано постанову прокурора про порушення кримінальної справи від 1 червня 2006 року за фактом ухилення посадовими особами ПФК "Гала-Капітал" від сплати податку на додану вартість у сумі 1 511 286 грн., за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України (2341-14) . Зазначені судові рішення вступили в законну силу і не скасовані.
Після постановлення зазначених судових рішень ДПI Жовтневого району м. Дніпропетровська проводилися чисельні додаткові перевірки з питання правильності суми податку на додану вартість за жовтень 2004 року, у результаті яких слідчими ВПА ДПI Жовтневого району м. Дніпропетровська 12 лютого, 6 червня та 29 жовтня 2007 року виносилися постанови про відмову в порушенні кримінальної справи щодо посадових осіб ПФК "Гала-Капітал" за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України (2341-14) , на підставі п. 2 ст. 6 КПК України (1001-05) .
Однак, 5 листопада 2007 року прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області знов винесено постанову про порушення кримінальної справи щодо посадових осіб ПФК "Гала-Капітал" за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України (2341-14) , на підставі все того ж акту перевірки ДПI Жовтневого району м. Дніпропетровська від 15 грудня 2004 року.
При цьому у постанові не зазначено, які нові матеріали або фактичні дані, що не були відомі під час розгляду справи судами, стали підставою для порушення кримінальної справи вдруге. Таким чином, прокурором проігноровано наявність не скасованих судових рішень за цим фактом, матеріали додаткових перевірок податкової міліції про відсутність порушень податкового законодавства.
Тому висновок суду про те, що невідповідність вимогам закону постанови прокурора від 5 листопада 2007 року про порушення кримінальної справи, є правильним.
При розгляді скарги президента ПФК "Гала-Капітал" Галагана О.В. на постанову про порушення кримінальної справи суд першої інстанції відповідно до вимог ст. 236-8 КПК України (1001-05) , не розглядаючи ті питання, які вирішуються судом при розгляді кримінальної справи по суті, не даючи оцінки доказам, перевірив наявність приводів й підстав для винесення цієї постанови, дійшов до правильного висновку про їх відсутність та обгрунтовано відмовив у порушенні кримінальної справи.
Апеляційний розгляд справи проведений з дотриманням вимог кримінально-процесуального закону. Усі наведені прокурором в апеляції доводи, які за своїм змістом аналогічні доводам касаційного подання, належним чином перевірено й спростовано.
Даних, які б свідчили, що у справі неправильно застосовано кримінальний закон чи допущено істотне порушення кримінально-процесуального закону, не встановлено.
Отже, передбачені ч. 1 ст. 398 КПК України (1001-05) підстави для призначення справи щодо посадових осіб ПФК "Гала-Капітал" до касаційного розгляду відсутні.
Керуючись ст.ст. 394 - 396 КПК України (1001-05) , колегія суддів
у х в а л и л а :
у задоволенні касаційного подання прокурора відмовити.
С у д д і :
Гошовська Т.В.
Кравченко К.Т.
Мороз М.А.